Ieri a fost adoptat in Consiliul Local contractul de concesionare a termoficarii orasului. Astazi se vor semna efectiv actele. Dezbaterea a iscat unele controverse in CL. Singurul partid care s-a opus contractului a fost PP-DD.
Iesenii sunt legati pentru urmatorii 20 de ani de un nou operator de termoficare, societatea Dalkia Termo Iasi. Consilierii locali au aprobat ieri concesionarea caldurii companiei cu capital francez Dalkia, iar astazi reprezentantii Primariei vor parafa si contractul cu delegatia din Franta. Contractul a iscat insa si cateva controverse in plenul reunit ieri in sedinta extraordinara.
Prevederile principale din contract
Singurii alesi care au votat impotriva concesionarii au fost cei trei consilieri de la PP-DD. Acestia au sustinut ca predarea termoficarii catre Dalkia nu este in beneficiul comunitatii si multe din clauzele contractului sunt ambigue. Consilierul PP-DD Anca Preda a sesizat faptul ca redeventa de 0,3% din cifra de afaceri anuala va fi platita de Dalkia abia dupa cinci ani de la semnarea contactului. „Am o problema la contractul de delegare, pentru ca nu cred ca este in beneficiul comunitatilor. Urmeaza sa semnam pentru 20 de ani. Trebuie sa tinem cont ca nu se plateste redeventa pentru primii cinci ani, ceea ce este o reala problema. Sunt multe clauze ambigue si formule care nu sunt de natura acestui contract. Pe urmatorii cinci ani, iesenilor nu li se garanteaza nimic. Daca Dalkia nu realizeaza primul plan de investitii pana in 2015 se pot prevala de forta majora si acest lucru inseamna exonerare de raspundere”, a declarat Anca Preda. Reprezentantii Primariei au explicat ca Dalkia nu va fi scutita de la plata redeventei pentru primii cinci ani, obligatiile fiind doar amanate. „Nu vindem CET-ul. Nu vindem serviciul de alimentare cu agent termic. Se deleaga un serviciu, se concesioneaza un patrimoniu. Primaria ramane in continuare responsabila de acest serviciu. Daca Dalkia face investitii, este normal sa fie scutita de redeventa”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Acesta a adaugat ca pretul gigacaloriei poate scadea in aceasta iarna, de la 253 pana la 230-240 de lei, in functie de valoarea subventiilor la caldura. Primarul a garantat ca un management privat inseamna costuri mult mai mici pentru ieseni. Prin noul contract, gigacaloria va costa in continuare 253 de lei, fara TVA, asa cum este platita acum de abonati, dar va scadea la 250 de lei, fara TVA, atunci cand Primaria va finaliza investitiile realizate prin POS Mediu, adica in decembrie 2015. O noua modificare a tarifului, la 230 de lei, fara TVA, va fi realizata atunci cand Primaria va pune in functiune turbina cu gaz pentru producerea de energie termica de inalta eficienta. Costul gigacaloriei este corelat cu un plan de investitii pe care Dalkia se obliga sa-l urmeze pana in 2028. „Aceasta firma va trebui sa faca investitii, sa gestioneze instalatiile, sa furnizeze servicul si sa-l incaseze. Contractul inseamna un plan de investitii mult mai bine facut, un management privat si costuri cu gigacaloria mult mai mic, deci reducerea costurilor cu 45%. O companie privata nu-si permite sa puna in pericol serviciul pentru ca are mai multe clauze si poate fi penalizata”, a mai declarat Nichita.
Consilierii locali si-au desemnat in sedinta de ieri si reprezentantii in structurile de conducere a noii societati de termoficare, Dalkia Termo Iasi. Liberalul Ionut Zlate, fost membru in Consiliul de Administratie al CET Iasi, va fi membru in Adunarea Generala a Actionarilor, iar Cosmin Coman, seful Directiei Dezvoltare si Proiecte Europene, va fi delegatul Primariei in Consiliul de Supraveghere a Dalkia Termo Iasi.
www.ziaruldeiasi.ro