Ce isi poate dori o copila la 13 sau 15 ani? Dar o adolescenta la 17 ani? Ele nu viseaza la excursii cu prietenii, jocuri in fata casei, un majorat de vis sau o cariera stralucita. Nu doar ca nu viseaza, ci aleg un drum lipsit de cale de intoarcere. Un drum pavat de responsabilitatea unei femei ce ar trebui sa aiba poate dublul virstei lor. De la jocul cu papusi se ajunge, astfel, la „jocul” cu bebelusi adevarati. Anual, sint aproximativ doua sute de mame minore ce nasc la Iasi.
Adina are 17 ani si a adus pe lume un baietel saptamina trecuta la Maternitatea „Cuza Voda”. Nu s-a gindit ca poate ramine insarcinata, asa ca nu a folosit metode de contraceptie. Iar acum ea si iubitul ei, minor si el, au inteles ca jocul nu ii va mai include doar pe ei niciodata. Maria are 15 ani si a nascut si ea un baietel saptamina trecuta la Maternitatea „Elena Doamna”. Desi trecusera deja doua zile de la nastere, tinara mamica nu fusese vizitata nici de tatal copilului, si nici de familie. Si daca portretul unei copile de 17 sau 15 ani cu un bebelus in brate poate parea straniu, atunci cum arata imaginea unei fete de 15 ani si opt luni care este deja mama a doi copii? Alexandra a nascut prima data la 13 ani o fetita, iar in urma cu cinci luni a dat viata unui baietel. Cit de pregatite sint astfel de tinere ca sa dea viata unui copil? Medicii sustin ca, din nefericire, multe dintre ele ajung la medic abia in ultimul trimestru de sarcina sau chiar atunci cind vine momentul nasterii. Acest lucru duce, de cele mai multe ori, la probleme fizice ale mamei si fatului, iar apoi la consecinte nefaste de ordin psihologic si social.
„S-a intimplat sa ramin insarcinata. Nu ne-am gindit ca se poate ajunge aici, nu am folosit nici o metoda de contraceptie”, aceasta este explicatia pentru care un baietel a fost nascut joia trecuta la Maternitatea „Cuza Voda”. Pe Adina, mama copilasului, in virsta de 17 ani am gasit-o in salon. Isi alaptase bebelusul si acum statea linistita in pat, asteptind momentul externarii. Fizic era dezvoltata, psihic insa, nu era pregatita sa isi schimbe radical viata. S-a resemnat insa si, daca tot s-a intimplat sa ramina insarcinata, a decis ca trebuie sa isi invete atributiile. „Tatal copilului este si el minor, are tot 17 ani, sintem colegi la liceu. Eram impreuna de un an si jumatate cind am ramas insarcinata si s-a mutat la mine dupa ce am aflat. Ne-am gindit ca nu vrem sa fim parinti batrini, ci tineri, si ca daca asa a vrut Dumnezeu, de ce sa dam copilul afara?!”, a continuat povestea Adina.
Nu isi neaga faptele, dar nici nu le striga in gura mare. Pare rusinata de faptul ca nu a luat in calcul aparitia bebelusului. Nici de reactiile parintilor nu este mindra, mai ales ca locuieste in mediul rural. Dar isi doreste macar sa isi termine studiile. „Parintii la inceput nu au fost de acord, dar dupa aceea nu au avut incotro. Eu vreau sa imi termin liceul, mi-ar placea sa dau si la facultate. Am avut colege care atunci cind au ramas insarcinate au abandonat scoala si eu nu vreau asa. Cu bebelusul o sa ma mai ajute mama, m-am obisnuit deja cu ideea”, a explicat adolescenta.
Baietelul ei s-a nascut la 37 de saptamini, avea 2.650 grame. Urmau sa fie externati atunci cind bebelusul mai lua in greutate, fiind considerat prematur.
„Sarcina nu stiu cum a reusit sa o duca. Nu prea intelegea ce se intimpla”
Un baietel a nascut si Maria, o adolescenta de 15 ani internata saptamina trecuta la Maternitatea „Elena Doamna”. Medicul care era de garda in noaptea in care tinara a ajuns la spital spune ca fata a nascut natural, insa colaborarea dintre ea si medic nu a fost una perfecta. „Nu stia exact cind a ramas insarcinata si nici nu a facut vreun control in timpul sarcinii. A venit direct in garda, atunci cind a inceput sa aiba contractii. Pentru ca era dezvoltata fizic s-a luat in considerare nasterea naturala. Problema e ca astfel de tinere nu au si o dezvoltare psihica necesara. Sarcina nu stiu cum a reusit sa o duca, la nasterea cooperarea a fost limitata intre mine si ea. Nu prea intelegea ce se intimpla, dar din fericire nu au fost probleme de ordin fizic, nasterea a decurs bine. I-am explicat apoi cum e cu alaptatul si tot ce mai trebuia sa stie”, a declarat dr. Cezar Rotaru, medic in cadrul sectiei Obstetrica-Ginecologie.
