spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

2,3 milioane de lei pentru scolile din judetul Vaslui, care au WC-uri în fundul curtii (TABEL)

- Advertisement -
BANI… Judetul Vaslui primeste 2,3 milioane de lei pentru toalete, acestea trebuie sã fie racordate la apã curentã, iar canalizarea sã fie centralizatã sau cu put forat si fosã septicã.

BANI… Judetul Vaslui primeste 2,3 milioane de lei de la Guvern pentru modernizarea toaletelor în scolile care au în continuare latrina în curte. Sunt vizate 38 unitãti de învãtãmânt, toate din mediul rural. Astfel, 1.364.000 lei au fost alocati pentru 26 de scoli care au fost finantate în anul 2022, însã lucrãrile nu au fost realizate sau finalizate pânã la finalului anului 2022. Cea mai mare sumã de bani 182.000 lei – va fi repartizatã Școlii Gimnaziale Nr. 1 din satul Mãlusteni, comuna Mãlusteni, iar cea mai micã 5.000 lei – Liceului Tehnologic Puiesti – corpurile C2 si C3, comuna Puiesti. Alte 12 unitãti de învãtãmânt, care nu dispun de grupuri sanitare conforme, vor primi, în total, 1.000.000 lei pentru a le amenaja. Printre acestea se numãrã si Grãdinitele cu program normal din satele Arsura si Fundãtura, comuna Arsura. Potrivit primarului Andrei Dinu Nãstase, cei 166.000 lei sunt putini pentru cele douã unitãti. „Avem 95.000 lei pentru grãdinita din Arsura si 71.000 lei pentru grãdinita din Fundãtura. Dacã ne uitãm sã vedem cât costã un proiect tehnic, cât costã toate avizele si materialele, sunt putini bani. În urmã cu doi ani, am primit 135.000 lei de la bugetul de stat pentru a amenaja grupul sanitar la Scoala Gimnazialã din Arsura si am reusit cu douã containere. Acum nu stiu dacã vom mai reusi, trebuie sã analizãm întreaga situatie, pentru cã nu vrem sã pierdem banii”, a declarat primarul comunei Arsura.

Guvernul a adoptat, zilele trecute, o Hotãtâre prin care alocã bani pentru lucrãri în 159 de scoli din tarã. Suma totalã se ridicã la 14,6 milioane de lei: 4,6 milioane de lei pentru continuarea lucrãrilor începute în 2022 la unitãtile de învãtãmânt, iar aproape 10 milioane de lei pentru lucrãri noi. ” Ministerul Educatiei, prin intermediul Inspectoratelor scolare Judetene, a colectat date referitoare la situatia unitãtilor de învãtãmânt care functioneazã cu grupuri sanitare situate în curte, fãrã apã curentã si fãrã canalizare. Astfel cã, Inspectoratele scolare Judetene împreunã cu autoritãtile administratiei publice locale au analizat situatia existentã si au propus unitãtile de învãtãmânt care pot fi finantate în anul 2023 în vederea conformãrii grupurilor sanitare. Prin prezentul proiect de act normativ se nominalizeazã atât unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat care au fost finantate în anul 2022, prin HG nr. 633/2022 si HG nr. 1424/2022, ale cãror lucrãri de amenajare a grupurilor sanitare neconforme nu au fost demarate sau finalizate si care îndeplinesc, în anul 2023, conditiile de finantare si ale cãror sume prevãzute în hotãrârile de Guvern nu au fost utilizate pânã la 31 decembrie 2022 (Anexa 1), sume ce au fost actualizate cu indicele preturilor de consum de la Institutul National de Statisticã, cât si unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat care, în anul 2023, detin grupuri sanitare situate în curte, fãrã apã curentã si fãrã canalizare si care îndeplinesc conditiile de finantare”, se aratã în fundamentarea Hotãrârii de Guvern prin care au fost alocati banii pentru modernizarea grupurilor sanitare.

Toaletele trebuie sã fie racordate la apã curentã, iar canalizarea sã fie centralizatã sau cu put forat si fosã septicã

Procedurile privind achizitia lucrãrilor de investitii, încheierea si derularea de lucrãri intrã în sarcina autoritãtilor locale pe raza cãrora functioneazã unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat nominalizate. Acestea au obligatia de a-si actualiza bugetele locale cu sumele aferente primite de la Guvern, astfel încât sã poatã demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitãtile de învãtãmânt beneficiare. Consiliile locale rãspund, în conditiile legii, de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârsitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevãzutã în Hotãrârea de Guvern se va putea transfera de cãtre inspectoratele scolare judetene la solicitarea autoritãtilor locale, pe baza documentelor justificative emise de cãtre executantul lucrãrii, si anume: receptie partialã/ receptie la terminarea lucrãrilor, situatii de platã si facturã fiscalã. La receptionarea lucrãrilor, autoritãtile locale se vor asigura cã grupurile sanitare sunt functionale, vor fi racordate la apã curentã si canalizarea trebuie sã fie centralizatã, sã aibã put forat si fosã septicã, la instalatia electricã si la instalatia de încãlzire astfel încât unitãtile de învãtãmânt sã îndeplineascã conditiile necesare obtinerii autorizatiei sanitare.

Primarul comunei Arsura: „cãutãm sã identificãm o linie de finantare pentru o scoalã nouã, însã nu prea ne încadrãm din cauza unui criteriu de eligibilitate”

Printre comunele care au primit bani pentru grupuri sanitare se numãrã si Arsura, cu grãdinitele din satele Fundãtura si Arsura. „Grãdinita din Fundãtura functioneazã într-o clãdire relativ veche, reabilitatã, dacã îmi aduc bine aminte, în 2002. Acolo avem o singurã grupã de copii. Intentionãm sã depunem, zilele acestea, un proiect de reabilitare a clãdirii. La grãdinita din Arsura, functioneazã si clasele primare, iar situatia de acolo e putin mai complicatã. Ea a fost construitã în 2004, pe structurã usoarã, metalic plus, materiale usoare, din OSB. Noi am vrut sã o reabilitãm, dar expertiza tehnicã spune cã vor fi costuri mari si cã mai rentabil ar fi sã construim o clãdire nouã. Cãutãm sã identificãm o linie de finantare pentru o scoala nouã, însã nu prea ne încadrãm din cauza unui criteriu de eligibilitate: trebuie sã avem crestere demograficã, iar la noi nu este cazul. Nu stiu în câte comune din tarã existã crestere demograficã. La aceastã alocare de la bugetul de stat avem 95.000 lei pentru grãdinita din Arsura si 71.000 lei pentru grãdinita din Fundãtura. Dacã ne uitãm sã vedem cât costã un proiect tehnic, cât costã toate avizele si materiale, sunt putini bani. În urmã cu doi ani, am primit 135.000 lei de la bugetul de stat pentru a amenaja grupul sanitar la Scoala Gimnazialã din Arsura si am reusit cu douã containere. Acum nu stiu dacã vom mai reusi, trebuie sã analizãm întreaga situatie, pentru cã nu vrem sã pierdem banii”, a explicat primarul comunei Arsura, Andrei Dinu Nãstase.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.