Încep testãrile la Inspectoratul de Politie
EXAMEN În câteva zile, la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) vor începe procedurile de verificare a sute de politisti, care vor trece prin furcile caudine ale examenelor scrise si interviurilor. Pe 6 iulie, la IPJ s-a primit noua organigramã a institutiei din care, asa cum era de asteptat, lipsesc 13 posturi, care se vor reduce în urma unor examinãri foarte stricte. Politia Judeteanã trece prin transformãri majore, începând cu înfiintarea noilor sectii de politie ruralã si pânã la trecerea ofiterilor din diverse structuri cãtre noile sectii. “Nu stim care sunt persoanele care vor pleca din sistem. Fiecare compartiment si structurã va trece prin examene, acolo unde se va impune reducerea numãrului de posturi, cu comisii din fiecare structurã în parte”, a spus inspectorul Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Se estimeazã cã peste 150 de politisti din IPJ Vaslui, din totalul celor 700, vor intra în examene scrise si interviuri, din care, la final, vor pleca din sistem 13 persoane. Acum câteva zile, în Monitorul Oficial au apãrut procedurile de organizare a concursurilor de departajare, functie de care sefii IPJ Vaslui îsi vor organiza actiunile viitoare. Procedurile reglementeazã modul de organizare si desfãsurare a examenului pentru departajarea în vederea numirii în functie a personalului care a ocupat posturi de natura celor desfiintate în cadrul aceleiasi structuri, anterior reorganizãrii sau reducerii de posturi. “Examenele se vor organiza la nivelul fiecãrei structuri din cadrul unitãtilor sau, dupa caz, subunitãtilor afectate de mãsurile de reorganizare institutionalã. Nu putem sti cine sunt persoanele care vor pleca din sistem, întrucât vor urma examinãri scrise si interviuri, care vor clarifica acest aspect. Stim doar cã, în noua organigramã, la IPJ Vaslui se reduc 13 posturi, însã nu se stiu persoanele”, a spus inspectorul Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Politistii vasluieni vor da teste grilã, din legislatie
Probele examenului se evalueazã de fiecare membru al comisiei de examen, respectiv de fiecare membru al comisiei de solutionare a contestatiilor, independent. Proba scrisã constã în rezolvarea unor teste-grilã. Prin proba scrisã se testeazã cunostintele teoretice necesare ocupãrii functiei pentru care se organizeazã examenul. În cadrul probei scrise se pot testa inclusiv cunostintele generale ale candidatului în domeniul ordinii si sigurantei publice. Subiectele pentru proba scrisã se stabilesc pe baza bibliografiei si a tematicii de examen, astfel încât sã reflecte capacitatea de analizã si sintezã a candidatilor, în concordantã cu nivelul si specificul functiilor pentru care se organizeazã examenul. Comisia de examen stabileste subiectele si alcãtuieste douã seturi de subiecte pentru proba scrisã, în ziua în care se desfãsoarã proba scrisã. Membrii comisiei de examen rãspund individual pentru asigurarea confidentialitãtii subiectelor propuse. Seturile de subiecte se semneazã de toti membrii comisiei de examen si se închid în plicuri sigilate purtând stampila unitãtii organizatoare. Comisia de examen stabileste punctajul maxim pentru fiecare subiect, care se comunicã odatã cu subiectele.