spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

37 de elevi din Husi dau o lectie de civism

- Advertisement -

AMBITIE …Liceenii de la Colegiul National “Cuza Vodã” iau atitudine! Probleme importante ale elevilor huseni, din sfera scolarã, dar si extrascolarã, asupra cãrora acestia au avut nu doar opinii proprii, dar si solutii, s-au discutat sãptãmâna trecutã, în cadrul unei întruniri, desfãsurate ca urmare a punerii în practicã a unui proiect ambitios, numit “Dialog structurat cu TINERII”, initiat de Forumul National al Tinerilor.

Liceenii de la “Cuza Vodã” sunt decisi sã dea o importantã mult mai mare opiniilor exprimate de elevi, în raport cu situatii si probleme întâmpinate în activitatea de zi cu zi. Debutul unor discutii constructive a fost deja realizat, 37 de elevi întâlnindu-se pe 15 mai, la initiativa Forumului Tinerilor din România, reprezentat de Octavia Adam si Alter-Edu, reprezentantã de Georgiana Danu. “Pentru a fi clare circumstanțele în care s-a desfășurat, trebuie menționat felul în care activitatea a început. Forumul Național al Tinerilor, platforma națională neguvernamentală ce reunește 155 de organizații din țarã, a inițiat proiectul <<Dialog Structurat cu tinerii>>. La ce se referă? La faptul că pentru a rezolva o problemă trebuie să-i dăm glas, să luăm atitudine. Astfel au procedat tinerii din multe județe ale țării și au reușit să rezolve o parte dintre nemulțumiri. Iată că nici elevii Colegiului Național <<Cuza Vodă>> nu au rămas indiferenți la o astfel de manifestare. Cu acordul și susținerea cadrelor didactice, s-a organizat în incinta colegiului o dezbatere la care au participat peste 30 de elevi. Am început prin a semnala probleme. Trebuie să avem mai multe activități extrașcolare, care să ne ofere posibilitatea de a ne forma social si profesional! Trebuie să conferim aplicabilitate noțiunilor teoretice învățate în școli! Trebuie să creem o relație mai bună cadru didactic-elev! Trebuie să ne axăm mai mult pe educația în plan social! Nu trebuie să existe niciun fel de discriminări! Iar lista de semnale poate continua”, a spus Georgiana Danu.

“Nu e greșit să fim optimiști și să credem că, dacă ne implicăm și ne susținem ideile bune, putem evolua”!

“Am încercat, apoi, să găsim și soluții. De pildă, oare nu s-ar putea realiza un sistem de materii opționale care să susțină mai bine orientările profesionale ale tinerilor și să faciliteze, astfel, și activitatea cadrelor didactice? Nu am putea organiza mai multe activități prin care cadrele didactice și elevii să-și comunice mai mult unii altora ideile sau, eventual, nemulțumirile? Ceea ce s-a întâmplat, in mod neașteptat, a fost că nu am avut suficient timp pentru a epuiza subiectele de discuție. Proiectul a stârnit interesul elevilor pentru a identifica ceea ce merge rău în anumite domenii și pentru a evolua. Discuțiile pe această temă au continuat și după încheierea propriu-zisă a dezbaterii, ceea ce înseamnă că suntem cu toții dornici să ne schimbăm și pe noi, dar și sistemele sociale în bine. Având în vedere interesul crescut pentru activitate, sperăm să fie urmată și de altele, în cadrul cărora să ne dăm silința și mai mult pentu a găsi soluții. Așadar, poate nu e greșit să fim optimiști și să credem că, dacă ne implicăm și ne susținem ideile bune, putem evolua”, a declarat Georgiana Danu. Întreaga activitate a elevilor a fost sustinutã de cadrele didactice. “Au participat 37 de elevi de la IX-a pâna la a XII-a. Având experiența organizării diferitelor activități de pe vremea când eram unul din reprezentanții elevilor Colegiului, am știut că această propunere va fi îmbrățișată și susținută de profesori. Ne-am bucurat de această dată de sprijinul doamnei director, Manuela Iacob, dar și al doamnelor profesoare Talașman Elena și Carmen Hodea. Dezbaterea în sine a durat o oră, timpul a fost limitat, dar problemele cele mai importante au fost dezbătute și am încercat să plecăm de acolo cu soluții concrete pe care tinerii din Huși să le implementeze și să realizeze că lucrurile nu sunt imposibile. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că au fost prezenți elevi olimpici care au ridicat probleme mai sensibile, nu știu dacă mulți din sală ar fi avut curajul să o facă”, a precizat Octavia Adam.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.