spot_img
21.1 C
Vaslui
19-sept.-2024
spot_img

43% din nasteri, prin cezariana!

- Advertisement -

Inainte de anul 1990, numarul iesencelor care nasteau prin cezariana era de 4%. Acum s-a ajuns la 43% la Maternitatea „Cuza-Voda” si 41,3% la „Elena Doamna”. In Uniunea Europeana media este in jur de 15%. Seful Casei Judetene de Asigurari sustine ca „nicaieri in lume nu se intimpla asa ceva”, referindu-se la sistemele sanitare de stat. Mentalitatea, frica de durere, lipsa de informare a mamelor sint doar citeva dintre motivele ce le fac pe femei sa opteze pentru aceasta operatie. Medicii din maternitati nu isi asuma raspunderea pentru a refuza o operatie de cezariana si nu pot forta pacientele sa nasca natural.

Incidenta mare a cezarienelor, un fenomen care ii ingrijoreza pe medici. In maternitatile din Iasi aproape o jumatate din nou-nascuti sint adusi pe lume prin cezariana. Daca la Maternitatea „Elena Doamna” incidenta cezarienelor a fost de 41,3% anul trecut, adica peste sase sute de copii, la Maternitatea „Cuza Voda” incidenta a fost de 43%, ceea ce inseamna ca aproape 2.700 de copii au fost nascuti prin cezariana. Medicii sint ingrijorati si sustin ca numarul cezarienelor este unul mult prea mare comparativ cu incidenta la nivel european de aproximativ 15%. Cu toate acestea, desi Cuza Voda este locul in care se nasc cei mai multi copii din tara anual, spitalul ar sta bine fata de alte unitati medicale din tara, in Bucuresti fiind spitale si cu 65 sau 80 la suta incidenta a cezarienelor, conform doctorilor. Desi unele femei au indicatie de cezariana din cauza diverselor probleme medicale ale bebelusului sau ale lor, sint si situatii in care ele se incapatineaza sa nasca in acest mod, medicii ajungind la acele asa zise „cezariene la cerere”, operatii ce implica riscuri. De vina ar fi mentalitatea, spun medicii, frica de durere, lipsa de informare a mamelor, cezariana fiind insa si o moda dupa anul 1990. „Exista si aceasta fita de a vrea sa nasca prin cezariana”, a declarat prof. dr. Maria Stamatin, director medical al Maternitatii „Cuza Voda”. Daca unele femei inteleg ca pot naste si normal fara probleme, dupa ce li se explica acest lucru, altele pur si simplu refuza sa colaboreze pe durata nasterii daca nu li se face cezariana, iar copiii au ulterior probleme. Medicii sint nevoiti sa recurga pina la urma la cezariana, iar fenomenul il nemultumeste si pe seful Casei de Asigurari de Sanatate care sustine ca numarul mare de cezariene lasa spitalele fara fonduri.

In Europa, numarul de copii care se nasc prin cezariana reprezinta aproximativ 15% din totalul nasterilor, potrivit medicilor, chiar daca in unele spitale private ajunge si la 30%. In maternitatile iesene insa, aproape jumatate din copiii adusi pe lume anual sint nascuti cu ajutorul operatiilor de cezariana. „Incidenta cezarienelor a crescut nu simtitor, ci nesimtitor, ca sa spun asa, fata de anul 1990”, a declarat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii „Cuza Voda”.

Astfel, daca in perioada comunista incidenta cezarienelor era de 3-4%, astfel de operatii fiind permise doar in cazuri extrem de grave, in 2010 incidenta cezarienelor a fost de 43% in Maternitatea „Cuza Voda” (aproape 2.700 de nasteri prin cezariana), respectiv 41,3% in Maternitatea „Elena Doamna” (peste 630 de nasteri prin cezariana).

Doctorii spun ca cele mai multe interventii de tip cezariana se fac in cazurile in care fie mama, fie copilul se confrunta cu anumite probleme medicale, iar o nastere normala i-ar expune la prea multe riscuri. „In cazul prematuritatii si a copiilor obtinuti prin fertilizare in vitro, de exemplu, nasterea se face prin cezariana pentru ca bebelusii sint sensibili si ar exista riscul unei hemoragii intracraniene, daca s-ar naste pe cale naturala. Sint si cazuri in care bataile inimii fatului sint sub o suta, indicatia fiind in mod sigur de cezariana. Sint extrem de multe situatii in care uterul mamei este cicatricial si daca ar naste normal, uterul s-ar putea rupe, daca nu s-ar face cezariana”, a explicat prof. dr. Maria Stamatin.

