spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

4.000 de elevi în clasele pregătitoare

- Advertisement -

* Înscrierea la şcoala pregătitoare se va face prin intermediul unei platforme on-line, începând cu 1 martie * Chiar dacă părintele mai are şanse să-şi aleagă şcoala la care-şi înscrie copilul, prin platforma electronică elevii vor fi împărţiţi aleatoriu pe clase, astfel încât nu se va şti la ce învăţătoare vor ajunge *

În cadrul conferinţei de presă la Inspectoratul Şcolar Judeţean, am fost informaţi că înscrierile la clasa pregătitoare vor începe pe data de 1 martie, când va fi definitivată de către Ministerul, Educaţiei, Cercetării (MECTS) şi Tineretului o platformă specială pentru înscrieri în sistem electronic.

„Listele pe care s-au înscris elevii până acum la anumite şcoli şi anumite învăţătoare nu mai sunt valabile. Şcolile vor avea dreptul să înscrie în primul rând elevii din circumscripţiile lor şi abia apoi, dacă rămân locuri, vor putea primi elevi care locuiesc în alte zone”, a transmis conducerea ISJ. Chiar şi părinţii care şi-au înscris deja copii pe listele unei învăţătoare la o şcoală care-i are în circumscripţie vor avea parte de surprize neplăcute, întrucât nu vor mai fi siguri că vor rămâne în clasa dascălului respectiv. Platforma de înscriere electronică va repartiza elevii aleatoriu: „E adevărat că nu putem merge până acolo încât să verificăm dacă învăţătoarea respectivă nu a venit cu lista şi a introdus la secretariat elevii în platforma respectivă. Dar trebuie să ştie un lucru. Toţi copiii înscrişi la o şcoală vor fi repartizaţi pe clase aleatoriu, aşa că este puţin probabil să nimerească la aceeaşi învăţătoare la care s-au înscris”, a precizat inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.
Măsura este oricum exagerată, având în vedere că doar foarte puţine unităţi de învăţământ vor şti în momentul înscrierii copiilor pentru la clasa pregătitoare care sunt cadrele didactice care vor preda. În cele mai multe situaţii, angajarea dascălului respectiv se va face în vară, ulterior începerii înscrierii elevilor.

Modelul german
Pentru părinţii care ar putea protesta că nu sunt lăsaţi să-şi aleagă dascălul care să-i deschidă mintea şi sufletul propriului copil, inspectorul general aduce ca argument „modelul german”: „În Germania, aşa se întâmplă la fiecare început de an şcolar. Elevii de la acelaşi nivel de studiu sunt amestecaţi şi împărţiţi în clase noi. Şi rezultatele sunt foarte bune”.  O asemenea metodă poate ar avea credibilitate la noi dacă învăţătorii ar fi plătiţi şi ar munci tot „nemţeşte”.

Linie „fierbinte” pentru reclamaţii
Începând de marţi, la ISJ Galaţi va fi deschisă, între orele 8.00 – 16.30 o linie telefonică la care părinţii viitorilor elevi în clasa pregătitoare se vor putea informa în legătură cu ceea ce prevede metodologia, dar pot face şi reclamaţii „în cazul în care nu sunt acceptaţi la şcoala în circumscripţia căreia se află” sau în cazul în care „există suspiciuni că s-ar fi cerut de la părinţi avantaje materiale”. De asemenea, reclamaţiile se pot face şi la linia deschisă direct la MECTS. Pentru ISJ Galaţi puteţi suna la 0800816236, iar la MECTS la 0800801100.

Bani de la MECTS pentru mobilier
Întrucât mutarea clasei pregătitoare de la grădiniţe la şcoli  a fost criticată şi privită cu suspiciune de părinţi şi educatori deopotrivă, ministrul Funeriu vrea să se asigure că ele vor funcţiona aşa cum a plănuit. „Grădiniţele nu mai au voie să primească niciun copil care împlineşte vârsta de 6 ani până la 31 august. Clasa pregătitoare va avea un curriculum special, prin care elevii vor fi pregătiţi pentru  şcoală şi vor învăţa prin intermediul jocului.  În acest sens, clasele vor fi dotate cu un mobilier special, iar banii pentru dotări vor veni, pentru fiecare şcoală de la MECTS, deşi în mod normal ar trebui  să fie alocaţi de către comunităţile locale”, arată inspectorul general grija cu care ministrul pregăteşte acest nou nivel de studii.
Conform metodologiei care a apărut ieri, elevii de la clasele pregătitoare nu vor primi nici note, nici calificative, ci doar recompense asemănătoare cu cele de la grădiniţă. În plus, învăţătoarea care va prelua clasa pregătitoare îi va îndruma pe elevi pe parcursul celor cinci ani de şcoală primară.
La Galaţi, se preconizează că se vor înfiinţa 198 de clase pregătitoare, care vor cuprinde aproximativ 4000 de elevi.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.