OFICIAL… Peste 70% dintre cadrele didactice din județul Vaslui intră, de astăzi, în grevă generală. Acestea nu vor intra la ore, nu vor desfășura activități cu elevii, însă vor fi prezente în școli. Potrivit liderului de sindicat, prof. Sorin Țiplea, în fiecare unitate de învățământ se va organiza un comitet de grevă care va stabili aspecte tehnice ce țin de program și de profesorii navetiști. “Cadrele didactice care intră în grevă nu vor merge deloc la ore. Vor veni de dimineață la școală, vor face o ședință de sindicat de organizare, se va stabili la nivelul fiecărei unități școlare cât timp rămân în școală în fiecare zi, iar profesorii navetiști, probabil, vor fi îndrumați să rămână acasă, dar asta nu e o regulă, pentru că se va decide la nivelul fiecărei școli”, a transmis prof. Sorin Țiplea, liderul Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui. Potrivit inspectorului adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, cadrele didactice care nu intră în grevă vor desfășura ore cu elevii după un program special. “E o situație excepțională, pentru că nu se poate face un orar legat când 70% dintre cadrele didactice sunt în grevă. Sunt școli în care profesorii au semnat pentru grevă, iar apoi s-au retras. Chestiunile acestea evoluează de la oră la oră sau de la zi la zi. Este în sarcina directorilor să asigure supravegherea elevilor care vin la clasă cu personal didactic auxiliar, dacă nu se poate cu personalul didactic”, a spus inspectorul adjunct al ISJ, prof. Andrei Huiban.
Sindicaliștii din învățământ au fost ieri la negocieri cu reprezentanții Guvernului, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Educației, Ligia Deca și ministrul de Interne, Lucian Bode. Oferta Guvernului pentru renunțarea la grevă a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic. Pe lângă stimulentele financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate, Guvernul a mai anunțat că „își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu”. “Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”, se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de Guvern.
Liderul Uniunii Sindicale “Didactica”, despre guvernanți: “Și-au bătut joc de cadrele didactice”
Sindicaliștii din învățământ s-au arătat nemulțumiți de rezultatul negocierilor, pentru că nu au primit nimic concret. “De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuși să acorde bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate. Și atât. Nu s-a discutat despre sume”, au spus sindicaliștii la ieșirea de la negocieri. Contactat telefonic, liderul Uniunii Sindicale “Didactica” a spus că, imediat după negocierile de la Guvern, federațiile au organizat o ședință cu sindicatele din țară: “Nu vrem promisiuni, ci lucruri concrete. Ni s-a promis că proiectul legii salarizării va fi finalizat până în septembrie și că va fi bine. Dar nu știm concret ce înseamnă că va fi bine. E posibil ca ei să creadă că și acum ne este bine. Conducerea federației a solicitat Guvernului să dea întâi o ordonanță pentru învățământ, iar apoi pentru celelalte sectoare. La nivelul Ministerului Educației, grilele de salarizare au fost elaborate. Eu, personal, am fost prezent la elaborarea lor în luna ianuarie. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al Ministerului Educației, grilele au fost elaborate, prin urmare, nu ar avea motive să refuze adoptarea grilelor pentru învățământ. Nefiind nimic concret, avem impresia că Guvernul bate câmpii. Este trist pentru că, în realitate, noi am început protestul din luna decembrie. Și atunci stăm și ne întrebăm ce au făcut jumătate de an de nu au găsit soluții până acum? Acum ne invită la discuții? De ce au așteptat atât de mult să declanșăm această grevă generală? Și-au bătut joc de cadrele didactice. Această nouă lege a salarizării trebuie să fie aprobată în Parlament pe 30 iunie. Acesta era termenul dat prin PNRR, dar ei s-au dus la Bruxelles și au cerut o amânare, iar acum s-au trezit în această situație”, a spus liderul de sindicat.
Inspectoratul Școlar Vaslui: “le-am transmis directorilor să îi cheme pe elevi la ore pentru că nicio unitate școlară din județ nu are toți profesorii în grevă generală”
În județul Vaslui, peste 70% din cadrele didactice intră în grevă. Numărul exact al celor care intră în grevă va fi cunoscut cu exactitate luni dimineața. “Chestiunile acestea evoluează de la oră la oră sau de la zi la zi. Avem colegi care au semnat inițial că intră în grevă, apoi a anunțat că nu mai intră în grevă. Probabil, unii dintre ei se mai gândesc și la faptul că pierd o zi la salariu. Noi am avut o discuție cu directorii unităților de învățământ, le-am transmis să îi cheme pe elevi la ore pentru că nicio unitate școlară din județ nu are toți profesorii în grevă generală. Dumnealor sunt obligați să asigure desfășurarea procesului educativ cu cadrele didactice care nu sunt în grevă. O situație ingrată și pentru ei. Dacă 10% din cadre didactice nu fac grevă, vă dați seama câți elevi vor veni la școală. Unii dintre ei, probabil, vor vedea la televizor că este grevă generală și nu vor mai sta să analizeze, iar atunci nu vor mai veni… Însă cei care vor veni la școală vor fi supravegheați. Este în sarcina directorilor să asigure supravegherea elevilor care vin la clasă cu personal didactic auxiliar, dacă nu se poate cu personalul didactic, cu directorii”, a spus inspectorul adjunct al ISJ, prof. Andrei Huiban.
