spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Iata cum se pregătesc școlile vasluiene pentru redeschidere. Noua modă: lămpi UV pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor (FOTO)

- Advertisement -

Municipiul Vaslui se pregătește să redeschidă luni, 8 februarie, toate școlile în scenariul verde. Vremea Nouă a mers în vizită la câteva unități de învățământ, pentru a vedea cum decurg pregătirile, dar a stat de vorbă și cu elevi și părinți, pentru a afla cât de nerăbdători sunt să revină în bănci.  Majoritatea școlilor din oraș sunt pregătite să-și redeschidă porțile, au fost dezinfectate sălile și băncile, și-au refăcut stocul cu măști, dezinfectant, săpun, iar unele au mers chiar mai departe, investind în lămpi cu ultraviolete pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor.

Directoarea Școlii Nr. 3: „Învățarea hibridă nu a dat roade”

Prima școală vizitată a fost la Școala Nr. 3 „Constantin Parfene”, acolo unde directoarea ne-a povestit că a luat toate măsurile pentru ca școala să fie pregătită, prin achiziționarea de dezinfectanți, măști și amenajarea sălii de izolare. Distantarea exactă de 1 m între pupitre, însă, nu poate fi asigurată în toate sălile de clasă. Potrivit directoarei, atât elevii, cât și profesorii își doresc să înceapă cursurile față în față și să nu se mai revină la învățământul în regim hibrid. „Învățarea hibridă nu a dat roade. A fost o mare provocare și pentru elevi, și pentru profesori, fără randament. Este greu pentru profesor să urmărească în același timp și copiii din clasă și pe cei de acasă, să se adreseze pe rând unora și celorlalți și să-i supravegheze la rezolvare sarcinilor în același timp”, a povestit directoarea Școlii Nr. 3.

LMK are cele mai bune lămpi UV de pe piață

Și la Liceul „Mihail Kogălniceanu” conducerea a luat toate măsurile pentru ca luni, când se va redeschide, elevii să învețe în condiții de maximă siguranță sanitară. Potrivit directorului Cătălin Ignat, au fost achizitionate peste 150 000 de măști și nouă lămpi UV, cele mai bune de pe piață,  pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor. „În acest moment ne-a fost confirmat faptul că nu există cadre didactice și nici elevi confirmați cu noul coronavirus. Se va efectua triajul epidemiologic conform noilor reglementări, iar în cazul în care un elev va prezenta simptomatologia specifică noului virus, acesta va fi izolat în sala special pregătită de către conducere. Ultimele detalii au fost puse la punct pentru a respecta ca la carte regulile stabilite, inclusiv distanțarea socială în sălile de clasă. Nu sunt cadre didactice care sa fi solicitat continuarea învățământului în regim online, din motive medicale”, a declarat directorul LMK.

Elevă: „E un lucru bun că se redeschid școlile în format fizic, nici nu trebuiau închise”

În încercarea de a lua un puls cât mai corect asupra situatiei, am stat de vorbă si cu o  elevă de liceu din oras, pentru a afla și ce părere au tinerii despre redeschiderea școlii. „Pe de o parte e rău pentru că ne-am obișnuit online, ne-am facut un program, o rutină. Totul e mai simplu. Dar pe de altă parte e bine, pentru că altfel e școala fizică, stai în bancă, îți vezi colegii, altfel se transmite mesajul, astfel înțelegi anumite lecții.  Cu școala online era foarte ușor să fii distras de orice din jurul tău, nici un profesor nu avea control asupra ta, cum era la școală. Chiar si cel mai bun profesor nu reușea să-ți capteze atentia tot timpul, așadar e un lucru bun cș se redeschid scolile fizic, nici nu trebuiau închise!”, a povestit o elevă.

„Școala nu se face acasă, acasă se face doar școala vieții”

Redeschisă în format fizic, școala pare o adevărată binecuvântare în această perioadă sumbră în care ne aflăm, mai ales pentru părinți. Prețul plătit de unii dintre părinții copiilor cu vârste mici sau ai copiilor cu deficiențe este uneori chiar prețul locului de muncă. Aflați în imposibilitatea de a se deplasa la muncă, pentru a-și supraveghea copiii acasă, mulți au făcut demersurile pentru a lucra de acasă. Însă nu toți au fost la fel de norocoși. Unora le-au fost refuzate aceste cereri.  Prin intermediul școlii online, acești părinți s-au transformat atât în elevi, cât și în profesori. Nevoiți să asiste la ore pentru a-și ajuta copiii, aceștia au devenit indirect elevi, pentru a doua oară. Întrucât mulți copii au întâmpinat dificultăți de conectare, de multe ori tot părinții au fost nevoiți să își învețe copiii anumite lecții. „Copiii nu pot fi stăpâniți în totalitate în mediul online”, ne declară un părinte mulțumit că de luni copilul sau va merge fizic la școală. Acesta ne-a prezentat frustrările pe care le-a dobândit în toată această perioadă. Nerespectarea pauzelor, a ordinii atunci când profesorul solicită un răspuns, neînțelegerile apărute din cauza semnalului scăzut au creat un adevărat haos. Un alt părinte ne declară trist că școala online privează elevii de copilărie, deoarece comunicarea, achiziție atât de necesară în rândul copiilor, încetează să existe în mediul virtual.  Deși au anumite temeri legate de o posibilă infectare cu COVID-19, părinții se bucură pentru copiii lor. „De abia așteaptă să înceapă școală. Îmi spune întruna „Vreau la școală, nu-mi place școală online”. Unul dintre acești părinți este de părere că „acasă nu este un mediu potrivit pentru educație. Școala nu se face acasă, acasă se face doar școala vieții” și că autoritățile au avut destul timp să pună la punct deschiderea școlilor în format fizic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.