spot_img
18.5 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

75 DE MILIARDE RĂTĂCITE ÎN SĂNĂTATE

- Advertisement -

• aceasta era valoarea de inventar a Spitalului Bicaz anul trecut, la preluarea de către autoritătile locale • acum, aparatură de sute de mii de euro zace nefolosită, iar investitii de multe miliarde se părăginesc • primăria din Bicaz nu se îndură să dea aparatele din dotare altora, în speranta că ar putea redeschide cîndva spitalul •

În timp ce întreg sistemul sanitar din România este într-o cumplită foame de bani, pe de altă parte, zeci sau sute de miliarde de lei vechi cheltuiti în modernizarea unor spitale s-au dus pe apa Sîmbetei. La nivelul judetului Neamt, circa 75 de miliarde de lei, bani ce reprezentau valoarea de inventar a spitalului Bicaz, s-au pierdut printr-o simplă semnătură a ministrului Attila. Acesta si-a dorit reorganizare cu orice pret, dar nu a mai gîndit si mai departe, ce se va întîmpla cu echipamentele si aparatura medicală existente în aceste unităti sau ce se va întîmpla cu laboratoarele de radiologie ori de analize medicale. În lipsa unei strategii, pe aparate se asterne praful, iar clădirile se părăginesc de la o zi la alta. La fel stau lucrurile si la Spitalul Bicaz, care are sanse ca încet-încet să devină o ruină, ca multe altele. La 1 iulie 2010, Directia de Sănătate Publică Neamt, ca reprezentant al ministerului în teritoriu, a făcut un inventar al unitătii sanitare de la Bicaz în vederea predării către primărie, după cum era ordinul. Asa se face că, la acea dată, valoarea spitalului a fost stabilită la 75,77 miliarde de lei vechi, din care aproape 9 miliarde de lei reprezentau instalatii tehnice, mijloace de transport, mobilier, iar terenurile si clădirile unitătii erau evaluate la 67 de miliarde de lei vechi. În afara acestor bunuri, spitalul mai avea în dotare si echipamente medicale de sute de mii de euro, multe achizitionate în ultimii 2-3 ani, chiar de către Ministerul Sănătătii. Culmea este că s-au cumpărat aceste aparate pe datorie si, cel putin pentru aparatura de la Bicaz, Ministerul va plăti rate si dobînzi pînă în 2024.

Primăria nu vrea să doneze aparatele

Imediat după închiderea unitătii sanitare din Bicaz, sefii altor spitale si-au dat seama de potentialul acestuia astfel încît au solicitat să le fie directionate lor anumite echipamente. Astfel, si Spitalul Neamt, dar si cel de la Tîrgu Neamt au cerut să primească aparatura de la OG si Cardiologie, dar si de la Centrul de Primiri Urgente. DSP a sustinut demersul acestora si a trimis memorii la Minister, dar de acolo i s-a răspuns că aparatura se află în custodia primăriei si ea decide ce va face cu ea. În aceste conditii, echipamentele medicale de sute de mii de euro zac în continuare la Bicaz, sub lacăt, fără a fi utile cuiva, dar si fără ca statul să se mai intereseze de soarta acestora, desi a plătit si încă plăteste pentru ele. Primarul orasului Bicaz sustine că nu vrea să doneze aparatura pentru că speră din tot sufletul să deschidă măcar niste cabinete medicale ori un centru de sănătate. „Închiderea spitalului a fost pentru noi o lovitură mai ales că aveam planuri mari după ce ni-l dăduseră în administrare. Astfel, în mai putin de un an de cînd îl preluasem, am investit peste 12 miliarde de lei în modernizarea sistemului de încălzire, în reabilitarea maternitătii, în modernizarea spălătoriei etc. Acum, dacă tot am dat acesti bani, noi sperăm să nu fie aruncati pe apa Sîmbetei si ne dorim din tot sufletul să deschidem măcar cîteva cabinete sau chiar maternitatea. Intentionăm să facem si un centru de sănătate, dar este foarte greu de răzbit, mai ales în lipsa unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate care să ne plătească serviciile medicale. Cert este că încercăm pe toate căile să rezolvăm ceva si tocmai de aceea nu vrem să dăm aparatura pe care o avem în custodie altor spitale. Odată cedată, nu ne va mai da nimeni bani ca să cumpărăm alta dacă, peste o lună sau peste un an redeschidem spitalul sau măcar o parte din el. Partea cea mai proastă este că timpul trece în defavoarea noastră, iar o clădire nefolosită se năruie încet, dar sigur. Uneori îmi vine să plîng cînd văd ditamai clădirea spitalului că zace nefolosită, cu lacăt pe usă. Dintr-un simplu condei, investitii de zeci de miliarde au fost trase pe linie moarte si este foarte greu să învii ceva ce-a fost omorît odată“, a declarat primarul Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz.

A rezistat comunismului, dar l-a distrus democratia

Unitatea sanitară de la Bicaz a fost înfiintată în 1956 si avea 300 de paturi. În timp, ministrii sănătătii au tot tăiat paturi pentru ca în 2010 să aibă doar 102. Si iată că, în 2011, după 55 de ani de la înfiintare, acest spital a căzut victimă pe frontul reformei sanitare a lui Attila, după ce ani de zile a supravietuit comunismului, dar si lipsurilor din democratia post revolutionară. Decizia de a-l închide a fost luată după ce oficialii de la Bucuresti, cărora nu le-a călcat piciorul prin Neamt, au concluzionat că acest spital nu-si justifică existenta, cheltuielile fiind prea mari. Autoritătile locale nu au contestat foarte tare închiderea acestuia, cît mai ales faptul că nu s-a făcut nimic în loc. Ar fi trebuit deschis înainte de desfiintarea spitalului un centru de primiri urgente sau măcar un centru de permanentă. Nici una dintre aceste solutii nu a putut fi pusă în practică, astfel încît mii de oameni de pe Valea Muntelui fac de cîteva luni bune zeci de kilometri pînă la Piatra Neamt pentru orice afectiune banală.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.