spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

2012, Apocalipsa!

- Advertisement -

AN ELECTORAL Anul în care tocmai am intrat se anuntã a fi extrem de furtunos, în plan politic si nu numai. La finalul anului, cei 360.000 de vasluieni cu drept de vot sunt chemati la urne, pentru a-si decide viitorul. Va intra judetul Vaslui în zodia progresului, cu investitii de anvergurã si o nouã imagine fatã de restul României, sau va rãmâne anchilozat si manevrat de fortele politice care au urmãrit distrugerea economiei locale, în ultimii 20 de ani, politicieni care au condus zona spre un faliment sigur? Rãspunsul la aceastã întrebare îl va da electoratul, în noiembrie, atunci când va fi chemat sã-si aleagã presedintele de Consiliu Judetean si viitorii consilieri judeteni, dar si pe cei care-i vor reprezenta în Parlament. În conditiile în care discutiile despre reorganizare sunt blocate la nivelul Coalitiei, anul 2012 ar putea fi ultimul în care electoratul din judet îsi va alege conducerea administrativã, dar si un an al marilor schimbãri, în care vasluienii ar putea decide sã facã pasul spre Europa civilizatã.

Fãrã îndoialã, marea luptã electoralã a anului 2012, în plan judetean, se va duce între cei doi grei ai politicii din aceastã zonã a României, deputatul Dan Marian, presedintele PDL, si Dumitru Buzatu, presedintele PSD, cel care va beneficia de interfata USL, adicã de ajutorul liberalilor si al conservatorilor. Ambii tintesc scaunul de presedinte al Consiliului Judetean, cu argumente diferite. Deputatul Marian a reusit, în ultimii sase-sapte ani, sã aducã investitii de sute de milioane de euro în judet, dovedindu-se un om de echipã si un parlamentar devotat cetãtenilor din judetul Vaslui care i-au acordat votul de încredere. De partea cealaltã, Buzatu, vicepresedintele actual al Consiliului Judetean, se bazeazã pe armata de consilieri locali si de primari loiali, desi în plan local nu a fost la fel de vizibil precum competitorul sãu de la PDL. Buzatu este convins cã va câstiga primul sãu mandat de presedinte al Consiliului Judetean, crezând cã numãrul de primari PSD pe care se bazeazã acum îl vor sluji si în noiembrie. Dar, asa sã fie oare?

Primarii vasluieni s-au sãturat de manevrele pesediste…

Cei 86 de primari actuali vor trebui sã facã un adevãrat maraton politic în 2012, având în vedere cã fiecare dintre acestia, în afara faptului cã trebuie sã lupte pentru partidele în care sunt înregimentati vor trebui sã-si câstige locurile la primãrii. Se stie de pe acum cã primarii vor fi alesi din primul tur, ceea ce va însemna cã multi îsi vor privi mai atent propriul interes, în dauna cererilor venite de la Vaslui sau de la Bucuresti. Dacã în cazul primãriilor municipale lucrurile sunt aproape clare – Vasile Pavãl va candida pentru PSD, în municipiul Vaslui, în timp ce Ioan Ciupilan si Titi Constantinescu ar putea candida drept independenti la Husi si Bârlad -, multi primari din mediul rural îsi pun întrebãri privind partidele cu care vor merge în alegeri. Interesant este cã multi primari pesedisti, cu state vechi în Partidul Social-Democrat, nu mai vor sã fie mintiti de sefii de la Vaslui, asa cã se vor orienta spre alte formatiuni politice. O organizatie apãrutã de putin timp pe harta politicii locale, UNPR, a anuntat deja cã mai multi primari cu scoruri electorale foarte bune în 2008 vor merge pe mâna Uniunii Nationale pentru Progresul României, în noiembrie, ceea ce scuturã serios sansele lui Buzatu pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Liderii UNPR Vaslui au anuntat cã, deja, un numãr de opt primari votati de mii de oameni, acum patru ani, vor candida sub sigla UNPR la alegerile din noiembrie, fiind în negocieri cu alti 9-10 primari, multi de la PSD.

Atentie la Partidul Poporului!

În timp ce Buzatu se sprijinã pe tripleta PSD-PRM-PNL, cu conservatorii pe post de “observatori”, democrat liberalii se vor baza pe sprijinul celor din UNPR, cu care au încheiat parteneriate politice, fiind în discutie si o eventualã colaborare cu Partidul Poporului. În decembrie 2011, partidul lui Diaconescu era creditat cu 9-11% din optiunile de vot ale electoratului român, în timp ce USL avea sub 50%. În aceste conditii, Partidul Poporului devine un partener politic puternic, care devanseazã formatiuni cu vechime pe scena politicã, cum este PRM. De altfel, va fi interesantã de vãzut optiunea politicã a unuia dintre liderii politici importanti ai judetului, peremistul Corneliu Bichinet, cel care a lãsat un oarecare mister asupra candidaturii sale pânã în vara anului 2012. În situatia – destul de improbabilã – în care Bichinet va candida împotriva lui Buzatu, actualul sãu coleg de la Consiliul Judetean, sansele candidatului USL se vor micsora vizibil. Cum Bichinet l-a servit fãrã nicio opreliste pe Buzatu în ultimii patru ani, atât în Consiliul Judetean, cât si în Consiliile locale, unde PSD s-a bazat pe consilierii locali si judeteni ai PRM, este greu de crezut cã îsi va vedea de propriul interes, în dauna colegului Buzatu. Cel mai probabil, fostul presedinte de Consiliu Judetean va fi pus sã alerge pe o pistã falsã, în interesul lui Dumitru Buzatu, cred unii observatori politici. Si-a pregãtit deja câteva tone de vin pentru campania electoralã, spre disperarea unora dintre colegii sãi de la Consiliul Judetean…

Parlamentarii de Vaslui, trezirea!

Tot în 2012, electoratul vasluian va avea un examen dificil si în privinta parlamentarilor. În prezent, Vasluiul are zece parlamentari – sapte deputati si trei senatori. Guvernul a anuntat, la finele anului trecut, cã alegerile pentru Parlament se vor desfãsura în aceeasi zi cu cele locale si judetene, iar multi dintre actualii parlamentari îsi fac calculele, sã vadã cum stau în ochii electoratului. Benefic pentru judetul Vaslui este cã unele cãpuse cu titulaturi de deputati, cum este cazul deputatului PNL din colegiul Vaslui rural, huseanul Dan Bordeianu, care nu s-au remarcat prin nimic în ultimii ani, vor dispãrea din peisajul politic. Altii vor fi reconfirmati de electorat, desi se vehiculeazã mai multe variante privind numãrul de deputati si senatori din viitoarea structurã a Parlamentului României.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

53 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.