spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
23-ian.-2025

321 blocuri dn judet sint evaluate in clasa de risc seismic

- Advertisement -

– dintre acestea 126 sint in municipiul Bacau, unde sase imobile sint clasate in categoria de risc unu – Ministerul Dezvoltarii a dat bani pentru consolidarea unui singur bloc – alte trei blocuri cu risc seismic de nivel doi sau trei sint in Moinesti, 191 in Onesti si unul in Rachitoasa

Imobilele din judetul Bacau nu sint ferite de risc la un eventual seism mai mare. Un numar de 321 de blocuri din orasele si chiar comunele judetului, sint vechi si nu mai respcta conditiile de siguranta in caz de cutremur. De aceea, acestea ar trebui consolidate, insa cheltuielile sint foarte mari, iar locatarii nu isi permit sa le suporte.

La peste 30 de ani de la seismul din 4 martie 1977, Romania se afla intr-un punct critic al procesului de punere in siguranta a cladirilor. Nici macar evalurai ale imobilelor nu s-au mai facut de mult timp. Acestea dateaza din perioada 1991 – 1996 cind s-au intocmit expertize tehnice ale imobilelor de locuinte supraetajate (blocuri), in municipiul Bacau (126 blocuri), Moinesti (trei blocuri), Onesti (191 imobile) si Rachitoasa un imobil.

Concluziile expertizelor au incadrat in clase de risc seismic imobilele expertizate: Bacau sase imobile cu risc seismic I: Marasesti nr. 4,7,9,10,11,12 din care doar una a fost consolidata, 44 imobile cu risc seismic II si 76 imobile cu risc seismic III. Restul blocurilor din judet care au fost expertizate, adica 195 au fost trecute in categoria de risc seismic doi sau trei.

Clasificarea riscului seismic de catre specialisti arata ca la gradul I este posibil colapsul, prabusirea, la gradul II posibile degradari ale structurii de rezistenta si risc de prabusire redus, iar la gradul III degradari minore ale structurii de rezistenta si afectarea elementelor nestructurale.

Guvernul s-a multumit cu bulinele rosii

Evaluarea imobilelor cu risc seismic nu a rezolvat insa problema. Dupa ce s-au intocmit situatiile pe hirtie s-a trecut la lipirea pe imobilele cu pricina a bulinelor rosii, care indica gradul ridicat de pericol. Operatiunea s-a oprit insa aici, pentru ca in ciuda adreselor inaintate de primarii si a proiectelor depuse pentru consolodarea blocurilor cu problemele cele mai mari, banii nu au mai venit.

“Fondurile le aproba Guvernul, prin Ministerul Dezvoltarii, iar municipiul Bacau a primit finantare pentru consolidarea unui singur bloc, Marasesti 11. Urmatoarele blocuri expertizate tehnic si cuprinse in clasa I de risc seismic pentru care Primaria a început procedurile legale in vederea consolidarii sint numerele 4, 7, 9, 10 si 12 de pe strada Marasesti”, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvint la Primaria Bacau.

Blocul Marasesti 11 este singurul consolidat din judet. Lucrarea a costat aici, pentru cele 48 de apartamente, 1.065.236 lei, pret ce a inclus si TVA-ul. Sumele necesare lucrarilor de consolidare au provenit din doua surse de finantare: bugetul de stat si bugetul local. De la bugetul de stat s-au primit 806.112 lei, pentru cele 48 de apartamente existente, iar de la bugetul local au fost alocati 259.124 de lei.

Conform legislatiei, sumele alocate, atit de la bugetul de stat, cit si de la bugetul local, urmeaza sa se recupereze de la proprietarii de apartamente si proprietarii de spatii comerciale. Proprietarii de locuinte au obligatia ca in termen de 25 de ani, prin crearea unor ipoteci asupra apartamentelor, sa ramburseze sumele datorate la bugetul de stat, cu exceptia celor care au venitul mai mic decit venitul mediu pe economie.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.