UCISI 60 de câini comunitari de la adãpostul municipalitãtii vor fi eutanasiati luni, 12 mai, iar alte 100 de animale, care rãmân în adãpost, ar putea avea aceeasi soartã în urmãtoarele zile, în cazul în care nu vor fi adoptate, a anuntat marti, ieri, responsabilul de presã al Primãriei Municipiului Bârlad si inginerul Adrian Cãrãbãt, directorul Grãdinii Zoologice unde functioneazã adãpostul comunitar.
În adãpostul comunitar din Bârlad sunt în prezent 167 de câini. Luni, 12 mai, urmeazã a fi eutanasiati 60 de câini, conform legii, deoarece nu au fost adoptati, iar alti 107 câini din adãpost urmeazã la rând, pentru cã, în ultimul timp, nu s-a mai prezentat nimeni sã adopte cãteii prinsi si adusi în adãpost. „Începând cu data de 18 martie, au fost eutanasiati 50 de câini, conform legii. Cei 60 de câinii fãrã stãpân, nerevendicati în termen de 14 zile lucrãtoare, vor fi eutanasiati luni, 12 mai”, a declarat inginerul Adrian Cãrãbãt. Potrivit primarului Constantin Constantinescu, s-au înregistrat în primele patru luni ale anului mai multe adoptii, peste 200 de câini, prin adoptie la distantã, dar de ceva vreme nimeni nu s-a mai prezentat sã adopte pe cei adusi în padocurile de la adãpost, care s-au cam umplut. Cãteii cãrora le-a venit „sorocul”, adicã s-au împlinit 14 zile de când sunt în padocuri, urmeazã sã fie ucisi. „Iubitorii de animale pot adopta câini, acestia vor fi deparazitati, tratati si sterilizati gratuit, iar câinii pot fi adoptati la distantã”, a spus primarul Constantinescu. Eutanasierea câinilor maidanezi a devenit posibilã dupã publicarea, la finele anului trecut, a normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgentã 155/ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fãrã stãpân.
Protectia Animalelor a reactionat: a dat în judecatã Guvernul!
Din pãcate, Asociatia „Help Azorel” nu mai poate adopta câini, deoarece i s-a interzis de cãtre judecãtori sã mai aducã la adãpostul din Bãdeana cãtei adoptati din adãpostul municipal. Chiar în ziua de luni, 12 mai, FPAM (Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului) este chematã în instantã în proces cu Guvernul României si ANSVSA (Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor), în calitate de reclamant, pentru anularea normelor de aplicare a legii eutanasierii- în esentã, o lege a uciderii- care au produs haos, violente fãrã precedent, torturi si crime îndreptate împotriva animalelor si oamenilor. Actiunea FPAM este sprijinitã de peste 2000 de sustinãtori, dintre care circa jumãtate doresc sã fie martori în proces. „Acesti oameni au ales sã se lupte cu mafia hinghereascã si justitia nedreaptã. Noi, Asociatia <<Help Azorel>>, suntem invitati la un protest ad-hoc pe data de 12 mai, ora 12.00, în fata Curtii de Apel Bucuresti, pentru a opri crimele si pentru a-i sustine pe cei care au avut curajul sã lupte în primul rând”, ne-a precizat Lucia Cãlinoiu, reprezentanta Asociatiei „Help Azorel” din Bârlad.