Tinara i-a spus doctorului ca va pastra copilul si ca se va casatori cu tatal bebelusui, si el minor, in virsta de 17 ani. Desi trecusera doua zile de la nastere, nimeni nu venise sa o viziteze. „Este din mediul rural, are o relatie cu acest tinar, are familie, dar tare as fi si eu curios sa ii vad iubitul si rudele. Ca pina acum nu a venit nimeni. Eu, la 72 de ore de la nastere, teoretic, pot sa o externez. Dar in aceste conditii nu am cum sa o externez, pentru ca, fiind minora, este obligatoriu ca o ruda de gradul I sa vina sa o ia. A spus totusi ca isi va chema parintii”, a adaugat medicul.
Copilasul Mariei este sanatos, potrivit doctorilor, s-a nascut la termen cu o greutate de 3.400 de grame, asa ca urma sa fie externat impreuna cu mama sa in momentul in care familia tinerei se prezenta la spital.
Profilul fetitei ce aduce pe lume copii
In total, in primele sase luni ale anului, nu mai putin de 101 mame minore au nascut in cele doua maternitati iesene. Din cele 33 de tinere care au nascut la Maternitatea „Elena Doamna” anul acesta, 25 au nascut natural, iar opt prin cezariana.
„Cele mai multe dintre ele au nivel educational scazut. Au abandonat scoala dupa patru, cinci clase, provin din familii dezorganizate si cu situatie financiara precara. Desi optiunea lor este sa isi intemeieze oarecum o familie, nu cred ca ele constientizeaza foarte tare ce inseamna sa aduci pe lume un copil. Ele insele sint copile si nu au informatii medicale suficiente nici despre actul sexual, nici despre nastere. Tocmai de aceea au nevoie de consiliere si noi le ajutam, inclusiv cu intocmirea actelor pentru ele si bebelus”, a mentionat Sorina Minzat, asistentul social din cadrul Maternitatii „Elena Doamna”.
Din cele 71 de tinere care au nascut la Maternitatea „Cuza Voda” anul acesta, patru aveau 14 ani, zece aveau 15 ani, 18 aveau 16 ani si 39 dintre ele aveau virsta de 17 ani. Anul trecut doar la Maternitatea „Cuza Voda” s-au inregistrat in total 143 de nasteri in rindul mamelor minore. Lipsa unui nivel educational adecvat se resfringe, adesea, nu doar asupra mamelor, ci si asupra copiilor. Tinerele refuza sa admita sarcina pentru inceput, unele dintre ele fiind chiar abuzate sexual. Altora le este frica de reactia familiei si a societatii, astfel ca ajung sa nu fie urmarite corect de catre medicii de familie sau de catre medicii obstetricieni.
„Fumatul si consumul de alcool sau droguri sint frecvent constatate la gravidele adolescente”
Astfel, nu cunosc si nu previn riscurile unei sarcini la o virsta frageda. „Cele mai multe se adreseaza unui cadru medical in trimestrul III de sarcina sau la nastere. De aceea, frecvent se asociaza cu stari patologice specifice sarcinii boli cu transmitere sexuala, lipsa unui diagnostic malformativ fetal si lipsa pregarii pentru nastere si integrare in familie. Alimentatia este, in general insuficienta si de proasta calitate, cu efecte negative asupra dezvoltarii fatului si asupra gravidei”, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii „Cuza Voda”.
Nici bolile sexuale transmisibile cum ar fi sifilisul, HIV-ul, infectia cu Chlamidia sau trichomoniaza nu sint diagnosticate si tratate corespunzator, spun medicii. „Fumatul si consumul de alcool sau droguri sint frecvent constatate la gravidele adolescente, vicii care determina nu doar avort spontan, ci si nastere prematura, sau mai ales intirziere de crestere intrauterina fetala. Putem intimpina si mari urgente obstetricale, precum preeclampsia (hipertensiune si edeme-n.r.) si apoplexia utero-placentara (dezlipirea prematura a placentei-n.r.), ultima urgenta obstetricala majora fiind, de cele mai multe ori, mortala”, a adaugat prof. dr. Mircea Onofriescu.
Riscuri pot exista si la nastere, nu doar pe perioada sarcinii. Medicii sustin ca nasterea poate fi insotita de rupturi ale vaginului si colului uterin, ca urmare a nedezvoltarii fizice, a disproportiei dintre bazin si fat, a staturii mici, iar apoi in cazul unei nasteri prin cezariana putem vorbi despre nedezvoltarea psihica.