Revendicările sindicaliștilor: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate
Angajații din educație cer, în primul rând, majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate. “Salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, au transmis sindicaliștii din învățământ. Celelalte revendicări ale sindicaliștilor sunt: instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Sa fim seriosi, daca le maresc la profesori salariile, vor urma securistii, pompierii si militienii, de primari, parlamentari si consilieri nu mai zic nimic.
Garantat
Profesorii sunt înaintașii cu fitilul, ceilalți sparg semințe așteptând sa vadă , bubuie sau nu
Daca bubuie normal ca ies si ei, acum sunt intr-un echilibru, aproape toți la fel dar in momentul in care le vor da, vrem si noi, de unde le-ați dat lor sa ne dați si noua
Pentru cei dedicati respect dar pentru ceilalti merita sa li se mai taie,sa se puna camere de luat vederi sa vedeti ce si cite ore se fac
Pentru cei dedicati respect dar pentru ceilalti merita sa li se mai taie,sa se puna camere de luat vederi sa vedeti ce si cite ore se fac
sa le mareasca pe criterii de perfomanta !
cat a fost pandemia a fost rau, nu? sa stai acasa sa iei bani degeaba. adevarul ca un salariu de 4000- 6000 lei e nasol. naspa sa fii profesor …. cred ca sportul facut online a fost greu…sau religia nici nu mai zic…viata este greu….nimic de spus, legea este lege, trebuie aplicata, dar totusi….trebuia sa faceti greva ca nu ati fost lasati sa munciti in pandemie, ca luati bani degeaba
Bine, ,,hello kitty „.Sa primiti,zic, poate așa vor veni în învățământ profesori pregătiți și dedicați. Că unii ar putea fi orice, numai profesori nu. A se vedea notele de la titularizare.
Il rugam pe domnul Țiplea sa ne spună,cu sinceritate, ce salarii plus sporuri iau cadrele didactice ( cu excepția debutanților care nu au vechime și suplinitorilor) . Daca , intr-adevar sunt salarii mici ,noi, parintii, va sustinem . Daca nu sunt mici, va rugam sa va întoarceți la ore. Pe toți ne afectează situația actuala în ceea ce privește salariile. Nu vrem sa-i afecteze pe copii si lipsa cursurilor. Vrem doar sa fiți sincer, atât.
Sigur mint, am urmărit dezbaterile, si m-a uimit ca n-au fost de acord sa mărească salariile doar la debutanți
Daca tot ii pui în fata ca acolo e o problema de ce n-ai fi de acord sa se repare doar acolo unde spui ca e rău ?
Sunt de acord cu tine Cristi. Au salarii bune dar se folosesc de cei debutanti ca să le mărească si celorlalți.
Doamnelor si domnilor profesori/invatatori ,ganditi- va ca parintii elevilor lucrează cate 10 /zi , au și facultati si nu au salariile dumneavoastră. Majorările de preturi ii afectează și pe ei , nu numai pe dvs. .
Lucrez în contabilitate , în invatamant, și va spun ca au salarii bune. Au salarii de peste 5000 , 6000 , 7000 chiar și mai mult au unii. Nu mai sunt salariile mici. Celor începători o sa le crească salariile pe masura ce fac mai mult vechime. Asa e la început. Toți am trecut prin asta.
Nu toți sunt pupincuriști pt ore suplimentare da?
Asa este. Dar nu poți spune ca au salarii chiar mici. Sa fim sinceri.
Si acum ar trebui sa aveți grija sa nu afle cine sunteți, o sa va caute sa va lucreze sau va dea afara, cunoaștem cum se rezolva lucrurile in sistem
De când este ilegal sa spui ce salarii primești cand esti plătit din bani publici? Oameni buni , ei sunt plătiți din bani publici. Sa spună ce salarii au.
Teoretic si noi trăim intr-o democrație, cu justiție si legi Vali
Practic numai democrație nu e
La spitalul din Huși n-ați văzut cum cercetau de acum cine a suflat in presa despre moartea pacientului lăsat fără medicamente?
Daca si adevărul trebuie sa te păzești sa-l spui..
Cand lucrezi în domeniul public, indiferent unde , salariile nu sunt confidențiale. Daca lucrezi în invatamant si vrei sa-i sperii pe cei care vorbesc , sa știi ca nu reușești. Este indicat sa se spuna ce salarii au cei plătiți din fonduri publice ,altfel ei pot cere salarii fabuloase. Supara adevarul?
Pot sa afle ca nu mi-e frica . Poate o sa spun și mai multe apoi.
De ce 70 % ?? Ori suntem golani ori nu mai suntem ? Atunci vă meritați soarta ,sa va umilească usl maxim .
Îmi pare rău să o spun dar de data aceasta greva nu este justificata. Au salarii frumușele profesorii .