spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

264 de „fugari” condamnati cautati de Politie

- Advertisement -

Peste trei sute de persoane sint cautate de politisti in acest moment, pentru majoritatea dintre acestea existind mandate de arestare preventiva sau de executare a pedepselor cu inchisoarea. Pentru 264 de persoane sint sentinte de condamnare pentru violuri, tilharii sau proxentism. Dintre infractorii ieseni, mai mult de trei sferturi au fost pusi sub urmarire internationala, existind informatii ca au parasit teritoriul Romaniei.

Trei indivizi pun Iasul pe lista oraselor cu cei mai cautati oameni din Romania. Lista speciala „Most Wanted” contine 16 nume, iar trei dintre acestea sint cunoscute iesenilor: Mihai Necolaiciuc, Ammar Nanaa si Hassan Nanaa. Acuzati de tunuri uriase, acestia au tinut prima pagina a ziarelor locale si nationale. Necolaiciuc, fost director general la Compania

Nationala CFR, este campionul absolut la prejudicii: 170 de milioane de lei noi. Fratii Nanaa, fostii actionari majoritari la combinatul Terom, au prejudicii de „doar” 8,8 milioane de lei. Pe linga ei, inca peste 340 de ieseni sint cautati in acest moment de ofiterii Biroului Urmariri din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale (SIC). Majoritatea dintre ei sint cautati in baza mandatelor de arestare sau de executare a pedepselor cu inchisoarea emise de judecatori pe numele lor.

„In acest moment, in evidente figureaza ca urmarite 342 de persoane. In 65 de cazuri este vorba despre persoane disparute. Petru 13 exista emise mandate de arestare preventiva iar 264 sint urmarite in baza mandatelor de executare a pedepsei cu inchisoarea”, a spus comisarul Stefan Sauleac, seful Biroului

Urmariri.

Infractiunile savirsite de iesenii „fugari” pleaca de la inselaciuni, fals, furturi sau tilharii si ajung pina la lipsire de libertate, viol, trafic de droguri sau prostitutie si proxenetism. Dintre cei urmariti in baza mandatelor de arestare sau executare, 300 sint cautati si in afara granitelor. „In momentul de fata lucram prin Interpol pentru identificarea si retinerea acestora. Dupa luna martie 2010, daca Romania va adera la Spatiul Shengen, verificarile si schimbul de date cu celelalte structuri vor fi facute prin Biroul SIRENE”, a spus comisarul Sauleac.

Acesta a precizat ca nu exista un termen prestabilit in care o persoana ce detine mandat este data in urmarire. „In momentul in care primim mandatul, indiferent ca este vorba de arestare preventiva sau de executare a pedepsei, se fac verificari pentru identificarea persoanei. Se pot obtine date chiar si in aceeasi zi ca aceasta este plecata si atunci este data in urmarire. In alte situatii, verificarile pot dura si doua, trei, sau mai multe zile. Difera de la caz la caz. Punerea sub urmarire se face in momentul in care se obtin informatii ca este plecat”, a explicat comisarul Sauleac.

Majoritatea celor prinsi au fost gasiti in Italia si Spania

Sauleac spune ca pot exista situatii in care persoana urmarita, chiar daca este identificata in alte state si pe numele ei exista mandat de arestare sau executare, sa nu fie extradata catre Romania, desi exista acord cu statul respectiv. „Infractiunea pentru care este emis mandatul trebuie sa fie recunoscuta de statul respectiv. In legislatia romaneasca exista unele infractiuni care nu sint considerate infractiuni in alte tari. Spre exemplu, «abandonul de familie» sau «taierea ilegala de arbori». In cazul in care infractiunea pentru care este cautata o persoana nu este prevazuta in legislatia statului unde este gasit, persoana respectiva nu este trimisa in Romania”, a spus seful Biroului Urmariri.

Politistii spun ca anul acesta au bagat dupa gratii aproape 400 de persoane care figurau ca fiind urmarite. In 35 dintre cazuri, persoanele retinute de politistii ieseni erau cautate de autoritatile din alte judete. Tot in cursul acestui an, 50 de ieseni aflati pe lista de urmariti au fost prinsi in statele Uniunii Europene si trimisi in tara pentru executarea pedepselor, majoritatea fiind identificati pe teritoriile Italiei si Spaniei.

Cel mai vechi mandat de urmarire aflat in evidentele politistilor de la SIC a fost emis in anul 2000. Nicusor Sandu Morosanu (49 de ani), este cautat de 10 ani de zile de politisti pentru a fi dus in Penitenciar. Barbatul a fost condamnat la zece ani si jumatate de inchisoare pentru infractiunea de inselaciune. Potrivit anchetatorilor, in august 1998, acesta a emis catre fabrica Tigarete mai multe file cec fara acoperire, creind un prejudiciu de peste 54.000 de lei.

––

„Celebritati” cautate pentru a fi bagate in celule

Cele mai cunoscute persoane urmarite sint fostul administrator al combinatului Terom, Ammar Nanaa, si Hassan Nanaa. Sunt urmariti international din 14 martie 2005 pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals, uz de fals, spalare de bani, instigare la fals intelectual si abuz in serviciu. Amindoi au fost condamnati la inchisoare. Ammar Nanaa la 6 ani si 6 luni, iar fratele sau la 5 ani si 6 luni. Ammar a fost arestat in Siria pe 3 mai 2005, dar nu a fost extradat nici pina in prezent. Hassan a fugit intii in Franta, dupa care s-a ascuns in Siria, unde a fost si el arestat. In aceasta luna, Romania a semnat un tratat de extradare cu Siria, in baza caruia se asteapta trimiterea in tara noastra a celor cautati.

Daniel Pitul (37 de ani) este un alt urmarit iesean. El este condamnat la 5 ani si doua luni de inchisoare. Individul, impreuna cu un complice, a violat doua tinere. Sub amenintarile si agresiunile lui, victimele au fost obligate si la acte de lesbianism. Cind se impotriveau, victimele erau arse cu tigara si erau scrijelite pe spate cu cutitul. Pitul nu a fost gasit inca de politisti.

Florin Scripcariu, zis „Arghir”, este urmarit general pentru a fi incarcerat. El a fost condamnat la 14 ani de inchisoare pentru ca a ucis o studenta si un taximetrist intr-un accident rutier. El a incercat sa intoarca masina

in mijlocul strazii in dreptul Postului de Control

de la Valea Lupului. Un taximetrist a intrat in plin in masina in care se afla Arghir. In urma accidentului, Lavinia Giosanu (18 ani), care il insotea pe Scripcariu, si soferul de taxi au decedat. Arghir a fost achitat in cazul infractiunii de trafic de persoane, pentru care mai fusese pus sub acuzare.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.