*55 din cele 73 de oraşe şi comune ale judeţului au viceprimari, cei mai mult reprezentand PSD, potrivit unei situaţii centralizate de Instituţia Prefectului * luptele politice pentru supremaţia din primării se poartă uneori nu doar între alianţe, ci şi in interiorul acestora* în aceste zile se poartă negocieri pentru desemnarea a încă 18 secunzi ai primarilor, printre care şi cel de al Adjud, unde este o situaţie politică complicată * ziarul nostru vă spune ce ajutoare şi de la ce partide au primarii din judeţ
Desemnarea viceprimarilor a fost testul de rezistenţă al alianţelor în localităţile judeţului. În unele cazuri, nici măcar în USL nu a existat înţelegere. Cu toate acestea, alianţa are pană acum 45 de viceprimari, din care 34 de la PSD. Liberalii au blocat validarea supleanţilor din consiliile locale după ce au pierdut postul de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, însă spun că situaţia s-a deblocat, cu condiţia respectării protocolului de funcţionare a USL.
După lupte dure purtate între forţele politice care au caştigat mandate de consilieri în localităţile din Vrancea s-a reuşit alegerea pană acum în funcţii a 55 de viceprimari, potrivit informaţiilor centralizate de Instituţia Prefefectului. Luptele se duc pentru desemnarea a încă 18 secunzi ai primarilor, printre care şi cel de al Adjud, unde este o situaţia politică complicată în Consiliul Local. PSD şi-a tras partea leului la viceprimari, cu 34 de social – democraţi aleşi pană acum. Pe locul doi se situează PNL, cu 10 viceprimari. PDL a reuşit pană acum să obţină şase viceprimari, dar este foarte posibil ca numărul să mai crească. Fără mari resurse în Vrancea, PRM a reuşit să obţină doi viceprimari. La Boloteşti se pare însă că a fost un joc de interese al primarului Ştefan Sîchin, care nu a vrut să pună în funcţie pe cineva de la PNL şi nici chiar de la PSD. PP – DD şi PC au cate un viceprimar pană acum în judeţ. Marius Cătălin Bodoc, de la Dumitreşti, a candidat ca independent pentru Consiliul Local, făcand însă echipă cu un alt independent, Petrică Dogaru, care a trecut imediat la PSD. La Reghiu a reintrat în prim plan fostul primar PSD Cristea Hagiu, ales acum viceprimar al comunei pe care a condus-o pană în anul 2008, cand a fost învins de liberalul Răduţă Macovei, cel care a caştigat alegerile şi la scrutinul din 10 iunie.
PNL a blocat validarea înlocuitorilor primarilor
Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a declanşat furia liberalilor după ce a făcut în aşa fel cărţile în Consiliul Judeţean pentru ca să lase PNL fără o funcţie de vicepreşedinte. Potrivit informaţiilor noastre, PNL a declanşat imediat o operaţiune de boicotare în consiliile locale, pentru a bloca alegerea viceprimarilor. Cătălin Kanty Popescu, cel care a pierdut postul de vicepreşedinte la CJ, a recunoscut parţial o asemenea situaţie. “Am blocat validarea consilierilor supleanţi, care urmau său le ia locul primarilor sau altor consilieri incompatibili. A fost însă o chestiune pe termen scurt, care s-a deblocat între timp. Ne-am înţeles cu PSD ca să-i validăm pe următorii, condiţia fiind respectarea protocolului. Potrivit acestuia, în localităţile acolo unde un partid are majoritatea îşi pune viceprimar, iar unde face majoritate cu celălalt partid din alianţă, pune viceprimar de acolo”, a declarat Cătălin Kanty Popescu. Vicepreşedintele PNL a precizat însă că uneori votul depinde de specificul unor localităţi sau de relaţiile personale dintre politicienii locali. Liberalul susţine că singurul caz în care PSD a încălcat protocolul USL a fost la Boloteşti, unde primarul social – democrat a preferat un viceprimar de la PRM.
