EXEMPLU Încântati de succesul primului lor proiect, prin intermediul cãruia au adus reprezentanti din douã tãri europene în “orasul dintre vii”, tinerii huseni de la “Alter-Edu” pregãtesc încã douã proiecte, unul ce vizeazã tot interculturalitatea, iar celãlalt, o actiune cu caracter ecologist. “Alter-Edu” vrea sã coopteze în echipa sa cât mai multi tineri, care cred atât în eficienta educatiei non-formale, dar si în capacitatea de implicare în viata publicã a adolescentilor.
Pentru primul lor proiect, membrii “Alter-Edu”, liceenii care au uimit prin dorinta lor de implicare în „viata cetãtii”, au primit de la Comisia Europeanã, prin programul “Tineret în Actiune”, o finantare de 10.500 euro, o sumã deloc de neglijat, cu care au pus în practicã, împreunã cu oaspetii din Cehia si Anglia, o metodã nouã de educatie, numitã Debate Educativ. Tinerii din Husi trebuie sã stie cã asemenea initiative pot servi drept exemplu, iar, dupã modelul ONG-ului „Alter-Edu”, si alti tineri se pot organiza, pot scrie proiecte, pe care UE le va finanta.
Programul „Tineret în actiune” asteaptã proiecte!
Unul din cele mai accesibile programe este „Tineret în actiune”. Acesta este programul comunitar, care pune în practicã un cadrul legal de sustinere a activitãtilor de învãtare non-formalã pentru tineri. Pentru România, este alocat un buget de nu mai putin de 3 milioane euro, anual. Obiectivele programului sunt: sã promoveze cetãtenia activã în rândul tinerilor în general si cetãtenia europeanã în particular; sã dezvolte sentimentul de solidaritate si sã promoveze toleranta în rândul tinerilor, în special pentru a contribui la procesul de coeziune socialã în UE; sã sprijine întelegerea reciprocã între tinerii din diferite tãri; sã contribuie la îmbunãtãtirea calitãtii sistemelor de sustinere a activitãtilor de tineret si a capacitãtii organizatiilor de tineret din societatea civilã, dar si sã promoveze cooperarea europeanã în domeniul tineretului.
Sã ia exemplu de la tinerii din “Alter- Edu”!
“Noi, acum doi ani, am avut o idee bunã, de a ne organiza într-un ONG, prin intermediul cãruia sã putem ajuta tinerii din Husi. Noi le oferim o alternativã, un model. Am fãcut acest proiect european si ne-am bucurat de succes. Au venit cehii si englezii la noi în Husi, i-am primit foarte bine, le-a plãcut si, împreunã, am învãtat sã luãm fiecare, unul de la altul, ce e mai bun în modul de a gândi, de a întelege rolul educatiei în aceste tãri. Acum vrem sã punem în aplicare alte douã proiecte europene, unul tot cu interculturalitatea, iar altul pe o temã ecologistã. Sperãm sã avem si cu ele acelasi succes. Nu ne-ar deranja dacã si alti tineri din Husi s-ar organiza într-un ONG si ar începe sã se implice, din contrã, am fi mândri cã le-am servit drept exemplu pozitiv. Am fi alãturi de ei si le-am ura mult succes!”, au spus reprezentantii “Alter-Edu” Husi.