spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

PSD vrea sã distrugã si agricultura judetului

- Advertisement -

Nasul lui Buzatu, agricultorul numãrul 1 al judetului!

MÃGÃRIE Dupã ce au fãcut praf industria judetului Vaslui, PSD în frunte cu Dumitru Buzatu vrea sã se implice „serios” si în agriculturã. Având în vederea experienta ultimilor 20 de ani, cu toate privatizãrile si falimentele rãsunãtoare marca PSD, este de asteptat un rezultat asemãnãtor si în agriculturã. Primul pas a fost fãcut ieri, când a fost desemnatã echipa care se va ocupa de organizarea alegerilor pentru componenta Camerelor Agricole Zonale (CAZ). Ioan Tibulcã, nasul lui Dumitru Buzatu, a fost numit presedintele Comitetului Judetean de Initiativã, pentru organizarea alegerilor. Mai exact, acest comitet va veghea cu fermitate pentru a fi alesi în fruntea Camerelor Agricole din judetul Vaslui cei mai buni specialisti, agreati de Dumitru Buzatu. În acest sens, se poate observa cât de bun specialist este inginerul-constructor Ioan Tibulcã!

Camerele Agricole vor avea un important cuvânt de spus pentru acordarea de diferite subventii, în scopul dezvoltãrii sectorului agricol din România, dar va avea si un rol de consiliere a producãtorilor agricoli. Ieri, luni, 3 septembrie, a luat fiintã Comitetul Judetean de Initiativã pentru constituirea Camerelor Agricole, comitet care se va ocupa strict de organizarea alegerilor pentru desemnarea componentei celor sapte colegii, grupate în jurul centrelor APIA, pentru asigurarea logisticii necesare. La alegerile pentru constituirea Comitetului Judetean de Initiativã au participat un numãr de 35 de persoane, care au depus dosarele de candidaturã, interesati sã facã parte din acest Comitet, dintre acestia prezentându-se 33, în cea mai mare parte reprezentanti ai crescãtorilor de animale. În urma validãrii voturilor tuturor celor prezenti, au fost desemnati ca membri alesi urmãtorii: Ion Tibulcã, de la Asociatia Crescãtorilor de Albine Vaslui, ales cu 28 de voturi, Vasile Novac, primarul comunei Ivãnesti, reprezentantul asociatiei Valea Racovei, ales tot cu 28 de voturi, Ion Agafitei, de la asociatia Crescãtorilor „Ovis Mold”, ales cu 25 de voturi, Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni si reprezentantul GAL Podu Înalt, ales cu 25 de voturi, Constantin Iureanu, din comuna Pungesti, reprezentantul SC Producãtorii de Tutun Nord Est SRL, ales cu 24 de voturi, Viorel Humã, presedintele Cooperativei Agricole „Sase Spice”, din comuna Stefan cel Mare, ales cu 24 de voturi, Daniel Negrilã, de la Asociatia Crescãtorilor de Peste ROMFISH IASI , care a întrunit 23 de voturi si Eugenia Stângaciu, de la Asociatia ZOOZAP Zãpodeni, cu 18 voturi. Prin vot deschis a fost desemnat drept presedinte al acestui comitet de initiativã, fostul prefect Ion Tibulcã, secretariatul tehnic urmând a fi desemnat în urma propunerilor ulterioare. În afara acestor opt membri alesi de reprezentantii principalelor asociatii agricole din judet, au fost desemnati alti trei membri, din partea principalelor institutii implicate în organizarea alegerilor pentru Camerele Agricole, respectiv subprefectul Andrei Puicã, ing. Mihai Ardeleanu, din partea DAJ Vaslui, si Ion Drãgan, din partea Inspectiei Silvice Vaslui. Trebuie mentionat faptul cã rolul Comitetului Judetean de Initiativã (CJI), este acela de a urmãri si respecta dispozitiile legale privind desfãsurarea alegerilor pentru Camera Agricolã Judeteanã în circumscriptiile comunale, acesta urmând sã se dizolve ulterior validãrii alegerilor pentru functiile de conducere ale Camerei Agricole Judetene.

