Sa radem sau sa plangem? Un iesean cu mai multe condamnari la activ a castigat un proces la CEDO dupa ce s-a plans de conditiile pe care le-a avut in puscarie. Cea mai mare nemultumire a ieseanului, luata in calcul de judecatorii de la Strasbourg, a fost ca celula sa nu avea lumina naturala. Ceruse de la stat 2,5 milioane de euro. Acum inchis din nou pentru o alta infractiune, el va primi 7.500 de euro din banii contribuabililor.
Stiati ca daca va este afectata vederea de la intuneric puteti fi despagubiti de CEDO? O singura conditie e necesara insa pentru a primi bani pentru o vedere proasta: sa va „stricati” ochii in puscarie. O demonstratie in acest sens a oferit-o ieseanul Petru Mazalu, de 62 de ani, escroc de meserie, potrivit cazierului. Barbatul a reusit sa-i convinga pe judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului ca a fost incarcerat intr-o celula fara lumina naturala, iar acest lucru a facut ca in momentul in care a fost eliberat sa aiba vederea „deteriorata”. Acesta a fost motivul principal pentru care CEDO a decis sa oblige statul roman sa-i acorde despagubiri de 7.500 de euro lui Petru Mazalu. Detinutul solicitase initial, ca pret al vederii afectate, suma de 2,5 milioane euro.
I-au crescut dioptriile in puscarie
Ieseanul este originar din Valea Lupului si a fost arestat pe 28 martie 2001 pentru frauda. Emisese mai multe cecuri fara acoperire, prejudiciind astfel diverse firme. Dupa ce a fost arestat, a fost retinut pentru doua luni in arestul Inspectoratului de Politie Judetean, dupa care a fost transferat in Penitenciarul Iasi. A stat inchis pana pe 19 martie 2004. Nemultumit de conditiile de incarcerare, Petru Mazalu a apelat la instantele din tara pentru a primi despagubiri, fiind refuzat de fiecare data. In 2010 a facut plangere impotriva statului roman la CEDO, in care a relatat viata pe care a dus-o in puscarie si cum i-au fost incalcate drepturile.
Nemultumirile sale au vizat atat perioada petrecuta in arestul Politiei, cat si cea a detinerii in penitenciar. Astfel, a spus ieseanul, in arestul IPJ s-a plans ca a stat intr-o celula cu opt paturi si zece detinuti, pe o suprafata de 14,2 metri patrati. De asemenea, a relatat ca celula nu avea toaleta si ca aveau acces la o baie din afara celulei de doua ori pe zi, la orele 6 si 20, in restul timpului folosind o galeata. Mazalu s-a mai plans ca arestatii nu avea acces la apa curenta si ca odaia in care erau tinuti nu avea lumina naturala.
Nemultumiri asemanatoare a avut si pentru perioada in care a fost inchis la Penitenciarul Iasi. Astfel, se precizeaza in hotararea CEDO, cea mai mare nemultumire a lui Mazalu legata de perioada de detentie din inchisoare a fost cea a lipsei de lumina din celule. „Aplicantul a precizat ca vederea sa a fost afectata serios deoarece in celulele de detentie lumina de neon era permanent aprinsa. El s-a plans ca la momentul arestarii sale avea dioptrii de 2,5 la ambii ochi si ca dupa 20 de luni de detentie avea dioptrii de 3 la ochiul drept si de 5 la cel stang. El a sustinut aceasta declaratie cu un certificat medical eliberat de spitalul Penitenciarului Iasi de pe 15 noiembrie 2002″, se precizeaza in hotararea CEDO. Din acelasi document afla ca Petru Mazalu era apt de munca in momentul in care a fost incarcerat si ca acesta suferea de hipermetropie simpla si prezbiopie, fiind tinut sub supraveghere medicala.
Al doilea detinut din Iasi care castiga la CEDO
Potrivit reprezentantilor Penitenciarului Iasi, Petru Mazalu este cel de-al doilea detinut care castiga la CEDO. In precedentul caz, o alta persoana privata de libertate a castigat 3.000 de lei pentru ca nu a beneficiat de ingrijiri medicale la timp.
Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iasi, sustine ca statul roman a cerut lamuriri legate de plangerea inaintata de Mazalu, insa a precizat ca nu se pune problema ca incaperile de detinere sa nu aiba lumina naturala. „Toate celulele au geamuri. In cazul domnului Mazalu, a fost o perioada in care a stat intr-o camera de la demisol, cu geamuri mai mici, dar si aceea avea lumina”, ne-a spus Vulpe. Acesta a precizat ca, din cauza lipsurilor materiale, multe din penitenciarele din tara nu pot oferi toate conditiile impuse de normele europene.
Cu toate ca a iesit cu ochii „stricati” din puscarie, Petru Mazalu a putut sa-si continue activitatea infractionala. A mai fost condamnat ulterior pentru inselaciune si delapidare, in prezent executand o pedeapsa de 7 ani si 2 luni de inchisoare. Potrivit hotararii CEDO, el va trebui sa primeasca cei 7.500 de euro in urmatoarele trei luni.
www.ziaruldeiasi.ro