O treime din gravide nu merg la medic pe durata sarcinii

Directorul medical al Maternitatii „Cuza Voda” a precizat ca numarul de cezariene a crescut si ca urmare a faptului ca a crescut incidenta prematuritatii, in Moldova ajungind la 15% din totalul nasterilor. Si in rindul femeilor cu virsta de peste 30 de ani se practica cezariana, intrucit canalul pelvi-genital nu mai are aceleasi proprietati ca la virsta de 25 de ani, mai ales in cazul in care copilul are si o greutate mare de peste trei kilograme.

„Putem vorbi si despre incontinenta urinara de efort, intrucit daca o femeie a nascut natural prima data, iar acum este la a doua sarcina, se recomanda cezariana tocmai pentru a evita pierderea de urina apoi. Exista si acele rare situatii in care pacienta intra in criza psihologica, se blocheaza, nu mai comunica si atunci facem cezariana din necesitate”, a mentionat dr. Vlad Gheorghita, director medical al Maternitatii „Elena Doamna”.

Doctorii afirma ca o alta cauza care a dus la un numar mare de cezariene o reprezinta neurmarirea sarcinii, intrucit 30% din femeile insarcinate nu merg la medicul de familie, iar mai bine de 50% nu merg la medicul obstetrician. „De aici avem cezariene si copii cu malformatii care se pierd in primul an de viata. Sigur, „Cuza Voda” este o maternitate de nivel III, aici vin sarcini cu risc din regiunea Moldovei si ajungem sa adunam astfel de cazuri”, a mai completat prof. dr. Maria Stamatin.

Cezariana programata pentru a naste cu medicul ei

Dincolo de cazurile in care cezariana este necesara pentru a elimina riscuri, exista si situatii in care femeile refuza sa nasca pe cale naturala, desi ar putea sa o faca fara probleme. Una dintre viitoarele mame prezenta la cursurile Scolii Parintilor din cadrul Maternitatii „Cuza Voda” a explicat faptul ca, fiind la primul copil, prefera cezariana, dar ca a venit la cursuri pentru a se informa cum este mai bine pentru ea si pentru copilul ei. „Am sa nasc aici o fetita prin cezariana. Ma intereseaza orice informatie pentru ca sintem la primul copil. E putina panica acumulata si multe temeri”, a spus Oana Gorban, o femeie de 28 de ani.

Alte femei prefera cezariana pentru a fi sigure ca in sala se va afla si medicul care le-a urmarit pe durata sarcinii.

„La unele nasteri naturale medicul este posibil sa nu ajunga, daca este in afara programului, iar femeia decit sa nasca natural cu medicul de garda, de exemplu, alege sa isi programeze cezariana ca sa nasca cu medicul ei”, a mentionat dr. Maricica Pavaleanu, managerul Maternitatii „Elena Doamna”.

„Sarcina nu este o boala, este un fenomen fiziologic, la fel si nasterea”

Doctorii ieseni atrag atentia insa asupra faptului ca cezariana este o operatie care, in astfel de cazuri, implica riscuri. „Exista si aceasta fita de a vrea sa nasca prin cezariana, pentru ca asa se poarta, sau pentru a evita durerea. Chiar daca nu sint atit de multe cazuri, as spune 3% din totalul cezarienelor, gravidele trebuie sa stie ca se poate naste natural si fara durere, cu anestezie locala, ca sarcina nu este o boala, este un fenomen fiziologic, la fel si nasterea. Si cu cit e mai putin medicalizata, cu atit este mai bine pentru nou-nascut si pentru mama”, a precizat prof. dr. Maria Stamatin.

Doctorii sustin ca anestezicele utilizate in cadrul cezarienei pot trece bariera placentara si pot ajunge la fat, cauzindu-i probleme. De asemenea, mamicile care au nascut prin cezariana trebuie sa faca profilaxia bolii
tromboembolice intre cinci si sapte zile de la nastere, existind riscul unor cheaguri de singe
si ocluzii ale vaselor de singe, interventia fiind la nivel abdominal.

Argumentele medicilor pentru o nastere normala

Medicii precizeaza ca, spre deosebire de cezariana, in urma carora femeile isi revin in aproape o saptamina, nasterea naturala le permite acestora sa isi revina chiar din prima zi de viata a bebelusului. „Argumentele pentru nasterea naturala ar fi: durata redusa a spitalizarii, dar si acomodarea copilului la mediul exterior mult mai usor decit in urma unei cezariene. Pentru ca la nasterea naturala plaminii copilului sint comprimati si se golesc imediat de lichid, iar cind iese respira singur mult mai bine, spre deosebire de cezariana, cind plaminii copilului sint si aspirati de catre medic, iar primele respiratii sint dificile”, a explicat dr. Vlad Gheorghita.