Buzatu si-a plasat pionii pentru a dirija alegerile

Interesant este cã la aceste alegeri „libere si democratice” au avut câstig de cauzã toti oamenii lui Dumitru Buzatu, în frunte cu nasul acestuia Ioan Tibulcã, ales presedinte. În schimb, asociatii de renume în judet, precum Asociatia Fermierilor Grup-Est Husi, care cultivã peste 40 de mii de hectare în judet, nu au niciun reprezentant în aceastã comisie. Minunea a putut fi posibilã prin intermediul asociatiilor de crescãtori de animale, prezente în toate comunele pesediste, asociatii manipulate de primarii din comunã. Toate aceste asociatii-fantomã au avut un aport esential la mãsluirea acestor alegeri democratice si sunt semnale cã si la alegerile propiu-zise vor iesi câstigãtori tot oamenii lui Buzatu.

Ce rol au Camerele Agricole

Ideea înfiintãrii Camerelor Agricole, organizatii neguvernamentale, la nivel zonal, judetean, regional si national, a apãrut anul trecut, când, din diverse considerente, s-a amânat înfiintarea acestor organisme. Rolul CA este de a prelua o mare parte din activitatea actualelor oficii judetene de consultantã agricolã dar si din sarcinile directiilor pentru agriculturã judetene, urmând a fi principalele mijloace de dialog dintre agricultori si institutiile statului. Ele vor fi conduse de specialisti în domeniu, alesi prin vot direct de cãtre agricultori, rolul camerelor fiind în special de a oferi consultantã de specialitate fermierilor, nu doar profesionalã, dar si pentru realizarea de proiecte în vederea obtinerii de fonduri europene. Conform Legii 283/2010, „este obligatorie consultarea Camerelor Agricole zonale, judetene si a Camerei Agricole Nationale de cãtre toate autoritãtile administratiei publice locale si centrale, înaintea luãrii deciziilor cu privire la programele de dezvoltare localã, la implementarea unor industrii ce ar putea afecta exploatatiile agricole si spatiul rural, precum si pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol”. Trebuie spus cã aceste Camere Agricole vor reprezenta interesele fermierilor si vor avea atât un rol consultativ, dar si un foarte important rol de consiliere atât în ceea ce priveste politica agricolã, cât si în accesarea fondurilor europene sau guvernamentale. Nu trebuie neglijat nici rolul pe care îl vor avea aceste organisme pentru certificarea calitãtii de producãtor sau pentru elaborarea documentatiilor cu privire la înscrierea în Cartea funciarã a terenurilor agricole sau forestiere.

„Camerele Agricole trebuie sã fie conduse de agricultori adevãrati!”

„Ideea înfiintãrii acestor Camere Agricole a pornit de la necesitatea ca si noi, agricultorii, sã avem un cuvânt de spus în politicile agrare. Este incredibil cum acest drept ni se confiscã! Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o mare mascaradã. Pur si simplu s-au ales între ei. Este inacceptabil ca cea mai mare asociatie de agricultori din judetul Vaslui sã fie ignoratã ca si cum noi n-am reprezenta nimic. Vom face contestatie pentru a invalida aceastã absurditate. Pãnã la urmã, toti facem agriculturã. Unii dintre noi pot face si politicã, însã, aici vorbim doar de agriculturã. Nu cred cã politicul are ce cãuta în acest domeniu. Camerele Agricole trebuie sã fie conduse de agricultori adevãrati nu de marionete politice!”, a declarat Ioan Nechifor, presedintele Asociatiei Grup-Est Husi, asociatie care cultivã peste 40 de mii de hectare de teren în judetul Vaslui.

„Nu acceptãm sã fim umiliti”

” În fruntea acestor camere agricole ar trebui sã ajungã specialisti în domeniu. Ieri, marii specialisti au fost reprezentantii asociatiilor crescãtorilor de animale, înfiintate la nivel de comunã. Vorbim de simpli purtãtori de stampilã si de sugative de fonduri europene. Asociatia noastrã, recunoscutã la nivel national a fost, pur si simplu ignoratã. Ãsta e un semnal de alarmã. Noi chiar muncim, noi lucrãm pãmãntul, bun-rãu… cum este în judetul Vaslui. Nu ne astetmã ca aceste camere agricole sã îmbunãteascã pãmânturile judetului dar nici nu acceptãm sã fim umiliti” a declarat Tiberiu Tiron, agricultor care cultivã aproape 2000 de hectare în judetul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.