Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină este marcată, anual, la data de 6 februarie, și oferă o oportunitate de a evidenția progresul și de a crește gradul de conștientizare pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare, se arată pe site-ul https://www.who.int/.
În 2012, Adunarea Generală a ONU a desemnat ziua de 6 februarie drept Zi internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină, cu scopul de a amplifica și direcționa eforturile de eliminare a acestei practici. Mutilarea genitală feminină (MGF) cuprinde toate procedurile care implică alterarea sau vătămarea organelor genitale feminine din motive non-medicale și este recunoscută la nivel internațional ca o încălcare a drepturilor omului, a sănătății și a integrității fetelor și femeilor. Fetele care suferă de mutilare genitală feminină se confruntă cu complicații pe termen scurt, cum ar fi durere severă, șoc, sângerare excesivă, infecții și dificultăți de a urina, precum și cu consecințe pe termen lung pentru sănătatea lor sexuală și reproductivă și sănătatea mintală, arată https://www.un.org/.
Concentrată, în principal, în 30 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, mutilarea genitală feminină este o problemă universală și este practicată și în unele țări din Asia și America Latină. Mutilarea genitală feminină continuă să persiste în rândul populațiilor de imigranți care trăiesc în Europa de Vest, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă…https://agerpres.ro/documentare/2025/02/06/6-februarie–ziua-internationala-de-toleranta-zero-fata-de-mutilarea-genitala-feminina-onu–1420024