ALIMENTATIE… Ministerul Educatiei a publicat lista scolilor propuse pentru implementarea programului national „Masã caldã” în anul scolar 2023-2024. În judetul Vaslui, sunt vizate 27 de unitãti de învãtãmânt, dintre care sase din oras. Este vorba despre Scoala Gimnazialã „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, Colegiul Economic „Anghel Ruginã”, Liceul Tehnologic „Ghenutã Coman” Murgeni, Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” Husi, Scoala Gimnazialã „Ion Creangã” Husi si Scoala Gimnazialã „Mihai David” Negresti. Celelalte 21 de scoli sunt din comunele Fãlciu (Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir”), Bãcesti, Zorleni, Bogdana, Bogdãnita, Ghermãnesti, Tãcuta, Vãleni, Voinesti, Iana, Bogdãnesti, Coroiesti, Berezeni, Alexandru Vlahutã, Gherghesti, Oltenesti, Cretestii de sus, Bãceni, Stãnilesti, Pochidia si Duda Epureni. Suma totalã propusã spre alocare judetului Vaslui este de 14,5 milioane de lei.
Potrivit listei Ministerului Educatiei, cele mai mari sume de bani ar urma sã ajungã la Scoala Gimnazialã „Ion Murgeanu” Zorleni – 2,1 milioane de lei pentru 964 de elevi, Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” Husi – 1,82 pentru 820 elevi, Colegiul Economic „Anghel Ruginã” – 1,80 milioane de lei pentru 812 elevi si Scoala Gimnazialã „Mihai David” Negresti – 1,5 milioane de lei pentru 695 elevi. Potrivit proiectului pus în dezbatere publicã de Ministerul Educatiei, suma totalã propusã spre repartizare este de 1 miliard de lei pentru 1223 de unitãti de învãtãmânt din tarã si un numãr estimat de 458.833 elevi. „În Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 115/2023, cu modificãrile si completãrile ulterioare, la art. XXVI, alin.(4), este prevãzut faptul cã în anul 2024 pentru Programul National Masã Sãnãtoasã sumele necesare se asigurã, pentru elevii din 1223 unitãti de învãtãmânt preuniversitar, de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adãugatã pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti. Suma necesarã finantãrii PNMS este prevãzutã în Anexa 5 la Legea nr. 421/2023, Legea bugetului de stat pe anul 2024. Prin prezenta hotãrâre, suma repartizatã este de 1.019.223 mii lei, cu încadrare în suma prevãzutã în buget”, scrie în Nota de fundamentare. Nu se precizeazã, însã, de când vor începe elevii sã beneficieze de o masã caldã la scoalã.
Ce contine meniul unui elev prin programul „Masã caldã„
Valoarea unui meniu trebuie sã fie în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar si sã includã produse de panificatie din fãinã integralã (pâine feliatã sau batoane), produse din carne/brânzeturi/derivate din lapte, legume (rosii, castraveti, salatã etc.), fructe. Un meniu ar trebui sã continã o supã, un orez cu legume si o salatã de fructe, în cazul scolilor unde existã cantinã sau autoritatea localã va contracta în regim de catering. Acolo unde nu existã aceastã posibilitate, existã optiunea sandvisurilor ambalate dupã norme standard. „Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unitãti autorizate/înregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si sunt pãstrate pânã la servire, dacã hrana nu este servitã într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitãtile de învãtãmânt preuniversitar, în conditii igienico-sanitare si de siguranta alimentelor, potrivit prevederilor legislatiei în vigoare”, se aratã în hotãrârea de Guvern privind instituirea Programului national „Masã sãnãtoasã”.
Acuși se termina școala , o sa reunite si voi, fix când se termina :)))
Alti bani cheltuiti aiurea. Exact ca la laptele si cornul. Abandonul scolar e mai mic acum cand nu se mai da lapte si corn decat in anii cand se dadeau aceste produse. Pai daca e masa calda, sandvisul e masa calda? Si apoi, se face zilnic prezenta elevilor pentru a se da numarul corect de portii? In unele scolii lipsesc zeci de elevi pentru care se distribuie pachete. Acestea ajung la salariati care nu stiu ce sa mai faca cu ele de le dau si pe la vecini (Murgeni)! Ajutoare sociale, masa calda, lapte si corn, burse fara numar. Asta a ajuns Romania. O tara a pomanagiilor. Doar e an electoral.