spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

450 de vrînceni şi-au „revizuit” amenzile. Unii cu pile la judecători!

- Advertisement -

„Băieţii deştepţi” şi cu avocaţi buni pot anula în instanţă amenzile primite de la Poliţie u din cele 980 de contestaţii depuse în 2011 la amenzile aplicate de poliţiştii vrînceni, 450 au fost admise total sau în parte de judecători u în aceste cazuri, poliţiştii nu au putut dovedi în instanţă vinovăţia contravenienţilor u în dosarul în care Anişoara Topor este cercetată pentru luare de mită, procurorii DNA au dezvăluit cum judecătoarea a anulat o sancţiune dată de Poliţia Rutieră unui patron care i-a reparat vila de la Lepşa u unii şoferi au apelat la instanţă şi pentru a-şi păstra dreptul de conducere pe perioada cît permisul le-a fost reţinut

443 de vrînceni au cîştigat în 2011 procesele intentate Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea pentru a li se anula amenzi în valoare de milioane de lei. Aceştia au contestat procesele verbale de contravenţie întocmite de agenţii de la Rutier, Silvic sau Ordine Publică. Alţii ar putea avea cîştig de cauză în 2012 în condiţiile în care Tribunalul Vrancea sau Judecătoriile Focşani, Panciu şi Adjud nu au soluţionat decît o parte dintre plîngerile adresate de contravenienţi. Motivele pentru care instanţele de judecată au anulat procesele verbale au fost diverse. Oficial, au fost invocate în unele cazuri nulitatea proceselor verbale, din varii motive, cum ar fi lipsa unor date personale, a datei sau a orei producerii contravenţiei. În alte situaţii, poliţiştii au prezentat instanţei probe neclare, care nu demonstrează întrutotul vinovăţia celor sancţionaţi. Au fost conducători auto sancţionaţi deşi filmările video au fost făcute noaptea sau pe timp de ceaţă, sau cazuri în care contravenienţii au fost filmaţi din unghiuri nepotrivite. În cazul altor dosare ar putea fi vorba de aranjamente între justiţiabili şi magistraţi.

Topor ştie „să facă” Poliţia Rutieră

Modul în care poate fi “aranjată” o amendă pentru încălcarea regulilor de circulaţie prin mijlocirea instanţei este dovedit de fapte cercetate în cazul judecătoarei Anişoara Topor de la Secţia Civilă a Judecătoriei Focşani, unde ajung cele mai multe contestaţii. Anchetatorii au stabilit că, în 2011, reprezentantul unei firme de construcţii de la care magistratul dorea anumite documente justificative de plată pentru reparaţiile făcute la vila familiei sale de la Lepşa a fost amendat de Poliţia Rutieră. “D.M. este surprins de Poliţia Rutieră şi sancţionat contravenţional. D.M. face plîngere împotriva actului administrativ prin care a fost sancţionat şi plîngerea ajunge să fie judecată de către judecătoarea Topor Anişoara . Aceasta profită de ocazie şi îl cheamă pe D.M. căruia îi pune în vedere să îi dea documente justificative – chitanţă şi factură fiscală pentru lucrările efectuate (…) în acest sens a se vedea dosarul 3507/231/2011 al Judecătoriei Focşani, avînd ca obiect plîngere contravenţională – soluţionat la 17.05.2011 prin admiterea plîngerii”, se arată în lucrările instanţei care a soluţionat arestarea judecătoarei Anişoara Topor. Şi acesta este numai unul dintre cazurile de amenzi de sute sau mii de lei anulate în justiţia vrînceană. Totuşi, din cele 980 de contestaţii depuse de şoferi în anul 2011, 537 au fost respinse de instanţele de judecată.

