Pe piata ieseana a muncii are loc o adevarata revolutie. De la inceputul lunii au aparut, ca printr-o simpla lovitura cu bagheta magica, nu mai putin de 6.400 de noi locuri de munca. In aceeasi perioada a anului trecut societatile au infiintat doar 2.300 de slujbe in plus fata de cele distruse, adica de trei ori mai putine. Principalul mobil care a stat la baza acestei evolutii este inasprirea pedepselor pentru patronii prinsi ca nu intocmesc acte legale de munca u totusi, fenomenul este departe a fi adus la o cota suportabila, spun reprezentantii IMM-urilor. „Numarul controalelor nu va fi micsorat”, spune si seful Inspectoratului de Munca.
In decursul unei singure luni, mii de posturi au fost scoase la lumina de pe piata neagra a muncii. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), de la inceputul lui mai si pina in prezent la nivelul judetului au fost inregistrate de aproape trei ori mai multe contracte de munca decit in aceeasi perioada a anului 2010.
350 contracte de pe zi
Potrivit ITM, in luna, care tocmai se incheie, patronii ieseni au inregistrat in programul REVISAL aproape 10.000 de contracte de munca. Media zilnica a inregistrarilor a fost de 350 de documente de munca, daca punem la socoteala si simbata si duminica, zile cind aplicatia este deschisa pentru oricine. De asemenea, in mai, au fost desfiintate 3.500 de contracte de munca, rezultind 6.400 de noi locuri de munca pe piata locala.
In schimb, anul trecut, in aceeasi perioada, au fost inregistrate 5.700 de contracte de munca, iar alte 3.400 au fost desfiintate, rezultind numai 2.300 de locuri de munca in plus. Inspectorii ITM arata ca factorul care a contribuit decisiv la acest progres este inasprirea legislatiei muncii.
“Pedeapsa cu amenda si mai ales cu inchisoarea, prevazute in noul Cod al Muncii, daca se gasesc mai mult de cinci persoane lucrind ilegal, i-a facut pe multi sa se gindeasca de mai multe ori daca sa foloseasca angajatii la negru sau nu. Si in perioada urmatoare ne asteptam sa intre in legalitate mai multi patroni, mai ales ca numarul controalelor nu va fi micsorat”, a declarat Andrei Albulescu, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM).
Conform datelor institutiei, de la inceputul anului au fost inregistrate in REVISAL 35.112 contracte, iar alte 19.000 au incetat. In aceeasi perioada a anului trecut, au fost inregistrate numai 24.000 de contracte, iar alte 18.000 au fost anulate.
Ce spun patronii?
Reprezentantii mediului de afaceri din Iasi au pareri impartite referitor la numarul mare de contracte inregistrate intr-un timp scurt. O parte dintre acestia spun ca sint inca multe firme care mai trebuie sa scoata locurile de munca din subteran, iar cresterea este reprezentata si de o usoara revenire economica. “Este evident ca numarul mare este reprezentat de patronii care intra in legalitate de frica repercusiunilor noii legislatii. Totusi, eu cred ca si economia a crescut putin, iar acest lucru a generat locuri de munca, nu multe, dar este imbucurator. De asemenea, sint multumit ca a mai scazut putin concurenta neloiala”, a afirmat Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOA).
Reprezentantul firmelor mici si mijlocii din judet spune ca, deocamdata, numai cei care lucreaza in anumite domenii au „albit“ munca. “La nivel national, o pondere mare a celor care au intrat in legalitate este reprezentata de cei care lucreaza in domeniul creatiei, care aveau contracte cu drepturi de autor. Dar mai sint multe firme care trebuie sa scoata locurile de munca ascunse. Cei care spun ca noile contracte de munca sint locuri de munca infiintate recent spun povesti de adormit copiii”, este de parere si Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PJIMM) Iasi.
Atentie la legislatie!
Reprezentantii firmelor mai trebuie sa stie ca au aparut noi norme privind registrul general de evidenta a salariatilor. Conducatorii societatilor au de adaugat, prin acte aditionale, noi date la contractele individuale de munca. “Trebuie trecut salariul, sporurile si cuantumul lor, perioada si cauzele suspendarii contractului de munca, cu exceptia celor medicale, dar si data intocmirii contractului individual de munca. De asemenea, fiecare salariat trebuie sa aiba propriul dosar, care va contine actele necesare angajarii, contractul de munca, actele aditionate la contract, copii dupa actele de studii si calificare, sau autorizatii”, a subliniat Albulescu.
Cei care nu vor pune la dispozitia inspectorilor aceste documente, vor plati amenzi consistente. “In primul rind, daca un contract de munca nu este inregistrat in REVISAL, cei de la firma vor fi amendati cu 10.000 de lei pentru fiecare persoana depistata lucrind ilegal, dar nu pentru mai mult de cinci persoane. De asemenea, vor fi amendati cu sume intre 5.000 si 8.000 de lei cei care nu pun documentele necesare la dispozitia inspectorilor, iar distrugerea, completarea gresita sau piratarea REVISAL-ului se va pedepsi cu amenda intre 3.500 si 5.000 de lei. In acelasi timp, refuzul angajatorului de a pune la dispozitie adeverinte salariatului se sanctioneaza cu amenda intre 300 si 1.000 de lei”, a explicat inspectorul sef.
De la 1 august, va intra in vigoare si un nou program REVISAL. “O firma va concepe programul nou, care va putea fi pus gratis la dispozitia angajatorilor on-line, prin discheta, sau CD. Ei vor introduce datele in acest program, care apoi vor fi transmise in serverul national”, a conchis Albulescu.