spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

131 de kilometri la oră în localitate, maximul de viteză înregistrat de noile radare ale Poliţiei

- Advertisement -

Adevărate sperietori pentru cei mai mulţi şoferi, cele zece autospeciale Logan dotate cu radare de ultimă generaţie, intrate în dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava din luna aprilie a acestui an, înregistrează lunar peste 2.000 de depăşiri ale limitelor legale de viteză. Statisticile arată o creştere semnificativă a numărului de şoferi amendaţi, comparativ cu perioada când în judeţ acţionau doar patru radare, însă, spun poliţiştii, există deja mulţi conducători auto care manifestă mai multă prudenţă privind viteza cu care circulă.

Conform statisticilor Poliţiei, numai în luna august, în urma controalelor în trafic efectuate cu aparatele radar, au fost sancţionaţi contravenţional, pentru depăşirea limitelor legate de viteză, 2474 de conducători auto, 50 rămânând şi fără permis de conducere, pentru că au depăşit limita admisă cu mai mult de 50 de kilometri la oră.

Nu foarte diferită a fost situaţia şi în iulie, când pentru viteză au fost sancţionaţi contravenţional 2.257 de conducători auto, 41 fiind lăsaţi şi fără permise de conducere, pentru o perioadă de 90 de zile.

Anterior acestei perioade, în intervalul 14 aprilie-30 iunie, aceleaşi zece radare mai înregistraseră încă 6.744 de şoferi care circulau cu viteze peste limitele legale.

Cele mai mari viteze înregistrate de radare

Când vine vorba de conducătorii auto care au stabilit recorduri în ceea ce priveşte vitezele cu care au fost surprinşi rulând, valorile nu sunt foarte mari, dacă ne raportăm la vitezomanii depistaţi pe Autostrada Soarelui, de exemplu.

„Şoselele judeţului nu au zone lungi în aliniament, astfel că nu permit rularea cu viteze foarte mari. Avem totuşi şoferi care depăşesc cu mult 100 de kilometri la oră în localitate, şi, din păcate, viteza rămâne principala cauză care duce la accidente grave în judeţul Suceava”, a declarat comisarul Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.

De exemplu, pe 11 august a.c., a fost depistat Neculai G., în vârstă de 40 de ani, din Bacău, care, la volanul unui Peugeot, rula cu 128 de kilometri la oră, pe DN 2, în interiorul localităţii Drăguşeni.

O altă acţiune de control în trafic, cu radare, organizată pe 20 şi 21 august a.c., în zona Cumpărătura, a dus la depistarea a trei şoferi care circulau cu viteze foarte mari în localităţi.

Ionel Bogdan G., în vârstă de 26 de ani, din municipiul Suceava, care conducea un autoturism VW, a fost surprins pe DN 2, la Cumpărătura, cu o viteză de 117 km/h.

Un alt şofer, Cezar G., în vârstă de 34 de ani, din Salcea, care conducea un autoturism Seat, a fost surprins de radar, tot la Cumpărătura, cu 120 de kilometri la oră, în timp ce Florin N., în vârstă de 21 de ani, din Botoşani, cu o maşină Hyundai Santa Fe, a fost înregistrat de radar, pe raza aceleiaşi localităţi, cu 131 de kilometri la oră. Tot cu această viteză, maximul înregistrat de radare, a fost surprins şi şoferul unui autoturism Audi, care se deplasa pe DN 17, pe raza comunei Dorna Candrenilor.

Zonele în care se circulă cu viteze mari

Concluzia poliţiştilor este că, în general, şoferii circulă cu viteze foarte mari în două zone ale judeţului.

Pe DN 2, în apropiere de ieşirea din judeţ spre Iaşi (Drăguşeni, Roşiori, Fântâna Mare) şi pe DN 17, în zona localităţilor Dorna Candrenilor şi Poiana Stampei, conducătorii auto apasă pedala de acceleraţie cu mult peste limita admisă, pe fondul calităţii bune a asfaltului.

Din păcate, după cum o arată exemple recente, viteza, coroborată cu oboseală sau cu consumul de alcool, duce la adevărate tragedii, tragedii în care, pe lângă şoferii inconştienţi, mor şi oameni nevinovaţi.

Sistemele video din maşinile cu radar, folosite şi pentru probarea şoferilor care nu dau prioritate

Agenţii de la Poliţia Rutieră folosesc camerele video ale sistemelor montate pe autospecialele Logan şi pentru a constata alte tipuri de abateri. În principal, este vorba de şoferii care efectuează depăşiri pe linie continuă şi care sunt înregistraţi, pentru a exista o probă certă în instanţă, în cazul în care contravenientul lăsat fără permis depune contestaţie. Numai luna trecută, de exemplu, 33 de şoferi au fost înregistraţi de sistemul video efectuând depăşiri neregulamentare, alţi 21 fiind probaţi în acelaşi mod în iulie.

De asemenea, o altă abatere la care poliţiştii se folosesc de înregistrare video este cea de neacordare de prioritate pietonilor.

„Vom continua să acţionăm în acelaşi ritm cu radarele, ca măsură principală de prevenire a accidentelor rutiere cu care ne confruntăm. Aparatele de măsurare a vitezei sunt dispuse în trafic după un grafic lunar, funcţie de situaţia operativă din fiecare zonă urmând a se acţiona şi în sistem de radare în cascadă”, a mai precizat comisarul Liviu Sfichi.
monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.