• neregulile scoase la iveală de auditul comandat la Primăria Tîrgu Neamt par a fi fără număr • în afară de smecheria din contractul pentru reabilitarea trotuarelor, auditorii au identificat si altele • nereguli ar exista si în contractul încheiat cu firma Iasicon Iasi pentru reabilitarea si amenajarea parcărilor • aceeasi firmă a realizat si lucrări de reabilitare termică • se pare că au fost licitatii trucate •
Neregulile constate în urma auditului comandat la Primăria Tîrgu Neamt sînt diverse si cu iz penal. Aproape nu există contract, încheiat în ultimii doi ani de mandat ai fostului primar Arnăutu, fără să se fi constata probleme. Expresia cea mai des folosită de auditori în cazul acestor contracte: „licitatiile au fost trucate“. Modul în care s-a procedat în cazul contractului încheiat cu firma Symmetrica SRL Suceava privind amenajarea trotuarelor, este întîlnit în mai toate întelegerile încheiate de primărie. Auditorii au verificat si contractul încheiat de primărie cu societatea Iasicon Iasi, pentru amenajarea parcărilor pe raza orasului. Valoarea acestuia a fost de 3.958.590 lei, fără TVA-ul în valoare de 950.060 lei. Cu alte cuvinte, primăria a scos din buzunar peste un milion de euro pentru aceste lucrări. Pentru adjudecarea lucrărilor, la licitatie a participat si societatea Conest Iasi, care are relatii de colaborare cu firma cîstigătoare. Tocmai din această cauză, auditorii au fost de părere că licitatia a fost trucată. Dacă a fost asa sau nu rămîne să stabilească cei în drept. S-a constatat că dosarul de licitatie cu Iasicon nu este opisat, nu are paginile numerotate, lucruri care indică că este posibil ca el să fi fost contrafăcut. De asemenea, nu este semnat pe fiecare pagină în parte de către beneficiar si de către prestator, aspect care indică faptul că este posibil ca anumite pagini să fi fost înlocuite. Aceeasi firmă Iasicon a cîstigat si licitatia pentru lucrări de reabilitare termică blocuri, în valoare de 821.152,67 lei, plus TVA în valoare de 315.204 lei, iar neregulile ar fi aceleasi ca si în cazul contractului privind amenajarea parcărilor. Reteta a fost aplicată si la contractul dintre Iasicon – primărie, pentru suplimentarea sistemelor clasice de încălzire care utilizează energia solară de la Grădinita nr. 2. „Pretul contractelor nu a fost creat de libera concurentă pe piată si a fost stabilit neconform între executant si primărie, prin proceduri ce contin numeroase iregularităti care pot fi interpretate drept fraude“, spun cei care au studiat raportul de audit. Concluzia a fost că la Iasicon au fost efrectuate plăti din credit, în valoare de 935.609 lei, iar 287.575 lei au fost plătiti direct din banii publici. Pentru „lucrări partial efectuate si de calitate îndoielnică“. Consecintele acestor presupuse nereguli se concretizează în pagubă de cel putin 1.223.184 lei produsă primăriei.
Iluminatul public, preturi exagerate
Nereguli au fost constatate si în contractul încheiat de Primăria Tîrgu Neamt si sociatetea Elba Com Timisoara, pentru iluminat stradal cu leduri. Valoarea contractului a fost de 1.846.321 lei, plus TVA de 443.117 lei. Firma a furnizat si montat 1.130 aparate de iluminat echipate cu led-uri de 30W si 300 aparate de iluminat led-uri de 60w. S-a convenit ca plata să se facă în 60 de rate lunare pe o perioadă de 5 ani. Verificările au scos la iveală faptul că la licitatie a participat o singură firmă, respectiv Elba Com, dosarul nu era opisat si numerotat, iar preturile ofertate au fost exagerate, iar primăria le-a acceptat cu usurintă. La Elba Com s-a achitat din credit suma de 187.323 lei, desi cînd a fost contractat creditul nimeni nu a prevăzut investitia pentru iluminat public. Ca urmare a acestor nereguli, auditorii au fost de părere că paguba în dauna primăriei ar fi de cel putin 2.491.004 lei. Un exemplu de cum au fost încheiate contracte la Primăria Tîrgu Neamt, în „epoca“ Arnăutu, este cel cu firma Green Tera Consult International pentru reabilitarea parcului central. Valoarea contractului a fost de 319.740 lei, la care s-a adăugat TVA în cuantum de 76.737 lei. La licitatie au mai participat două firme. Auditorii au considerat că preturile „au fost exagerate si acceptate cu usurintă de reprezentantii primăriei; situatiile de lucrări scriptice nu reflectă realitatea; înscrierea lucrării în programul de achizitii publice s-a făcut cu o valoare stabilită împiric, arbitrar, fără nici o calculatie fundamentată“. Consecintele acestor nereguli se concretizează, spun cei care au făcut auditul, în pagubă de cel putin 286.785 lei produsă primăriei. Aceleasi nereguli au fost constatate si în cazul contractului, în valoare de 866.790 lei, fără TVA, încheiat cu Electronus Piaf SRL, pentru reparatii asfaltcie la străzi, trotuare, terenuri de sport si parcuri. Reamintim că noua conducere a Primăriei Tîrgu Neamt a solicitat efectuarea unui audit pentru a sti cu exactitate cum stau lucrurile si de unde anume se porneste la drum în noul mandat. Specialistii contabili au avut în vedere doar perioada 1 ianuarie 2009 – 10 iunie 2012, iar verificările s-au canalizat pe trei directii, respectiv Primăria Tîrgu Neamt si societătile Civitas Com si Prim Locato, care apartin consiliului local. În urma verificărilor au fost constatate nereguli, iar raportul de audit a ajuns si pe masa politistilor. Ancheta se anuntă de lungă durată si anevoioasă, urmînd să fie audiate mai multe persoane, respectiv functionari publici, dar si administratori de societăti care au făcut afaceri cu primăria tîrgnemteană. În editiile viitoare vom prezenta alte aspecte îndoielnice ce au fost constatate în relatiile contractuale ale primăriei, în perioada 1 ianuarie 2009 – 10 iunie 2012, adică în ultimii ani din mandatul lui Decebal Arnăutu.
www.monitorulneamt.ro