spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

21.000 de teste rapide pentru elevii vasluieni simptomatici. Părinții trebuie să fie de acord cu testarea lor

- Advertisement -

TESTARE… Aproximativ 21.000 de teste antigen rapide vor fi distribuite în școlile vasluiene, pentru testarea elevilor și a cadrelor didactice care vor prezenta simptome asociate COVID-19. Potrivit ordinului comandatului acțiunii, Raed Arafat, testele antigen vor fi transferate de spitale, de la Unități de Primiri Urgențe și de la serviciile de ambulanță sau de la alte unități sanitare, către Direcțiile de Sănătate Publică și mai departe pentru unitățile școlare. Astfel, Spitalul Județean de Urgență Vaslui va transfera 9100 de teste, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” – 3.600 teste, Direcția de Sănătate Publică Vaslui – 2000 teste, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui – 6600 teste.

Testarea rapidă a elevilor se va face cu acordul părinților, însă dacă elevii sunt majori, își pot da singuri consimțământul. Potrivit protocolului stabilit prin ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. „În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București, în maximum 24 de ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, precum și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori”, se precizează în ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Elevii cu simptome pot sta acasă. Ministrul Educației: „dacă părintele anunță dirigintele sau învățătorul, nu se pun absențe”

Elevii care au simptome sunt îndemnați să vină la școală. Ministrul Educației a declarat că dacă părintele anunță dirigintele sau învățătorul că al său copil are simptome, elevul stă acasă și nu se pun absențe. De asemenea, acesta a anunțat că acest lucru va însemna reducerea efectivelor de elevi care vor fi prezenți fizic la cursuri, iar asta va duce automat la o distanțare mai mare a elevilor în clase. „Simptomele sunt apreciate în prima parte a triajului de către părinți. În momentul în care un părinte vine și spune că elevul, „copilul meu nu merge la școală pentru că mi se pare că are simptome”, el nu va veni la școală. Atâta timp cât părintele anunță dirigintele sau învățătorul, nu se pun absențe. Acest lucru va diminua efectivele și va face exact ceea ce trebuie să facă – distanțare mai mare”, a declarat Sorin Câmpeanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.