„Familia si profesorii ar trebui sa se implice foarte mult”
Nu in ultimul rind, consecintele emotionale ale unei sarcini neplanificate pot fi multiple si este necesar sa fie luate in considere, avind in vedere ca mamele adolescente sint mai susceptibile sa sufere de depresie, unele incercind chiar sa se sinucida. „Si bebelusii mamelor adolescente prezinta probleme, sint frecvent subponderali si nascuti prematur, conditii care cresc probabilitatea nevoii de ingrijiri medicale suplimentare si determina afectiuni medicale cronice. Supravegherea in postpartul este absolut necesara, deoarece pacienta poate sa paraseasca spitalul si sa isi abandoneze copilul sau sa fie diagnosticata cu psihoza postpartum”, a mai spus prof. dr. Mircea Onofriescu.
Tocmai pentru ca nivelul educational al mamelor minore nu este unul ridicat, doctorii considera ca, mai ales in rindul tinerelor dezvoltate fizic, familia ar trebui sa intervina pentru a evita o sarcina nedorita. „Aceste fete
sint mult mai dezvoltate, au prima menstruatie undeva la opt ani si, sigur, sint precoce. Nu au informatii despre conceptie si contraceptie si despre ce implica o nastere, si atunci sigur ca familia si profesorii ar trebui sa se implice foarte mult si sa le explice, pentru ca unele dintre ele traiesc in concubinaj deja”, a mentionat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii „Cuza Voda”.
Mai grav este, potrivit doctorilor, ca mamele minore nu accepta ideea contraceptiei nici macar atunci cind li se explica in spital felul in care ar putea evita o sarcina. „Degeaba le vorbesti despre contraceptie, pentru ca te intorci in secolul XVIII. Cele maritate, din mediul rural, spun ca nu le lasa barbatii sa foloseasca astfel de metode. Si daca de sterilet au mai auzit si mai accepta ideea, atunci cind le spui de pastile, deja nici nu mai vor sa auda ce ai de spus”, a declarat dr. Cezar Rotaru. Asa se ajunge, prin urmare, potrivit specialistilor, ca una din patru mame minore sa aiba un al doilea copil in maximum 24 de luni de la prima nastere.
––
La 15 ani, Alexandra are deja doi copii si tine casa
Cu o mina tinea o fetita de trei ani linga ea, iar cu cealalta mina scotea o galeata cu apa din fintina. Asa am gasit-o pe Alexandra. Cu parul prins parca in fuga in coada si dezvoltata fizic, un necunoscut ar fi crezut ca are peste 20 de ani.
Alexandra are insa 15 ani si opt luni, iar in urma cu trei ani reporterii Ziarului de Iasi au redat povestea ei, pe atunci tinara fiind insarcinata in opt luni. La trei ani dupa, am gasit-o pe Alexandra nu doar cu fetita alaturi, ci si cu un baietel de cinci luni. „Acum are doi copii”, spune mindra soacra adolescentei.
Iubitul Alexandrei are 33 de ani si era plecat in sat cu munca pentru a pune pe masa ceva de mincare familiei. Ramasa acasa, fata se ocupa, asadar, de cresterea copiilor si de gospodarie. La scoala a renuntat din clasa a V-a, atunci cind ramasese insarcinata pentru prima data, si s-a mutat de tot la Cotnari, la tatal copiilor. „La inceput au stat la mine, dupa aceea s-au mutat aici aproape la o casa pe care le-a lasat-o cineva in grija”, explica Maria Tincu, soacra tinerei.
Daca e sau nu multumita cu viata pe care o duce, Alexandra nu stie prea bine. „Acasa era si bine si rau, aici e mai bine. Nu imi pare rau de scoala. Am vrut sa avem copii, ni i-am dorit. Nu m-am gindit niciodata sa ma intorc acasa. Ma descurc aici, ma mai ajuta mama-soacra”, spune Alexandra sfioasa.
Nu stie ce sa le spuna tinerelor, daca sa evite sau nu o situatie ca a ei. Ii e rusine sa vorbeasca si zimbeste, in loc sa raspunda la intrebari. Atunci cind vine vorba de fetita ei insa, un lucru e clar: „Nu o sa o las sa aiba copii asa repede. Sa termine intii scoala, si apoi. Sa nu duca greul”, spune ferma Alexandra.
Tinara asteapta sa faca 18 ani ca sa se poata casatori cu tatal copiilor. „Sa intre si ei in rind cu lumea”, precizeaza soacra fetei. Cit despre copii, Alexandra spune ca nu va mai face, are deja doua cezariene. La metodele de contraceptie nu s-a gindit insa.