FALSURI O parte din fermierii vasluieni sunt suspectati cã si-au falsificat declaratiile pe propria rãspundere pentru a deveni eligibili la acordarea subventiilor APIA. Într-un paragraf al cererii era scris cã fermierii care au datorii cãtre stat nu au dreptul sã acceseze subventii, însã detaliul nu le-a sãrit în ochi beneficiarilor. Dacã procesul intentat de APIA Curtii de Conturi va fi pierdut, peste 400 de crescãtori de ovine si bovine vor trebui sã returneze banii obtinuti pentru cresterea animalelor, chiar dacã datoria cãtre bugetul de stat este de doar unul sau doi lei.
Curtea de Conturi a descoperit în urma unor controale o problemã cu vechime din 2008, a micilor fermieri care au depus cereri pentru subventia pe bovine si/sau ovine, declarând pe propria rãspundere cã nu au restante la bugetul local sau la cel de stat. „Din cei 6800 de fermieri care au depus cerere de ajutor financiar pentru bovine si ovine în anul 2008, un numãr de 433 de fermieri din cei 465 notificati trebuie sã restituie sumele primite. În urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi s-a constatat cã fermierii, la data depunerii cererii în anul 2008, aveau datorii restante la bugetele locale si de stat. Punctul de vedere al APIA Vaslui este cã subventiile au fost acordate în conformitate cu prevederile legale si este un proces în derulare cu Curtea de Conturi prin care se solicitã anularea deciziei de recuperare a sumelor ca fiind netemeinicã si nelegalã”, a declarat Petru Botez, director APIA Vaslui. Conducerea APIA sustine cã deocamdatã nu a fãcut un calcul al sumei care ar urma sã fie recuperatã de la oameni, fiind în asteptarea unei hotãrâri definitive si irevocabile pentru a demara aceastã procedurã. Pe de altã parte, Vasile Popa, directorul Curtii de Conturi Vaslui, sustine cã cei de la Curtea de Conturi nu au fãcut altceva decât sã respecte mãsura celor de la APIA si cã în legislatia institutiei nu ar fi trebuit sã aparã o asemenea conditionare. De asemenea, Vasile Popa, spune cã astfel de situatii ar putea fi evitate pe viitor dacã relatiile dintre primãrii si APIA vor fi îmbunãtãtite.
Oamenii din Poienesti nu vor sã restituie banii
În aceastã situatie se regãsesc si câtiva locuitori ai comunei Poienesti. Surprinzãtor este cã toti cei care au fost acuzati cã ar fi declarat fals au de plãtit amenzi primite cu mai multi ani în urmã. Multi sustin cã nici nu stiau de aceste amenzi si aratã cu degetul cãtre cei care aveau obligatia sã îi înstiinteze de existenta lor. Un lucru este cert, beneficiarii nu au de gând sã restituie subventia pentru cã nu au bani. „Din cei 73 de cetãteni de la noi din comunã care au primit subventii pentru cresterea animalelor doar 6 persoane au primit notificãri sã restituie banii. Nu sunt oameni neseriosi dar s-a întâmplat sã aibã câte o amendã neplãtitã. Aceste amenzi oricum nu se încadreazã în categoria impozitelor si taxelor si, din câte stiu, dupã o anumitã perioadã de timp, o amendã se prescrie.”, a declarat Gheorghe Poede, primarul comunei Poienesti.
„Trebuie sã ne vindem toate animalele”
„Nu înteleg de ce trebuie sã restituim banii. Noi suntem cu plata datoriilor la zi. În notificarea pe care am primit-o de la APIA scria cã avem o amendã neplãtitã. Amenda aia dateazã din anul 2003, este în valoare de 46 de lei si a primit-o sotul pentru cã a traversat strada prin loc nepermis. În termen de 15 zile, adicã pânã pe data de 25 a acestei luni, trebuie returnatã suma de 75 de milioane. Asa scrie pe foaie. De unde sã luãm banii ãstia? Nu avem de unde! Trebuie sã ne vindem toate animalele. Nu stiu ce se va întâmpla dacã nu înapoiem banii”, ne-a declarat Lenuta Cerbetiuc.
„N-am stiut de existenta amenzii”
„Sotul meu si cumnata au citit foaia pe care am primit-o. Eu nu prea stiu despre ce este vorba. Aveam de plãtit o amendã chipurile, dar noi nici n-am stiut de existenta ei. Pentru atâta lucru trebuie sã dãm banii înapoi?”, a spus Lenuta Caragatã.
„Cicã îmi fac dosar penal”
„Am înteles cã trebuie sã restitui vreo 4000 de lei din cauza unei amenzi neplãtite care dateazã din anul 2006 si care este în valoare de 80 de lei. Din cauza a 80 de lei eu trebuie sã dau înapoi aproape 1000 de euro. Am sã fac contestatie, îi dau în judecatã, nu stiu. Cicã îmi fac dosar penal dacã nu mã conformez”, ne-a spus Gheorghe Rangu.