spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

30 de pacienti pe un pat, la Spitalul Recuperare

- Advertisement -

Iesenii care au nevoie de tratament la Spitalul de Recuperare sunt nevoiti sa astepte trei sau patru luni pana sa primeasca ingrijirile necesare. Cei 16.000 de pacienti internati anul trecut la Spitalul de Recuperare au gasit cu greu un loc intr-unul dintre cele 530 de paturi. Spitalul trateaza in fiecare zi in jur de 5.000 de persoane, multe dintre acestea dormind acasa, deoarece nu prind un pat in spital. Conform dr. Catalin Bulau, seful Clinicii de Balneofizioterapie (BFTR), internarile de zi sunt o optiune pentru persoanele care stau in apropiere si isi permit sa vina si sa plece dupa efectuarea procedurilor, pentru a nu mai astepta luni in sir.

In prezent, la Sectia de Neurologie sunt 99 de pacienti si doar 70 de locuri, iar 29 de pacienti sunt internati in regim de zi. In contractul incheiat cu Casa de Asigurari se specifica faptul ca maximul de zile de internare este de 14 sau 21. Din aceasta cauza are loc si aglomerarea, pentru ca daca zilele de spitalizare ar fi fost mai putine, nici pacientii nu ar mai fi asteptat patru luni pana sa fie internati. In unele perioade situatia este si mai dificila, cand pentru un loc in spital un pacient trebuia sa astepte jumatate de an. „In 2010, la neurologie, aveam prin martie liste de asteptare pana in septembrie”, a declarat Carmen Cumpat, managerul spitalului. Supraaglomerarea face ca unii pacienti internati sa fie mutati la alte sectii unde primesc tratament corespunzator. „Toti pacientii sunt internati pe baza unei expertize medicale, pentru ca medicul sa-si dea seama de situatia fiecaruia. Nu poti sa le refuzi unor oameni cu probleme grave sa beneficieze de ingrijire. Spre exemplu, la Clinica de Reumatologie, unde toate persoanele au probleme grave, se face imediat internarea, chiar daca de multe ori se ajunge ca doua persoane sa stea intr-un singur pat. La Medicina Muncii raman mereu locuri libere, iar pacientii sunt trimisi acolo, unde beneficiaza de tratament corespunzator”, a adaugat managerul spitalului. Dupa luni de zile in care pacientii asteapta sa fie chemati pentru a face tratamente de recuperare, atunci cand ajung la spital, oamenii asteapta cu orele pana sa primeasca foile de internare. „Am patru ore de cand stau la rand. Am venit de la ora sapte si tot degeaba. Abia pot sa stau in picioare, dar nimeni nu face nimic sa primim mai repede foile de internare pentru care platim 10 lei”, a declarat Gheorghe S., un pacient. Un altul a afirmat ca sunt altii mai tineri care vin si intra in fata celor care stau si asteapta la rand. „Nimeni nu le spune nimic, nici macar personalul medical. Nu este normal sa stam cu orele la rand, mai ales ca toti avem nevoie de tratamente, nimeni nu este sanatos si nu poate sta atat de mult in picioare”, a adaugat pacienta Mirela C. in varsta de 59 de ani.

Pacientii care vor internare imediata trebuie sa plateasca

Desi numarul locurilor este mult mai mic decat cel al pacientilor, in Spitalul de Recuperare sunt pastrate aproape lunar cateva locuri pentru persoanele care vor internare de urgenta. Conform managerului, spitalul incheie un contract cu Casa de Asigurari si estimeaza un numar de pacienti pe luna. De multe ori insa, numarul acestora este mai mic, iar locurile ramase libere sunt pastrate pentru persoanele care vor internare de urgenta. In astfel de cazuri, pacientul trebuie sa plateaca 50 de lei pe zi. In schimb, pacientii care vin cu programare nu platesc cazarea, mancarea sau tratamentele pe care le fac: aerobic, gimnastica, bai cu sulf. Neasiguratii trebuie sa dea 221 de lei pe zi pentru a putea primi tratament. „Luna aprilie presupunea 725 de internari, in schimb am avut doar 484 de persoane internate”, a adaugat Carmen Cumpat. In fiecare sectie exista cateva saloane cu confort sporit, care include televizor, frigider, baie in camera si cablu TV. Pentru astfel de saloane, pacientii trebuie sa plateasca in jur de 5, 10 sau 20 de lei pe zi, in functie de gradul de confort. „Tot timpul am persoane care prefera un grad de intimitate si cer sa stea in astfel de camere”, a afirmat managerul spitalului. Acesta sustine ca in cazul persoanele care au nevoie de recuperare, dar nu-si permit sa plateasca spitalizarea, se au in vedere doua criterii: gravitatea afectiunii si timpul in care s-au programat.

Medicamente prea scumpe pentru pacienti

Pacientii de la Spitalul de Recuperare se declara nemultumiti de listele de asteptare si costul medicamentelor. Ieseanca Anuta Grigorovici in varsta de 50 de ani a fost operata de hernie de disc si s-a internat acum o saptamana la Clinica BFTR. „Vin din sase in sase luni, dar ma sperie gandul ca stiu cat de mult dureaza sa prinzi un loc. Stau in judetul Iasi, dar nu pot sa apelez la spitalizarea zilnica deoarece nu reusesc sa merg decat cativa pasi singura. De asemenea, este destul de greu sa-mi cumpar singura retetele, avand in vedere ca am o pensie mica”, a afirmat pacienta. Cu toate acestea, Anuta Grigorovici a afirmat ca le este recunoscatoare doctorilor pentru ca o invata cum sa se trateze si acasa, chiar daca nu are aparatele din spital. Colega sa de salon, Virginia Prosiri, din Suceava, in varsta de 62 de ani, a tinut sa precizeze ca s-a programat in martie si abia la inceputul lunii mai a primit confirmarea. S-a declarat multumita de serviciile din spital si de medicii care o ajuta sa se vindece. „Zilnic fac miscare, gimnastica si aerobic, dar si bai cu sulf, care ma ajuta sa ma simt mult mai bine. Nu mi s-a prescris insa nici un medicament, desi sunt internata de la inceputul lunii”. Pentru Aneta Dumitrache, din Roman, spitalul de Recuperare a devenit cea de-a doua casa. Face tratamente din 1987 cand s-a imbolnavit de poliartrita si vine la spital din sase in sase luni. „Am primit cateva pastile de aici, dar restul medicamentelor mi le cumpar singura”, a precizat pacienta.

Numarul de zile stipulat in contract poate fi depasit

Persoanele internate la Sectia de Neuromotori sunt nevoite sa-si astepte randul pentru internare mult mai des decat restul pacientilor care revin la recuperare la jumatate sau chiar la un an. „La aceasta sectie se incadreaza cei care au suferit traumatisme grave in urma accidentelor. Acestia trebuie sa revina la doua-trei luni in primii ani. In contractul cu Casa de Asigurari este stabilita durata medie de internare de 21 de zile. Pacientii care au suferit traumatisme grave pot depasi cele trei saptamani, dar pana acum nu am avut nici un caz de acest gen”, a declarat dr. Craita Badescu, sefa Sectiei de Neuromotori a Spitalului de Recuperare.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

108 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.