spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

150 mil. lei lipsa la bugetul local

- Advertisement -

Criza a spulberat toate estimarile legate de bugetul local si care s-au dovedit a fi hazardate. Din cele 567 de milioane de lei despre care se credea ca vor fi colectate in primele zece luni ale anului, s-au adunat numai 72%, ajungindu-se la o suma de doar 417 milioane. Totusi, incasarile de la populatie au mers conform prognozelor.

Bugetul local al municipiului a ajuns un bolnav
in chinuri. Cu doar doua luni inainte de finalul anului, in vistieria Primariei au ajuns doar 61,3% din veniturile estimate la inceputul anului. Veniturile nu se ridica nici la nivelul celor de anul trecut.

Fata de sfirsitul lunii noiembrie 2009, incasarile sint mai mici cu aproape 10%. Raportat la bugetul local, un singur procent neincasat inseamna o gaura de 6,8 milioane lei. Un grad de incasare la sfirsitul anului de 80% inseamna o lipsa de aproximativ 140 milioane lei. Cele mai mari probleme la nivel de venituri se inregistreaza in cazul fondurilor alocate de la bugetul de stat. Municipalitatea are insa si probleme
de incasare a amenzilor sau a redeventelor de la CET sau RATP.

In primele zece luni ale anului, la bugetul local au ajuns in jur de 417 milioane lei. Prin comparatie, dupa ultima rectificare a bugetului local, acesta a ajuns la peste 681 milioane lei. Mai bine de jumatate din incasari reprezinta capitolul de venituri proprii. De altfel, la nivel de venituri proprii situatia este comparabila cu cea de anul trecut. Diferenta este de aproximativ 1% in favoarea anului trecut.

Comparativ cu suma estimata a se incasa in acest an, la zece luni s-a ajuns la doar 62,6%. Chiar daca situatia financiara a iesenilor a avut mult de suferit in acest an, persoanele fizice au achitat in numar mare darile locale. Nici valoarea impozitelor nu a fost majorata decit in unele cazuri si in a doua jumatate a anului. Astfel, la impozitul pe cladiri s-a incasat cu aproape 15% mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut. Cele 13 milioane lei reprezinta deja 93% din estimarile municipalitatii pentru intreg anul. La impozitul pe teren, estimarile au fost chiar depasite. Astfel, iesenii au platit la bugetul local aproape doua milioane lei, cu 11% mai mult decit in 2009 si cu aproape 2% mai mult decit estimarea pentru 2010.

Mai mult decit ceea ce era programat s-a incasat si in cazul impozitului pe mijloacele de transport. Persoanele fizice au virat deja cu 38% mai mult decit in 2009 si cu 7% mai mult decit estimarea pentru acest an. Suma virata la acest capitol al bugetului este de aproximativ sase milioane lei. In cazul impozitelor pe mijloacele de transport au existat majorari importante ale valorilor de platit.

„Inca de la inceputul anului am atras atentia ca vor fi probleme”

Sefii Primariei au raportat incasari comparative cu cele de anul trecut si in cazul darilor platite de firmele iesene. La impozitul pe cladiri firmele au achitat la buget in jur de 27 milioane lei, cu aproape 6% mai mult decit anul trecut. Suma reprezinta insa doar 72,5% din estimarea initiala. La impozitul pe teren, firmele au platit pina acum 3,26 milioane lei, cu 8% mai putin decit in 2009, dar in proportie de 82% din estimari. Pentru mijloacele de transport societatile iesene au platit la Primarie 4,77 milioane lei, cu aproape 10% mai mult decit in 2009. Incasarile reprezinta aproape 89% din cele prognozate la inceputul anului.

„Sumele defalcate din TVA reprezinta 34% din totalul veniturilor de la buget, iar incasarile sint de doar 82% fata de cele de anul trecut, in aceeasi perioada. Subventiile reprezinta 7% din veniturile bugetului local, sumele alocate pina acum reprezinta 72% din cele incasate in 2009”, a declarat Maria Apetroaie, director adjunct al Directiei Economice si a Finantelor Publice.

In cazul impozitului pe venit, cotele ajunse la bugetul local pina acum sint cu 7% mai mici decit anul trecut. „Avem probleme si la a incasa redeventele pentru servicii publice. Amenzile reprezinta o alta problema”, a adaugat Apetroaie.

La inceputul anului s-au estimat incasari de 35 milioane lei din amenzi, penalitati si confiscari. „Inca de la inceputul anului am atras atentia ca vor fi probleme, ca sigur vor veni mai putini bani de la bugetul de stat. Economia nationala nu functioneaza, si nici cea locala. Cotele din TVA si impozitul pe venit se aloca din ceea ce se colecteaza din judet. Economia din judet este cu mult in urma celei din judete precum Cluj, Timisoara sau chiar Constanta”, a precizat consilierul local al PNL, Radu Botez.

El a mai spus ca pentru finalul anului s-ar putea pune problema sumelor necesare pentru achitarea salariilor profesorilor. „Cotele defalcate din TVA se duc in principal pe salariilor profesorilor. In momentul in care realizarile sint foarte mici, ne putem intreba daca vor fi suficienti bani pentru profesorii din mediul preuniversitar, daca vor trebui alocate fonduri suplimentare de la nivel local”, a completat Botez.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.