Amenzi transformate în avertismente

În cursul anului 2011 la IPJ Vrancea au fost înregistrate 1.712 plîngeri contravenţionale spre soluţionare, care au fost înaintate instanţelor de judecată. Contestaţiile au fost documentate cu material probator după care au fost înaintate către judecătoriile Focşani, Adjud şi Panciu şi alte instanţe din ţară. „Din cele 1.712 contestaţii trimise la instanţele de judecată, în anul 2011 au fost soluţionate de instanţe 980 contestaţii. Mai există pe rolul instanţelor de judecată un număr de 732 contestaţii depuse în anul 2011 care pînă în prezent nu au fost soluţionate datorită gradului mai mare de complexitate al cauzelor şi al probelor care trebuie administrate. Cele 980 contestaţii contravenţionale au avut următoarele soluţii : 537 plîngeri au fost respinse de instanţe ca fiind neîntemeiate, 201 plîngeri au fost admise, anulîndu-se procesele verbale de contravenţie din diferite motive neimputabile agenţilor constatatori, 242 plîngeri au fost admise în parte, fără anularea proceselor verbale de contravenţie, fiind înlocuită sancţiunea amenzii cu avertismentului sau ducerea cuantumului amenzii, în funcţie de gradul de pericol social al contravenţiei săvîrşite. Însumate contestaţiile respinse şi cele admise în parte reprezintă 779 de contestaţii cîştigate de IPJ Vrancea, restul de 201 fiind pierdute”, se arată într-un răspuns al IPJ Vrancea, trimis ziarului nostru. Dacă poliţiştii consideră ce cei 242 de contravenienţi care au cîştigat în parte procesele intentate reprezintă un succes pentru instituţie, şoferii au o altă părere. „E tot un abuz ca un agent să vină să ne sancţioneze de prima dată pentru o simplă oprire sau pentru nepurtarea centurii de siguranţă. Mulţi nu înţeleg că există şi posibilitatea unui avertisment la prima abatere. Unii se consideră mai presus de orice cînd ies în trafic”, ne-a spus un taximetrist amendat în 2011.

Pieton care nu apare în filmare, ceaţă, sau unghiuri nepotrivite

Mulţi dintre şoferi sancţionaţi s-au plîns că au fost amendaţi abuziv de către agenţii de la rutier în 2011. Este cazul unui şofer care a rămas fără permis pentru că nu ar fi acordat prioritate unui pieton angajat în traversarea străzii pe zebră, în municipul Focşani. „În faţa instanţei Poliţia a prezentat o înregistrare video în care se vede maşina mea, dar pietonul este mascat de o altă maşină aflată în trafic. Agenţii nu au putut dovedi că este vorba de o neacordare de prioritate. Am stat o perioadă de timp fără permis, am mers doar cu dovadă şi mă întreb cine plăteşte pentru acest abuz”, ne-a povestit Mihai, un şofer care „a păţit-o” pe un bulevard din Focşani. Alţi şoferi au fost surprinşi de aparatele radar conducînd cu viteză excesivă, dar filmările au fost făcute pe timp de ceaţă sau în timpul nopţii, condiţii pentru care radarele nu sînt omologate. Totuşi, agenţii care încearcă „marea cu sarea” şi acordă amenzi nejustificate nu pot fi sancţionaţi de superiori. „Motivele pentru care instanţele de judecată au considerat nule o parte din procesele verbale de contravenţie întocmite de agenţi constatatori din IPJ Vrancea sînt multiple, variate şi de ordin obiectiv. Poliţiştii care au întocmit procese verbale de contravenţie, anulate ulterior în faţa instanţei de judecată nu pot fi sanctionaţi pentru motivele obiective reţinute de către instanţe, întrucît se încadrează în limitele legale prevăzute de către Legea nr.360/2002 – Statutul poliţistului”, se mai arată în răspunsul primit de la IPJ Vrancea.

Artificii pentru a rămîne şofer

Au fost şi cazuri în care unii conducători auto au apelat la un artificiu pentru a conduce pe drumurile publice. “În termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii, şoferii trebuie să facă contestaţii la instanţă. De acolo obţin certificatul de grefă. Acesta este adus la poliţie şi în baza sa se restituie permisul. Numai că există o problemă. Cînd se văd cu permisul în buzunar, şoferii promit că în momentul în care pierd procesul îl vor restitui în termenul legal. Acest lucru nu se întîmplă şi se găsesc tot felul de motive, că nu am trimis comunicare prin Poştă, că nu l-a anunţat avocatul”, ne-a spus comisarul şef Viorel Gheorghe, şeful Poliţiei Rutiere. În unele cazuri, deşi sînt convinşi că au comis o abatere, conducătorii auto apelează la instanţă pentru a conduce în perioadele în care au nevoie de permis. Astfel, dacă un şofer rămîne fără permis în lunile de vară şi vrea să plece în concediu se adresează justiţiei. Chiar dacă pierde procesul, acesta nu are drept de conducere de facto decît atunci cînd pierde procesul. “Eu îi întreb de ce contestă aceste sancţiuni, pentru că există suspiciuni, dar răspunsul este că e dreptul lor să conteste. Mai există o situaţie: cînd şoferii obţin certificatul de grefă de la instanţă, dar nu ne informează şi pe noi. Stau în aşteptare şi dacă nu-i prinde nimeni îşi retrag plîngerea şi apar cu suspendarea efectuată. Dacă sînt prinşi în schimb riscă dosar penal, pentru că la noi în baza de date apar cu perioadă de suspendare”, ne-a mai detaliat Viorel Gheorghe, şeful Circulaţiei din judeţ.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.