BANI PIERDUTI 32 de contracte cu finantare europeanã încheiate de primãriile vasluiene dar si de unele servicii deconcentrate, cu o valoare de aproape 20 milioane de euro sunt pe cale a fi reziliate de cãtre Guvern, din cauza întârzierilor provocate de lipsa cofinatãrii. „Indiferent de administratie, indiferent de culoarea politicã a acesteia, autoritãtile locale care nu implementeazã proiectele europene în graficul si în termenul stabilite vor avea contractele reziliate, pentru cã nu ne putem permite ca tarã sã pierdem banii europeni”, a spus premierul Emil Boc. Dacã aceastã directivã va fi pusã în practicã, jumãtate din proiectele judetului se vor opri, iar unele administratii vor trebui chiar sã returneze banii europeni primiti pânã în acest moment
Premierul a avertizat la finalul sãptãmânii trecute, cã vor fi reziliate toate contractele care nu implementeazã fondurile structurale, în graficul stabilit, indiferent de culoarea administratiei locale care le-a accesat. “Mesajul meu este foarte clar: indiferent de administratie, indiferent de culoarea politicã a acesteia, autoritãtile locale care nu implementeazã proiectele europene în graficul si în termenul stabilite vor avea contractele reziliate, pentru cã nu ne putem permite ca tarã sã pierdem banii europeni pentru cã o administratie sau alta, indiferent de culoarea politicã, nu implementeazã proiectele europene. Le-am atras atentia colegilor nostri (PDL n.r.) cã nu voi tine cont de culoarea politicã a primãriilor sau consiliilor judetene atunci când vom trece la rezilierea contractelor dacã ele nu se vor implementa în termenele si în graficele stabilite”, a declarat seful Executivului, citat de Agerpress. La nivelul judetului Vaslui din totalul de 73 de proiecte, 32 sunt deja contractate, s-au fãcut chiar plãti din partea Uniunii Europene de aproape 13 milioane de euro, însã beneficiarii proiectelor, administratiile locale si unele institutii deconcentrate, nu au bani de cofinantare. Situatia nu este roz nici pentru proiectele care asteaptã sã fie apropbate de UE. Admninistratiile locale trebuie sã fie sigure cã vor avea bani de cofinantare. Cu toate acestea, dacã ar fi sã luãm în considerare ultimelel declaratii ale sefilor de la Consiliul Judetean Vaslui, cum cã mai mult de jumãtate din primãriile judetului se vor închide din lipsa de fonduri pentru plata personalului, atunci e greu de crezut cã administratiile vor avea bani pentru cofinantare. Oricum situatia în prezent aratã în felul urmãtor: în cazul fondurilor post-aderare, 30 de proiecte sunt în valoare totalã de 70.630.820 euro si sunt în evaluare pentru a obtine finantare din Programul Operational Rregional(POR) (4 proiecte), Programul National de Dezvoltare Ruralã(PNDR) (10 proiecte) iar PODCA (4 proiecte), Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitãtii Economice(POSCCE) (7 proiecte) si POC (5 proiecte), iar 5 proiecte au fost declarate eligibile pe POR si sunt în fazã de precontractare. Pericolul vine în altã parte, si anume pentru restul de 32 de proiecte care se aflã în diferite etape de implementare, majoritatea fiind finantate prin PNDR (24 proiecte). Pentru 14 dintre acestea (5 pe POR, 7 pe PNDR si 2 pe PO DCA) au fost efectuate plãti în valoare de 12.238.991 euro. Dacã aceste contracte vor fi reziliate, primãriile vor trebui sã dea banii înapoi la UE. Mai existã un proiect care riscã sã piardã finantare si care este implementat de Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui. Restul priectelor,pânã la 73 ar putea trece „testul Boc”.
Jale la Perieni si Negresti!
Proiectul “Siguratã si progres, proiect transfrontalier pilot de management preventiv al riscului la inundatii”, promovat de Consiliul Local Perieni si având valoarea de 492.000 euro, riscã cu sigurantã sã piardã finantarea europeanã întrucât beneficiarul nu a asigurat partea de cofinantare în valoare de 47.000 mii euro. O situatie deosebitã la nivelul judetului Vaslui o reprezintã proiectul “Sistem de colectare selectivã si valorificare a deseurilor reciclabile în zona Negresti”, promovat de Consiliul Local al orasului Negresti si finantat prin Phare CES 2004 – “Schema de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor”, având o valoare totalã de 944.952 euro. Proiectul a fost încheiat în februarie 2010, dar, din cauza faptului cã beneficiarul nu a putut acoperi contributia proprie, contractul de finantare a fost reziliat si Autoritatea finantatoare a dispus recuperarea sumelor achitate.