spot_img
spot_img
4.5 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

160 de milioane de euro pe apa Siretului. Află ce câştigă Galaţiul de pe urma acestor bani

- Advertisement -

* În apropiere de Cosmeşti va fi dată în exploatare, în circa trei ani şi jumătate, o hidrocentrală de 75 MW * Guvernul a alocat bani pentru strămutarea a circa 100 de gospodării, iar lucrările la baraj vor începe în curând

Inundaţii devastatoare, sat distrus, pagube de milioane de euro. Acest calvar s-ar putea încheia peste câţiva ani, pentru că, după un sfert de secol, la Cosmeşti va fi terminată, în sfârşit, hidrocentrala începută în 1990. Printr-o hotărâre de Guvern, dată publicităţii săptămâna trecută, s-au alocat încă 2,8 milioane de lei pentru plata despăgubirilor pentru proprietăţile ce vor fi acoperite de apele lacului de acumulare.
Amenajarea hidroenergetică va avea instalate două grupuri Kaplan, cu o putere totală de 75 de MW şi se va desfăşura pe 1.780 de hectare şi 19 kilometri lungime, mai multe terenuri şi imobile urmând a fi expropriate. Costul final al lucrărilor la hidrocentrală se va ridica la circa 620 de milioane de lei (circa 140 de milioane de euro), iar durata de de finalizare propusă este de trei ani şi jumătate.
“Pentru noi, terminarea acestei investiţii ar reprezenta o mană cerească. În primul rând, nu am mai avea parte de acel gen de inundaţii devastatoare, care ne-au lovit în anul 2005. În al doilea rând, s-ar crea foarte multe locuri de muncă pentru cei din comunitatea locală, ceea ce ar reprezenta un mare plus. De când s-au închis industriile din zonă, avem foarte multă mână de lucru calificată, care nu are de muncă”, a explicat Ion Tuchiluş, primarul comunei Cosmeşti.

În conservare, din lipsă de fonduri

Construcţia hidrocentralei de la Cosmeşti reprezintă o adevărată saga pentru societatea românească. Proiectul a fost conceput în 1990, dar lucrările au început şi s-au oprit de mai multe ori de-a lungul timpului. “Au fost mai multe încercări de construire a acestei hidrocentrale. Până una-alta s-a construit cea de la Movileni. Coada lacului de acumulare se află pe raza comunei Cosmeşti. Acolo s-a făcut o treabă de mântuială. Nu au consolidat suficient unul dintre maluri, iar apa lucreză, mai multe culturi şi case din Cosmeşti fiind în pericol. Hidrocentrala a intrat în conservare în 2012, din cauza lipsei de fonduri. Începuturile au fost în 1990, când s-au făcut primele amenajări. În 1997 a avut loc prima sistare. În 2010 s-au reluat pentru scurt timp lucrările, după care s-au sistat iarăşi”, a mai explicat primarul Cosmeştiului.
Conform datelor tehnice, această nouă hidrocentrală ar trebui să producă 40 MW/h energie şi va asigura sursa de apă pentru localităţile din jur şi pentru irigarea a peste 16.000 de hectare de teren agricol. De asemenea, se va construi un baraj, lung de 130 de metri şi înalt de 25 de metri, prevăzut cu şase deschideri cu stavile. Lacul de acumulare ce se va forma în urma construcţiei acestui obiectiv va avea 20 de milioane de metri cubi de apă.

Scenariul din 2005 nu se va mai repeta

„Sperăm să se mişte ceva, pentru că această zonă începe să moară. Poate cu apariţia hidrocentralei şi a lacului mai vede cineva şi satul ăsta”, ne-a spus locuitor al Cosmeştiului ce s-a recomandat simplu, Ştefan.
„Sunt dispus să merg oriunde ca să văd această hidrocentrală terminată. Nu vrem să se mai repete scenariul din 2005, când apa ajunsese până la acoperişul caselor”, a mai spus primarul din Cosmeşti.
În anul 2005, comuna Cosmeşti a fost cea mai puternic lovită de inundaţiile de pe Siret. Din cauza unei erori umane şi a furiei naturii, un sat întreg a fost practic acoperit de ape. În total, pagubele estimate de autorităţi s-au ridicat la peste trei miliarde de lei vechi.

sursa: http://www.viata-libera.ro/eveniment/43761-investitie-majora-la-galati-140-de-milioane-de-euro-pe-apa-siretului

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.