“Bunicul – elev” de la Slobozia Bradului a ajuns viceprimar
La Urecheşti primarul PDL Nistor Bratosin a organizat săptămana trecută o adunare populară, cu scopul declarat de a vedea pe cine preferă comunitatea ca viceprimar. De menţionat că partidul primarului are majoritatea în Consiliul Local, astfel încat alegerea ar trebui să o formalitate. Pană acum postul are deja trei pretendenţi. “Au venit în jur de 100 de persoane la Căminul Cultural. A fost consultare în care am văzut ce vor oamenii, le-am dat şi informaţii despre situaţia financiară a bugetului local”, a declarat primarul din Urecheşti. Potrivit acestuia, pană acum comuna nu are încă un viceprimar deoarece a avut de rezolvat cateva probleme de sănătate şi nu s-a putut ocupa de acestă problemă. La Homocea, democrat – liberalul Viorel Lupu este un viceprimar contestat, deoarece a fost pus în funcţie cu votul a patru consilieri de la PNG – CD, care au fost excluşi din partid. Primarul a cerut judecătorilor să tranşeze invalidarea mandatelor consilierilor locali în speranţa că va relua alegerile pentru postul de adjunct. Viceprimarul Lupu, trecut recent de la PSD la PDL, spune că vine zilnic la serviciu, însă susţine că primarul Ionescu nu-i dă nici un fel de atribuţii. La Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu face acum echipă cu social – democratul Benone Turcitu. Acesta a devenit cunoscut în 2008, cand a candidat din partea PSD, pentru că la cei 49 de ani ai săi era elev în clasa a V-a. Primarul liberal a lucrat timp de 12 ani cu Marian Filip, care însă a decis la alegerile locale să candideze din partea APV şi a pierdut la o diferenţă de doar 17 voturi. Chiar dacă au fost adversari politici timp îndelungat, viceprimarul Turcitu şi primarul Zamfirescu s-au împăcat şi au colaborat chiar foarte bine la referendumul pentru demiterea preşedintelui.
Alegerea viceprimarilor nu are termen limită
Jocurile politice de pe plan local au dus la apariţia unor alianţe contrare celor încheiate la nivel de judeţ. De exemplu, la Năruja există un viceprimar PNL, numai că se pare că acesta a ajuns în funcţie cu sprijinul primarului PDL Nicu Ciprian Popescu. Şi la Campuri viceprimarul PNL Ionel Manole a fost ales în conducerea adminstraţiei locale cu voturile PDL şi PP – DD, din cauza neînţelegerilor de la nivel local din cadrul USL. Singurul oraş din Vrancea care nu are viceprimar la ora actuală este Adjudul, unde voturile sunt împărţite între USL, APP şi PP – DD. Gura lumii spune că pentru funcţie s-a declanşat o adevărată “licitaţie” şi este posibil ca opţiunea pentru persoana care va lucra cu primarul Constantin Armencea să fie impusă de la centru. În multe localităţi sunt viceprimari realeşi în funcţii, cum este cazul la Panciu, Odobeşti, dar şi în multe comune. În altele cazuri putem vorbi de echipe complet noi, cum ar fi la Vulturu, Bilieşti sau Varşteşcoiu. Pană la această dată există în judeţ o singură femeie viceprimar, democrat-liberala Nuţi Balinca, care face echipă cu primarul PSD Neagu Stoica de la Năneşti. Colaborarea dintre ei nu ar trebuie să fie prea dificilă întrucat viceprimăriţa a lucrat pană acum chiar în cadrul primăriei. Pentru alegerea viceprimarilor nu există un termen limită, un exemplu în acest sens fiind chiar Focşaniul, unde primarul Decebal Bacinschi a trebuit să lucreze singur jumătate o bună perioadă de timp din mandatul precedent. (Mihai BOICU)
Consilierii din Homocea acuză că nu pot convoca şedinţe
Nelu Iacob, consilier din partea PP – DD la Homocea, spune că şase consilieri locali au vrut să convoace o şedinţă a legislativului local pentru aprobarea regulamentului de funcţionare al Consiliului Local, însă s-au lovit de refuzul …. secretarei primarului liberal Neculai Ionescu. “Au fost mai mulţi consilieri la primărie, dar nu au obţinut număr de înregistrare. Azi (ieri – n.r.) am fost chiar eu şi i-am zis secretarei primarului că vreau număr de înregistrare. Mi-a spus că putem să mergem unde vrem noi, că nu ne dăm număr de înregistrare, pentru că nu vrea primarul Ionescu. Vom face plangere plenală împotriva secretarei”, susţine Nelu Iacob. Potrivit acestuia, primarul liberal Neculai Ionescu nu este de acord cu organizarea şedinţei din cauza procesului în care solicită constatarea încetării mandatelor a patru consilieri PNG – CD excluşi din partid. Edilul din Homocea nu a putut fi contactat ieri telefon pentru a-şi spune punctul de vedere. (M. B.)
