spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

3, 2, 1… Se ridicã cortina! Începe Festivalul Umorului “Constantin Tãnase”

- Advertisement -

START… Cea de-a XXV-a editie a Festivalului de Umor “Constantin Tãnase” începe mâine, de la ora 13:00, în Piata Civicã, cu spectacolul “Noi”, sustinut de actorii Teatrului “Masca”. Va continua apoi cu douã expozitii de caricaturã, una la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, iar cealaltã în foaierul Casei de Culturã, urmând ca de la ora 17:00, în centrul orasului, sã aibã loc parada costumelor de teatru si spectacolul “Strigãtele Parisului”. Seara, de la ora 19:00, atentia se va muta în interior, mai exact în sala mare a Casei de Culturã, acolo unde va avea loc un spectacol aniversar al Teatrului de Revistã “Constantin Tãnase”, si anume “Tãnasã… la el acasã”. “Aceastã editie va aduce în fata publicului un regal de satirã, umor, actori si reprezentantii de teatru de exceptie. Vasluienii stiu sã guste umorul si sunt convins cã acest eveniment cultural de traditie va aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor care vor lua parte la activitãtile si spectacolele gãzduite în orasul nostru. Ne dorim ca prin acest eveniment sã promovãm dincolo de cuvinte imaginea acestui colt de tarã si sã devenim un model de urmat pe plan national si international. Îmi rãmâne, asadar, onoarea si plãcerea de a vã invita sã fiti alãturi de noi în aceste zile, în care umorul, satira si comedia vor fi la ele acasã, unde toti vor râde, dar nimeni nu se va face de râs”, a fost îndemnul primarului Vasile Pavãl.

Timp de opt zile, Vasluiul va deveni gãzdui spectacole de teatru, expozitii de caricaturã si concursuri de interpretare si literaturã umoristicã. Printre invitatii de seamã ai festivalului se numãrã actorii Alexandru Arsinel, Vasile Muraru, Carmen Tãnase, Elvirea Deatcu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, dar si caricaturisti precum Pavel Botezatu, Ovidiu ambrozie, Leonte Nãstase, Cristinel Vecerdea, Costel Pãtrãscan. Spectacolul care va deschide prima zi a festivalului – „NOI” – este de fapt o paradã menitã sã evidentieze importanta anului în care ne aflãm. Potrivit sinopsisului de spectacol, „propune un excurs (n.r. abatere) încifrat si sentimental prin dans si transmite mesaje legate de valorile traditionale ale românilor: iubirea de naturã si de familie, sporul casei, liniste si pace. Drumul cãtre Alba Iulia chiar la 100 de ani de la Marea Unire înseamnã expresia si efortul unei natiuni de a-si recâstiga locul pe drept meritat gratie traditiei si istoriei sale. 10 tãrani în drumul lor spre Alba Iulia, se opresc în drum sã-si exprime valorile traditionale românesti prin dansuri în fata publicului”.

Expozitii de caricaturã si literaturã satirico umoristicã

Tot în prima zi, duminicã, dar la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare”, va avea loc si vernisajul expozitiei-concurs „România 100”, în cadrul Salonului International de Caricaturã si Graficã Satiricã. În afara concursului, vor expune si membrii juriului: Marian Avramescu, „Oamenii Centenarului” si Costel Pãtrãscan. În acelasi decor, cantautorul vasluian Romicã Brunchi îsi va lansa cartea „Cugetãri e pe Facebook”. Alte expozitii de caricaturã vor avea loc în zilele urmãtoare de festival si vor fi gãzduite de: foaierul Casei de Culturã – graficienii Pavel Botezatu (laureatul Premiului de Onoare pentru întreaga activitate), Ovidiu Ambrozie Bortã (BOA, „Migratia”), Leonte Nãstase, „România 100”, Cristinel Vecerdea (CRIV, „La Vaslui suntem Fierbinti”); foaierul Primãriei Vaslui – expozitie personalã „Vrem 50” a graficianului Victor Eugen Mihai, foaierul Consiliului Judetean Vaslui (etajul I) – expozitie personalã „Laureati ai Premiului Nobel pentru literaturã” a graficianului Marian Avramescu.

În fiecare zi de festival vor avea loc spectacole de teatru

REGAL…Un spectacol cu totul si cu totul special va avea loc în prima searã a festivalului. Vorbim de un spectacol închinat marelui actor vasluian, cãruia îi este dedicat întregul eveniment: „Tãnasã la el…ACASÔ, în regia lui Alexandru Arsinel. Teatrul Odeon din Bucuresti va aduce în Vaslui spectacolul “Clasic e fantastic”, care le va ilustra celor mici copilãria lui Mozart. Teatrul din Botosani va veni cu “Bocitoarele vesele” si va explica legãtura dintre geto-daci si Shakespeare. Teatrul de Comedie va aduce spectacolul “Breaking news”, prin intermediul cãruia va pezenta lumea puterii, a  banilor, a influentei si lumea idilicã a celui care refuzã sã se supunã „zeilor” prezentului. Vasluianul Vlad Gãlãtianu va scoate la suprafatã profunzimile celui mai citit text din literatura universalã – “Micul print”, într-un spectacol dedicat oamenilor mari. Ada Milea, Fãrã Zahãr, Costel Pãtrãscan si Daniel Iancu îi vor încânta pe vasluieni cu recitaluri, iar Sorin Poamã si cei 13 tineri vasluieni de sub îndrumarea sa vor pune în scenã un nou spectacol marca “Scrie despre tine”. Pe lângã acestea, vor mai fi spectacole ale Teatrului de Revistã “Constantin Tãnase”, Teatrul “Mihai Eminescu” din Chisinãu, Teatrul din Târgu Mures – Compania Liviu Rebreanu, Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu.

Caseta în interior

Tema Concursului de literaturã satirico-umoristicã îi vizeazã pe Elena Udrea si Radu Mazãre

RECORD…La Concursul de literaturã satirico-umoristicã s-au înscris 118 participanti, cu unul mai putin decât la editia precedentã, când au fost 119 participanti. Au avut de respectat o temã actualã si chiar provocatoare – “Cãlãtori români în Costa Rica si Madagascar”. Premierea laureatilor va avea loc pe 4 octombrie, în Sala „Stefan cel Mare” a Consiliului Judetean Vaslui. “Genialã si lãudabilã ideea celor care în anii ’70 au început acest gradios edificiu care, de la o editie la alta capãtã noi si diversificate forme de exprimare artisticã, lãrgind în mod firesc “sanctuarul” umorului. Ascultati o epigramã, un sonet, o fabulã, un rondel, cititi cãrtile autorilor de umor (cititul nu dãuneazã sãnãtãtii!) si încercati sã fiti parte din festivalul ce vã apartine. Si dacã din 2016 pânã acum ati râs mai putin sau doar ati zâmbit cu subînteles, la a XXV-a bienalã a umorului vasluian, descãtusati-vã, renuntati mãcar pentru o clipã la rigori (auto)impuse si râdeti inteligent, cu poftã, pe sãturate. Veniti, stimabililor, veniti în templul umorului si vã bucurati de frumosul pe care organizatorii l-au pregãtit pentru aceastã editie”, este îndemnul profesorului Gelu Voicu Bichinet, director al Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.