spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

17 noiembrie, Ziua Nationalã fãrã Tutun

- Advertisement -

ACTIUNIDiverse actiuni vor avea loc în aceastã perioadã pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptã împotriva Fumatului, care, în acest an, se desfãsoarã sub sloganul “Ziua Nationalã fãrã Tutun”. În institutiile de învãtãmânt, elevilor li se va explica riscurile la care se expun dacã încep sã fumeze, prin diverse materiale informative, la orele de dirigentie, inclusiv prin vizionarea de filme tematice. În acelasi timp, din 17 noiembrie nu mai este permisã comercializarea tigaretelor fãrã tendintã redusã de aprindere, lucru care, se sperã, va duce la reducerea numãrului incendiilor accidentale datorate tigãrilor aruncate sau uitate aprinse. Tot pentru a se marca Ziua Mondialã de Luptã împotriva Fumatului, la Vaslui, în cadrul Spitalului Judetean de Urgentã, determinãrile spirometrice, pentru depistarea bolilor pulmonare, se vor face gratuit întreaga lunã.

Sãrbãtoritã în fiecare an în a treia joi din luna noiembrie, Ziua Mondialã de Luptã împotriva Fumatului se va desfãsura în acest an sub sloganul “Ziua Nationalã fãrã Tutun”. Se marcheazã astfel lupta anti-fumat si se încearcã a se atrage atentia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de tigarã, atât a fumãtorilor cât si a celor din jurul lor. Întreaga societate trebuie sã intervinã si nu doar prin campanii, ci si prin reglementãri clare, precum declararea institutiilor publice, inclusiv cele de învãtãmânt sau medicale, drept spatii fãrã fumat, monitorizarea consumului de tutun, informarea corectã asupra efectelor negative ale fumului de tigarã. Acesta este poate si motivul pentru care Agentia Nationalã Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui organizeazã în unitãtile scolare din judet o campanie de constientizare a riscurilor fumatului. “Ziua Nationalã fãrã Tutun”, sloganul sub care se desfãsoarã în acest an Ziua Mondialã de Luptã împotriva Fumatului va fi celebratã prin mai multe actiuni desfãsurate în scoli si licee, pentru a arãta elevilor care sunt riscurile la care se expun nu doar fumând, ci si inhalând fumul de tigarã a celor din jur. În toatã aceastã sãptãmânã se vor organiza actiuni în scoli si licee, vor fi vizionate filme si alte materiale cu privire la aceastã temã, iar consilierii educativi si profesorii diriginti vor prezenta materiale informative cu privire la acest lucru”, a declarat Costel Pascaru, inspector scolar pe activitate didacticã din cadrul ISJ Vaslui.

Poate nu întâmplãtor, începând din 17 noiembrie, chiar Ziua Mondialã de Luptã împotriva Fumatului, este obligatorie comercializarea doar a tigãrilor cu tendintã redusã de aprindere, mai bine spus a tigãrilor care se sting foarte repede dacã nu se inhaleazã din ele. Aceasta este o directivã europeanã la care România s-a conformat, motivul fiind nu atât reducerea poluãrii, cât a riscului de incendiu provocat de tigãrile uitate aprinse. Tot pentru marcarea acestei zile, în toatã perioada lunii noiembrie, la Sectia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, se vor putea face gratuit determinãrile spirometrice, test care poate depista si preveni aparitia de boli pulmonare obstructive cronice (BPOC). BPOC este numele generic dat unor boli ale aparatului respirator, cum ar fi bronsita cronicã sau astmul, care afecteazã tot mai multe persoane de toate vârstele, cu o incidentã mai ridicatã printre fumãtori. În paralel, se vor distribui pliante de informare, afise, inclusiv campanii stradale, pentru constientizarea populatiei la riscurile la care se expun, ca fumãtori activi sau pasivi.

RISCURILE FUMATULUI

Fumatul reprezintã a doua cauzã de deces în lume

Conform informatiilor Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, fumatul reprezintã a doua cauzã de deces în lume, anual înregistrându-se 5,4 milioane de decese, mai multe decât cele provocate de accidentele de circulatie, sinucideri sau consumul de droguri la un loc. Dacã nu se iau mãsuri, estimãrile pentru 2020 indicã cifre de pânã la 10 milioane de decese în fiecare an, provocate în general de boli asociate cu tutunul: cancere, boli respiratorii, cardio-vasculare, digestive, uro-genitale, neurologice, psihice etc. În România se înregistreazã circa 33.000 de decese anual, 70% dintre acestea fiind la persoane cu vârste între 35 si 69 de ani. Trebuie spus cã în compozitia unei tigarete intrã, pe lângã planta de tutun, un procent variabil de aditivi sau agenti de texturã, cu o medie de 8% din tigarã. Desi, la nivel european sunt reglementãri care stipuleazã care sunt cei aproape 400 de aditivi ce se pot utiliza în compozitia tigãrilor, nu existã obisnuinta de a informa consumatorul despre existenta acestor aditivi. Fumul de tigarã eliberat în mediu contine mai mult de 4.000 de substante chimice, dintre care cel putin 69 au actiune cancerigenã, provocând boli grave si moarte prematurã. Nu doar fumãtorii activi sunt expusi acestor riscuri, ci si cei pasivi, care riscã la rândul lor afectiuni cardiace, cancer pulmonar, moarte subitã infantilã, precum si nasterea de copii cu greutate micã ori cu malformatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.