Iată ce viceprimari au fost aleşi pană la această dată în judeţ
Localitate Viceprimari
Focșani Tudorel Trofin (PNL)/Gabriel Necula (PSD)
Adjud
Mărășești Ioan Ostafi (PSD)
Panciu Iulian Nica (PSD)
Odobești Florin Vetrescu (PSD)
Andreiașu de Jos
Bălești Nicolae Vlad (PSD)
Biliești Constantin Julian Bîndar (PP-DD)
Bârsești Sorin Cristea (PSD)
Boghești Valeriu Dorin (PNL)
Bolotești Gheorghe Bratu (PRM)
Bordești Adrian Gavrilă (PDL)
Broșteni
Chiojdeni Grigore Constantin (PNL)
Ciorăști Ionel Bunea (PDL)
Cîmpuri Ionel Manole (PNL)
Cîmpineanca Constantin Petroianu (PDL)
Cîrligele Ion Baniță (PSD)
Corbița Felix Oprea (PSD)
Cotești Marius Nelu Boșcan (PSD)
Dumbrăveni Dănuț Chiriță (PRM)
Dumitrești Marius Cătălin Bodoc (IND)
Fitionești
Garoafa
Gugești Florin Diniță (PSD)
Golești Vasile Bostănaru (PSD)
Gologanu Neculai Riciu (PSD)
Gura Caliței
Homocea Viorel Lupu (PDL)
Jariștea Neculai Cristudor (PSD)
Jitia Simon Pantelimon (PNL)
Măicănești Constantin Mocanu (PSD)
Mera
Milcovul
Movilița Costică Ilie (PNL)
Nănești Nuți Balinca (PDL)
Năruja Dan Busuioc (PNL)
Nereju Răduță Bozgonete (PSD)
Negrilești Nelu Moisă (PSD)
Nistorești Ion Pricop (PSD)
Obrejița George Ionescu (PNL)
Paltin Ion Panțuș (PSD)
Păulești Dănuț Soare (PSD)
Păunești Vasilică Duman (PDL)
Ploscuțeni Adrian Doboș (PSD)
Poiana Cristei
Popești
Pufești
Răcoasa Aurel Șerban (PNL)
Răstoaca
Reghiu Cristea Hagiu (PSD)
Ruginești Ion Macovei (PSD)
Sihlea Ion Tronaru (PSD)
Slobozia Bradului Benone Turcitu (PSD)
Slobozia Ciorăști Victor Necula (PSD)
Soveja Daniel Dobrin (PSD)
Spulber Cristea Măciucă (PSD)
Străoane Ghiorghiță Talîmbă (PSD)
Suraia Aurel Hărăbor (PSD)
Tănăsoaia
Tătăranu
Tîmboiești Gheorghe Munteanu (PSD)
Tulnici Vasile Leuștean (PSD)
Țifești Adrian Gurău (PDL)
Urechești
Valea Sării Daniel Ciută (PSD)
Vidra
Vintileasca
Vizantea Livezi Gheorghe Norocea (PSD)
Vînători
Vîrteșcoiu Marian Vlad (PC)
Vrîncioaia Vasilică Roșca (PNL)
Vulturu Adi Paul Vlase (PSD)
www.ziaruldevrancea.ro