21 de elevi intoxicati de Ziua Copilui cu mici si prãjituri
(video)ULUITOR Petrecerea de 1 iunie a celor 27 de elevi din clasele I-IV si de la clasa pregãtitoare de la Scoala Gimnazialã din satul Rotari, comuna Puiesti, s-a transformat într-un cosmar! 21 dintre elevi, în frunte cu învãtãtoarea, au fãcut toxiinfectie alimentarã, ajungând ieri la spitalul din Bârlad! Opt dintre elevi au ajuns la Spitalul Judetean Vaslui, deoarece Sectia de Boli Infectioase din Bârlad nu a putut prelua atât de multi copii intoxicati. Alimentele servite de învãtãtoarea Daniela Suvac, împreunã cu pãrintii elevilor, au fost cumpãrate, dupã cum a precizat învãtãtoarea, de la supermarketul Penny din Bârlad. Prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a dispus imediat o anchetã a DSP Vaslui, DSVSA Vaslui si a Politiei Vaslui, pentru a depista cauza îmbolnãvirii elevilor. Copiii adusi la spital au forme usoare si medii de toxiinfectie alimentarã, bãnuiala medicilor fiind cã acestia s-au intoxicat cu salmonela, de la prãjiturile Tiramisu, cumpãrate de la Penny Bârlad. A fost informat si Ministerul Sãnãtãtii, care a dispus o anchetã în scoala de la Rotari. Ieri dupã-amiazã, toate autoritãtile comunei, ale scolii si judetului erau în alertã. Rezultatele analizelor care vor fi fãcute de DSP Vaslui vor fi fãcute publice în cursul zilei de astãzi. Învãtãtoarea Daniela Suvac va trebui sã rãspundã în fata Consiliului de Administratie a scolii si a directorului Constantin Gherghescu, pentru felul în care a organizat petrecerea copiilor de 1 iunie, iar politia cerceteazã dacã nu cumva petrecerea a fost fãcutã în scop … electoral!
Comuna Puiesti a fost zguduitã ieri de un caz socant. În jurul orei 15.45, au început sã soseascã în satul Rotari mai multe ambulante, chemate prin apel 112, deoarece mai multi copii din sat prezentau simptome de toxiinfectie alimentarã. Cei 27 de copii ai scolii au avut pe 1 Iunie o petrecere la scoalã, organizatã de învãtãtoarea Daniela Suvac si pãrintii elevilor. La aceastã petrecere, care s-a transformat într-una câmpeneascã, nelalocul ei pentru copii de clasele I-IV, elevii au servit pulpe de pui, kaizer si sunculitã, toate fãcute la grãtar, prãjituri Tiramisu, sucuri. Petrecerea a fost pe la ora 10.00, iar în cursul noptii si spre dimineata de 2 iunie, toti copiii – care au vârste între 6 si 11 ani – au început sã se simtã rãu. Aveau greturi, vãrsãturi, diaree, febrã, dureri de cap si de burtã. Mai mult, învãtãtoarea Daniel Suvac, prezenta si ea aceleasi simptome, iar ieri nu a venit la scoalã, simtindu-se rãu. Pe la ora 16.00, ambulantele nu mai pridideau sã ajungã în satul Rotari.
Spitalul bârlãdean n-a putut prelua atâtia copii bolnavi!
Primii copii au ajuns la Sectia de Boli Infectioase din cadrul spitalului bârlãdean, pe la ora 17.30, dupã ce au primit primul ajutor la fata locului. Au fost adusi, pânã la ora 20.00, sapte copii, iar dupã ora 20.00, încã 15 copii! Centrul de Permanentã din Puiesti, unde se afla un medic care acorda primele îngrijiri, a adãpostit pe cei 15 copii, pânã la sosirea ambulantei pentru victime multiple, de la SMURD Iasi. La Bârlad au mai ajuns încã sapte copii, iar opt au fost transportati, din dispozitia prefectului de Vaslui, Daniel Olteanu, la Spitalul Judetean Vaslui, deoarece sectia de Boli Infectioase de la Bârlad nu mai fãcea fatã valului de copii intoxicati, din satul Rotari. Toatã lumea, inclusiv inspectorii DSV, trimisi la fata locului, directorul scolii din Puiesti, Constantin Gherghescu, primarul comunei, Costel Moraru, o cãutau pe învãtãtoarea Daniela Suvac, ca sã spunã de unde a cumpãrat alimentele care le-a sevit copiilor. Aceasta n-a rãspuns initial la nici un telefon. Atunci prefectul Daniel Olteanu a dispus ca politistii din Bârlad sã o caute acasã. „Am dat dispozitie ca sã fie cãutatã cu politia. De asemenea, am dispus ca DSP Vaslui sã facã un raport asupra cauzelor care au dus la un asemenea incident. Bine mãcar cã elevii au forme usoare si medii de toxiinfectie alimentarã si nu sunt mai grav. Voi astepta raportul DSP si vom face publice cauzele acestui regretabil incident, care a întunecat ziua cea mai fericitã a copiilor, 1 Iunie”, a spus prefectul Daniel Olteanu.
Învãtãtoarea va rãspunde în fata Consiliului de Administratie!
Directorul Grupului Scolar Agricol (GSA) Puiesti, care este scoalã coordonatoare a tuturor scolilor comunei, Constantin Gherghescu, ne-a precizat cã habar n-a avut de petrecerea organizatã la scoala din Rotari! „Am rãmas consternat când am auzit ce s-a putut întâmpla! Profesorii si dirigintii de la liceul nostru au dat elevilor de 1 Iunie câte o bomboanã, iar elevii de la Rotari au petrecut cu grãtare si fripturi! Incredibil! Am reusit sã vorbesc cu învãtãtoarea Suvac, care mi-a relatat cã, de 1 Iunie, pãrintii, împreunã cu ea, au dorit sã le ofere elevilor un moment deosebit, fatã de obisnuitul corn si lapte. S-au fãcut cupãrãturi la supermarketul Penny din Bârlad, unde s-au cumpãrat produse de origine animalã: pulpe de pui, kaiser, sunculitã, cârnati, precum si prãjituri Tiramisu, plus sucuri. O parte din aceste produse – cele de origine animalã – au fost pregãtite pe grãtar. Copiii au avut dureri de cap si au prezentat simptomele de toxiinfectie alimentarã, din noaptea de 1 spre 2 iunie, si nici învãtãtoarea nu s-a simtit prea bine, ea nefiind prezentã pe 2 iunie la scoalã. Din discutiile avute cu medicul de la Centrul de Permanentã Puiesti, am înteles cã vinovate de dezastru ar fi prãjiturile Tiramisu, simptomele elevilor fiind de intoxicatie cu bacteria salmonela. Medicul a spus cã si copiii de grãdinitã au mâncat carne de la grãtar, dar n-au servit prãjitura Tiramisu, si niciunul dintre ei nu s-a îmbolnãvit. Împreunã cu primarul comunei, Costel Moraru, asteptãm rezultatele investigatiilor DSP Vaslui si ale Politiei, ca sã vedem cauza îmbolnãvirii copiilor. Eu sunt de pãrere cã la vârsta copiilor (6 – 11 ani) nu era necesarã o asemenea petrecere, o masã festivã atât de bogatã în calorii si mâncare procesatã (salam, kaiser, prãjituri infestate, iatã, cu salmonela). Cazul va fi pus în discutia Consiliului de Administratie al scolii, iar învãtãtoarea va trebui sã dea explicatii si sã prezinte motivele pentru care a organizat o masã festivã copiilor atât de mici”, a precizat Constantin Gherghescu, directorul GSA Puiesti.