CADASTRU… Vești bune pentru vasluienii care nu și-au intabulat până acum locuințele. 70 de primării din județ vor primi bani pentru ca locuințele acestora să fie cadastrate gratuit.Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de-a șaptea etape de finanțare a Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF), iar suma totală alocată, anul acesta, județului Vaslui este de 10.717.000 lei.
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vaslui a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 70 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 70 eligibile (n.r. 16 UAT-uri vasluiene au fost neeligibile). Pentru a beneficia de fondurile alocate de Agenția Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară(ANCPI), UAT-urile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Vaslui trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la data semnării contractului de finațare. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.
Iată ce sume vor primi primăriile vasluiene
În anul 2021, fiecare UAT poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Multe dintre primăriile vasluiene vor primi această sumă (n.r. maximă), însă sunt și câteva care vor primi mai puțin: Bunești-Averești – 155.000 lei, Codăești – 15.000 lei, Grivița – 137.000 lei, Tăcuta – 7.000 lei, Viișoara – 5000 lei. Pe lista UAT-urilor vasluiene care au încheiat contracte de finanțare cu OCPI apar și municipiile Vaslui și Huși, precum și orașele Murgeni și Negrești. Lipsesc însă Bârladul și comunele Banca, Berezeni, Ciocani, Costești, Dodești, Drânceni, Gherghești, Hoceni, Iana, Perieni, Puiești, Tutova,Vetrișoaia, Vinderei, Vutcani. „În prezent, din totalul de 86 UAT-uri din județul Vaslui, în zece localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.PNCCF are drept scop înregistrarea gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor”, se arată într-un comunicat transmis de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vaslui.