Si alaptarea nou-nascutului este mai rapida in urma nasterii naturale, spun cadrele medicale. „Bebelusul se pune la sin in 30 de minute – doua ore dupa nasterea normala, pe cind la cezariana abia a doua zi, atunci cind apare secretia de lapte”, a mentionat Mariana Bolota, moasa in cadrul Maternitatii „Cuza Voda”.

Doctorii sustin ca le explica pacientelor modalitatile de nastere, dar ca pina la urma nu pot forta femeile sa nasca natural, daca nu vor. „Eu consider ca trebuie sa i se explice clar pacientei modalitatile de nastere si complicatiile, iar ea va alege singura. Am avut probleme cu femei care s-au fixat sa nasca prin cezariana si nu pe cale naturala, iar medicul obstetrician s-a incapatinat ca ele sa nasca pe cale naturala. Femeile au refuzat sa colaboreze cu medicul in timpul travaliului si nou-nascutul a avut probleme”, a declarat prof. dr. Maria Stamatin.

„Trebuie sa am curaj sa nasc natural”

Exista insa si viitoare mame care inteleg ca pot naste si natural si, chiar daca s-au gindit la cezariana initial, au ales in cele din urma calea naturala. „Eu sint la a doua nastere, prima data am nascut tot natural. Acum m-am gindit si la cezariana, ce-i drept, dar am zis ca trebuie sa am curaj sa nasc natural. Cu toate ca prima data mi s-a parut mai usor”, a spus Ana Maria I., o ieseanca de 21 de ani internata la Maternitatea „Cuza Voda” in urma nasterii naturale.

Sint si cazuri in care femeile isi dau seama de riscurile cezarienei si in urma discutiilor cu medicii nici nu mai iau in calcul varianta. „Eu sint la a treia nastere, toate au fost pe cale naturala. Medicul mi-a explicat, m-a intrebat cum vreau sa nasc si am spus natural. Am zis ca asa ma vindec mult mai repede, chiar daca ma taie sau ma rup, decit la cezariana. Doar daca erau complicatii ajungeam la cezariana”, a afirmat Adriana Gavril de 25 de ani, internata si ea la Maternitatea „Cuza Voda”.

Seful Casei de Asigurari: „Nicaieri in lume nu se intimpla asa ceva”

Numarul mare de cezariene il nemultumeste si pe seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Iulian Serban. Acesta a mentionat in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la finalul anului 2010 ca spitalele carora nu le-au ajuns banii au de-a face cu un management prost, iar ca la Maternitatea Cuza Voda de vina este numarul mare de cezariene pentru lipsa fondurilor. „La Maternitatea Cuza Voda numarul de nasteri prin cezariana a intrecut numarul de nasteri naturale. Nicaieri in lume nu se intimpla asa ceva”, afirma la finalul lunii decembrie 2010 dr. Iulian Serban, desi statisticile furnizate de catre spital arata ca incidenta cezarienelor este de 43%.

„Domnul Serban sustine ca am avea mai multi bani daca am avea mai putine cezariene. Dar eu l-am intrebat in calitate de chirurg daca ar avea curajul sa hotarasca el daca pacientei x nu ii face cezariana, ca are doar o mica problema, si daca ar avea curajul sa si raspunda dupa nastere daca exista probleme”, a declarat prof. dr. Maria Stamatin.

Taxe la maternitati pentru nasterea prin cezariana

Directorul medical a mai spus si ca nu poate interzice medicilor din spital sa faca cezariene, acolo unde este cazul sa le faca. „Chiar daca se supara domnul Serban, noi ca manageri de spital, eu si domnul profesor Mircea Onofriescu, chiar daca sintem doctori, nu cred ca sintem in masura sa ii spunem unui coleg care a urmarit sarcina unei paciente: „Nu! Ei nu ii faci cezariana, ea naste normal”. Daca femeia are indicatie de cezariana, trebuie sa o luam in considerare, iar cele mai multe femei au indicatii”, a adaugat prof. dr. Maria Stamatin.

Medicii spun ca, intr-adevar, cezarienele costa aproape dublu decit o nastere normala, iar de la Casa
de Asigurari nu se primeste, in general, mai mult decit pentru o nastere naturala, adica aproape 1.400 de lei, motiv pentru care spitalul cheltuieste diferenta din fonduri proprii sau solicita sprijinul pacientelor sub forma de taxe, 500 de lei la Maternitatea „Cuza Voda” daca pacienta nu are indicatie, dar si sub forma de donatii, adica 250 de lei la Maternitatea „Elena Doamna”, daca cezariana se face la solicitarea pacientei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.