Desi termenul-limitã de încheiere a politelor obligatorii pentru locuinte a expirat, Primãria nu a sanctionat pe nimeni pentru neasigurarea locuintei, dar vasluienii care nu si-au achizitionat încã RCA-ul pentru locuintã si nici nu sunt posesorii unei polite facultative nu mai pot zãbovi multã vreme pentru cã problema a intrat în atentia Primãriei Vaslui. Amenda pentru neîncheierea unei asigurãri poate fi cuprinsã între 100 si 500 lei.
La nivelul judetului Vaslui existã aproximativ 150.000 de locuinte, dintre acestea aproximativ 10% sunt încadrate în rândul celor cu risc seismic, iar 25% sunt construite în zone inundabile. Chiar si în aceste conditii, vasluienii se pare cã nu s-au grãbit sã se asigure împotriva dezastrelor naturale. Conform statisticilor PAID la sfârsitul lunii iulie la nivelul judetului Vaslui erau încheiate 7409 de polite pentru asigurarea obligatorie a locuintelor, dintre care numai 2503 pentru locuinte din mediul rural. Începând de anul trecut, edilii ar fi trebuit sã sanctioneze lipsa asigurãrii obligatorii pentru locuintã, dar ambiguitatea legislativã le-a permis sã amâne momentul. Teoretic, de luna aceasta autoritãtile locale ar trebui sã ia mãsuri si sã-i sanctioneze pe cei care încã nu au încheiat o politã de asigurare si ar putea face acest lucru în conditiile în care ar avea o situatie clarã a locuintelor care au fost sau nu asigurate. „Deocamdatã, se lucreazã la verificarea persoanelor care nu au încheiatã asigurarea obligatorie pentru locuintã. Este un proces destul de dificil pentru cã o parte dintre vasluieni au încheiate polite facultative. Acum se lucreazã la o centralizare a datelor. În alte judete, discutiile pe acestã temã au generat situatii deosebite, aglomeratie pe la primãrii, panicã printre cetãteni, din aceastã cauzã deocamdatã noi lucrãm pe cont propriu, nu vrem sã creãm o stare de agitatie printre cetãteni, încercãm sã adunãm datele inclusiv de la societãtile de asigurãri private. În momentul în care vor reusi sã definitivãm procesul de centralizare a datelor vom aplica si sanctiunile legale acolo unde este cazul, dar cu sigurantã vom trimite înstiintãri în prealabil”, ne-a declarat Eugen Bot, seful Serviciului Financiar din cadrul Primãriei Vaslui.
De la 1 septembrie se schimbã regula jocului
Au trecut vreo 2 ani de când a fost reglementatã prin lege asigurarea obligatorie a locuintelor împotriva dezastrelor natural, iar în sedinta de luni a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor a fost aprobatã modificarea legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Conform reprezentantilor societãtii, de la 1 septembrie toate societãțile de asigurare autorizate sã subscrie riscuri de catastrofã naturalã vor putea încheia asigurãri facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. Pentru riscurile si sumele asigurate obligatoriu, prevãzute în Legea nr. 260/2008, societãțile de asigurare vor putea încheia doar polite de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Asigurarea obligatorie a locuințelor este emisã de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) și poate fi vândutã doar prin intermediul celor 12 societãți de asigurare, acționari ai PAID.