spot_img
9 C
Vaslui
09-ian.-2025

PDL a votat şi calendarul opoziţiei la moţiune. Tot din greşeală

- Advertisement -

Votul „din greşeală” pentru reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei nu este o excepţie pentru parlamentarii PDL. Cu o zi înainte, luni, PDL-iştii din conducerea celor două Camere au votat în unanimitate calandarul opoziţiei pentru moţiunea de cenzură, după care, prin Roberta Anastase, au avut o revelaţie: „Noi suntem împotrivă!”.

Episodul răzgândirii PDL-iştilor, după ce au pus unanim umărul la demersul opoziţiei, apare în stenograma şedinţei Birourilor Permanente reunite de luni, pentru tranşarea calandarului moţiunii de cenzură şi al angajării răspunderii de către guvern pe legea educaţiei.

PDL după ce votează pro: „Noi suntem împotrivă”

Astfel, deşi vicepreşedintele Camerei, PDL-istul Ioan Oltean tocmai propusese ca moţiunea să se voteze luni, pe 25 octombrie, nu miercuri, pe 27, aşa cum ceruse Mihai Voicu (PNL), toţi reprezentanţii PDL au votat pentru varianta opoziţiei.
Ioan Oltean: Luni ar trebui să fie data la care să aibă loc dezbaterea moţiunii. Propun şi susţin acest termen.
Mircea Geoană: Am rugămintea să încercăm să nu reluăm această dezbatere.
Ilie Sârbu: Supuneţi la vot.
Mircea Geoană: Ştim argumentele care sunt în toate sensurile, v-am avansat următorul calendar pe care aş dori să vi-l supun votului: prezentarea moţiunii de cenzură în şedinţă comună a Camerelor reunite, miercuri, 20 octombrie 2010, orele 10.00 şi dezbaterea moţiunii de cenzură în şedinţa comună, miercuri, 27 octombrie 2010, orele 11.00.
Cine este pentru această propunere de calendar? Mulţumesc.
Cine este împotrivă?
Abţineri? Nu. Nu sunt voturi împotrivă sau abţineri.”, se arată în stenograma şedinţei.

După încheierea votului, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, revine însă cu o întrebare: „Staţi o clipă, ce aţi supus la vot?”. Dialogul arată astfel:

Roberta Anastase: Staţi o clipă, ce aţi supus la vot?
Mircea Geoană: Miercuri, la orele 11.00, plen reunit.
Roberta Anastase: Dezbaterea?
Mircea Geoană: Votul, miercuri pe 27 octombrie 2010.
Roberta Anastase: Votul final?
Mircea Geoană: Votul final, miercuri, 27 octombrie 2010, la orele 11.00.
Roberta Anastase: Noi suntem împotrivă!”

Cum opoziţia era oricum mai numeroasă, Geoană a fost de acord să reia votul:
„Bun. Cine este împotrivă? 7 voturi împotrivă. Cine este pentru? 10 voturi pentru. A fost aprobată această variantă (a opoziţiei, n.r.)”. Rezultatul a făcut-o pe Roberta Anastase să răsufle uşurată: „Acum putem să plecăm la plen?”

Legea educaţiei şi consideraţiile „bizantine”, „calviniste”, „luterane”

Bulversarea PDL-iştilor la vot a venit după ce puterea şi opoziţia au dezbătut îndelung dacă guvernul îşi mai poate angaja răspunderea pe legea educaţiei din moment ce Senatul o are în discuţie în comisii. Disputa a ajuns până la a se intersecta cu diverse consideraţii „bizantine”, „calviniste”, „luterane” sau „romano-catolice”.

Vârful de lance al PSD a fost Adrian Năstase, iritat de decizia lui Boc de a-şi angaja răspunderea: „Bun, dar suntem într-o ţară de nebuni, atunci, iertaţi-mă!”, s-a revoltat liderul PDL, acuzând guvernul că „fură din sertarele parlamentului un text care este provizoriu pentru că este adoptat doar de către una dintre Camere”. „Guvernului a hotărât că procesul legislativ trebuie îngheţat la nivelul Camerei Deputaţilor dând satisfacţie celor care consideră că doar Camera Deputaţilor trebuie să rămână singura Cameră”, l-a adus el, aluziv, în discuţie şi pe preşedintele Traian Băsescu.

„Aş atrage totuşi atenţia că această expunere cu nuanţe „bizantine” nu ne ajută”, a parat liderul grupului senatorial al PDL Cristian Rădulescu. Nuanţele „bizantine” l-au resuscitat şi pe Geoană: „Cred că argumentul dumneavoastră de o claritate „calvinistă” mie cel puţin îmi întăreşte dubiul cu privire la situaţia în care ne aflăm”.

În dispută a intrat şi Sever Voinescu (PDL): „Vă rog să-mi permiteţi să aduc o perspectivă „luterană” acestei discuţii, în sensul de a vă ruga să ne întoarcem la Biblia noastră, Constituţia”.
„Stimaţi colegi, am ascultat perspectiva calvină, bizantină, mai nou şi luterană, acum vă rog să ascultaţi şi una romano-catolică”, a pus capac Ioan Chelaru (PSD), cerând un termen cât mai lung pentru amendamente pentru ca între timp să se poată pronunţa şi Curtea Constituţională.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.