Italian condus pe ultimul drum de preotii din Vaslui
TRIST…Pentru sutele de femei care lucreazã la fabrica LCL România, din zona Moara Grecilor, în Vaslui, ziua de ieri a fost una foarte tristã. Italianul Feraris Pierangelo, omul care a construit de la zero fabrica de confectii LCL, unde se produc confectii textile cerute în toatã Europa, a fost condus pe ultimul drum de oamenii cu care a lucrat în ultimii 20 de ani. Practic, o bunã parte din viata acestui om cu suflet bun s-a consumat în Vaslui, acolo unde a zidit douã fabrici (prima fabricã a fost clãditã în 1997, undeva în zona depozitelor Dixman, iar fabrica actualã a fost ridicatã prin 2005, la drumul national, în Moara Grecilor). Confectionerele de la LCL au tinut la managerul lor, fiind reprezentantul legal al firmei. S-a vãzut ieri, când peste 300 de femei au mers, în tãcere, în urma masinii cu trupul neînsufletit al lui Feraris. Pentru prima datã în istoria bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, preotii ortodocsi au condus pe ultimul drum un cetãtean italian, dupã ce, în urma cãsãtoriei cu o femeie din oras, acesta s-a trecut la religia ortodoxã.
Femeile de la LCL România au stat în liniste în fata bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, privind cu tristete spre sicriul cu trupul neînsufletit al celui care le-a fost manager timp de aproape 20 de ani. De altfel, toatã fabrica a fost ieri în doliu si nu s-a lucrat, astfel cã muncitoarele au mers la bisericã, pentru a aprinde o lumânare în memoria italianului Pierangelo Feraris. Steagurile Uniunii Europene, ale Italiei si României au fost lãsate în bernã, pentru a marca despãrtirea de omul al cãrui destin se leagã de fabrica LCL România Vaslui. Feraris a murit la spital, la Iasi, dupã aproape o lunã de zile în care s-a luptat cu boala care i-a mãcinat trupul si inima. A plecat dintre noi la vârsta de 75 de ani, într-un moment în care îsi fãcea planuri de viitor. Avea un copilas de 13 ani, în Vaslui, pe care îsi dorea sã-l vadã mare, cu familie si facultate. Însã, destinul a avut alte planuri cu acest italian, care a trãit pe meleagurile Vasluiului în ultimii 22 ani de ani. Prin 1994, a construit o fabricã la Bârlad, dupã care, din 1997, a deschis o fabricã mare în zona Dixman, unde lucrau câteva sute de angajati. Fabrica a fost apreciatã de Adrian Nãstase, fostul premier, care a vizitat-o în 2004, în timpul campaniei electorale, având numai vorbe de laudã pentru echipamentele folosite, cele mai moderne de pe piatã, si pentru profesionalismul celor de la LCL. Prin 2005, a început constructia unei alte fabrici, mai mari, în zona Moara Grecilor, acolo unde functioneazã si acum LCL România.
Primul cetãtean italian depus la biserica ortodoxã din centrul Vasluiului
În urmã cu mai bine de zece ani, Feraris Pierangelo s-a cãsãtorit cu o femeie din Vaslui. Din cãsãtoria lor, a venit pe lume un bãietel, care acum este în clasa a V-a, la o scoalã din oras. Feraris Pierangelo nu a plecat niciodatã din Vaslui, desi ar fi avut ocazia sã stea în Iasi sau în alt mare oras din Moldova. A trãit aici, alãturi de vasluieni, a încercat sã-i înteleagã pe toti cei cu care se întâlnea la magazine sau la piatã. Iar oamenii au tinut la el, pentru cã ieri la înmormântarea sa, desi vremea pãrea cã stã sã plouã, au venit sã-l conducã pe ultimul drum sute de oameni. A fost primul cetãtean italian depus în biserica „Adormirea Maicii Domnului”, pentru care s-a fãcut si o slujbã de cãtre preoti ortodocsi. Desi catolic la origine, dupã cãsãtoria cu femeia din Vaslui s-a trecut la religia ortodoxã, asa a crezut cã trebuie fãcut. Poate cã ar fi avut multi ani de viatã în continuare, dacã un infarct nu i-ar fi frânt aripile în mod nemilos. S-a întâmplat la începutul lunii martie, într-o dimineatã de sâmbãtã, când a cãzut în baie, ca din senin, fiind chemat un echipaj SMURD. A fost stabilizat la Spitalul Judetean din Vaslui dupã care, dat fiind cã starea sa de sãnãtate se înrãutãtea, a fost trimis cu elicopterul la Iasi, la Institutul de Boli Cardiovasculare. Timp de aproape o lunã, vegheat în permanentã de sotie, italianul din fruntea LCL România s-a luptat cu boala. Pe 6 aprilie, însã, inima i s-a oprit pentru totdeauna. A murit la spital, plâns de toti colegii de la fabricã, de oamenii cu care a lucrat atâta amar de vreme. „Este un moment trist pentru noi. Un om care a fãcut atât de multe lucruri bune pentru Vaslui. Îl regretãm si ne rugãm la Dumnezeu, sã-i ierte pãcatele”, a spus unul dintre directorii de la LCL România. Pe 9 septembrie a.c., Feraris Pierangelo ar fi împlinit 76 de ani. A fost înmormântat în pãmântul Vasluiului, la mii de kilometri de orasul sãu natal, din Italia. A murit cu gândul la Vaslui, orasul care i-a adus atâtea bucurii, în ultimii 20 de ani.