spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dupã noul Cod Civil, cauzele vor fi foarte atent triate

- Advertisement -

În mai putin de o lunã va intra în vigoare noul Cod de Procedurã Civil. De la 1 septembrie se modificã procedurile dupã care se vor desfãsura procesele civile. Toate actiunile vor fi triate înainte de a fi acordat primul termen de judecatã în speranta de a reduce numãrul dosarelor fãrã actiuni precise aduse în atentia magistratilor.

De la 1 septembrie, datã la care va intra în vigoare noul Cod de Procedurã Civilã se doreste eliberarea instantelor de numãrul mare de dosare care ajung pe rol, multe din ele lipsite de o actiune precisã, astfel cã înainte de a ajunge în fata instantei, cauzele vor fi triate, o parte din ele putând fi anulate în conditiile în care judecãtorii stabilesc cã acestea nu îndeplinesc, în limita legii, conditiile de formã si fond. Potrivit noului Cod Civil, marea partea a actiunilor care vizeazã desfãsurarea proceselor civile se vor desfãsura în spatele usilor închise, în camerele preliminare, fiind lãsatã la latitudinea pãrtilor dreptul de a opta la ajungerea într-o salã de judecatã. De asemenea, o schimbare majorã constã în modalitatea în care se va desfãsura comunicarea între pãrti si instantã, în mare parte acesta va fi realizatã prin corespondentã, pãrtile îsi vor comunica citatiile personal, prin intermediul executorului judecãtoresc sau chiar prin intermediul serviciilor de curierat, desigur, noile reglementãri stabilind strict termenele pânã la care înscrisurile trebuie sã ajungã la pãrtile vizate. Primul termen de judecatã nu poate fi fixat la mai mult 60 de zile de la primirea ultimului rãspuns de la reclamant. La primul termen de judecatã vor fi discutate probele, care vor fi admise în mãsura în care acestea se dovedesc a fi utile sau pertinente în solutionarea cauzei. „Modificãrile aduse de noul Cod de Procedurã Civilã se vor aplica de la 1 septembrie tuturor actiunilor intrate pe rolul instantelor dupã aceastã datã. Dacã pânã acum o actiune în justitie era reprezentatã practic de formularea unei cereri pentru care repartizarea si fixarea termenului de judecatã se stabileau computerizat, acum putem spune cã procesul de va desfãsura în trei etape. Pentru început judecãtorii vor verifica ca toate cererile si înscrisurile depuse pentru chemarea în judecatã sã îndeplineascã toate conditiile de formã si fond impuse de lege si se va asigura de îndeplinirea procedurii de comunicare înainte de stabilirea primului termen de judecatã. Apoi se vor administra probe, proces care se va desfãsura privat, fãrã prezenta publicului, în camerele de consiliu, dezbaterile asupra fondului vor avea loc, la un sigur termen de judecatã, ultimul, care se va desfãsura în sedintã publicã, aceasta fiind ultima etapã care se va finaliza cu deliberarea si pronuntarea hotãrârii”, a explicat un avocat. O altã noutate o reprezintã si faptul cã avocatii vor putea audia anumite categorii de martori, la cererea pãrtilor si în prezenta tuturor pãrtilor implicate.

Sedintele publice în cazurile civile vor dispãrea încet, încet, lãsându-se la latitudinea pãrtilor dreptul de a opta dacã vor sã ajungã într-o salã de judecatã sau nu. O problemã de care se vor lovi judecãtorii va fi lipsa spatiilor, în conditiile în care numãrul actiunilor civile a luat proportii.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.