spot_img
spot_img
8.2 C
Vaslui
15-apr.-2025

1,92 milioane de lei pentru școlile din județul Vaslui care au WC-uri în fundul curții (TABEL)

- Advertisement -

BANI… Județul Vaslui primește 1,92 milioane de lei de la Guvern pentru modernizarea toaletelor în școlile care au în continuare latrina în curte. Sunt vizate 30 unități de învățământ, majoritatea din mediul rural. Cele mai mari sume de bani vor ajunge în comuna Banca – 120.000 lei, Ivești – 100.000 lei, Gârdești (Voinești) – 100.000 lei, Blăgești – 102.000 lei, Vetrișoaia – 102.000 lei și Murgeni – 122.000 lei. Cei mai puțini bani vor ajunge în satul Cioatele (Negrești) – 15.000 lei, Bălțați (Tătărăni) – 18.000 lei, Drăgești (Todirești) – 20.000 lei, Dănești (Dănești) – 22.000 lei și Sasova (Rebricea) – 22.000 lei.

Potrivit Hotărârii de Guvern, suma totală alocată școlilor fără grupuri sanitare este de 14,5 milioane de lei. “Guvernul transferă circa 14,5 milioane lei, prin hotărâre de guvern, către autoritățile locale pentru lucrări de investiții la 175 de unități de învățământ preuniversitar de stat care funcționează cu grupuri sanitare neconforme. Aproape 13 milioane de lei reprezintă continuarea proiectelor de acest gen începute în anul trecut, 2024. Banii vin de la bugetul Ministerului Educației și sunt distribuiți către primării, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Primarii și consiliile locale sunt responsabili să facă branșamentele la canalizare și apă și să se asigure că acești bani sunt cheltuiți cum trebuie în acest an, pentru ca fenomenul școli cu toalete în curte să se diminueze semnificativ sau chiar cum ar trebui să fie în anul 2025, să dispară din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de Guvern.

Toaletele trebuie să fie racordate la apă curentă, iar canalizarea să fie centralizată sau cu puț forat și fosă septică

Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea de lucrări intră în sarcina autorităților locale pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate. Acestea au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente primite de la Guvern, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare. Consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârșitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevăzută în Hotărârea de Guvern se va putea transfera de către inspectoratele școlare județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării, si anume: recepție parțială/ recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată și factură fiscală. La recepționarea lucrărilor, autoritățile locale se vor asigura că grupurile sanitare sunt funcționale, vor fi racordate la apă curentă si canalizarea trebuie să fie centralizată, să aibă puț forat și fosă septică, la instalația electrică și la instalația de încălzire astfel încât unitătile de învățământ să îndeplinească condițiile necesare obținerii autorizației sanitare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Si totusi, banii cum se impart? In functie de culoarea politica a primarului, distanta fata de canalizare, de sursa de apa, de numarul de vase de wc, de numarul elevilor? ? Ca nu e suma egala la scoli.

  2. Pe la Tanacu, își fac elevii caca și pipita, pe unde apuca. Unde ai văzut wc în satul Bunești, decât în fundul curții și fără apă. Multă minte mai aveți. Să se termine mai întâi canalizarea care nici nu a început, poate după anul 3000, toamna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.