spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

130.000 DE EURO A CERUT SORIC

- Advertisement -

• Ioan Dascălu, ministru secretar de stat în MAI a spus că fostul sef al Politiei Neamt a cerut daune morale de 130.000 de euro după destituirea din functie • fostul comandant al Politiei Neamt are pe rolul Curtii de Apel Bacău patru procese •

Fostul sef al Politiei Neamt, Aurelian Vasea Soric, este hotărît să se lupte pînă în pînzele albe cu institutia la care a lucrat pînă acum un an si cu fostii săi sefi. Mai mult, potrivit chestorului principal Ioan Dascălu, ministru secretar de stat în Ministerul Administratiei si Internelor, comisarul sef Soric s-a considerat profund nedreptătit de scoaterea sa pe usa din dos a Politiei, motiv pentru care a solicitat daune morale de 130.000 de euro într-una din plîngerile făcute.

Oficialul din MAI, aflat miercuri, 24 august, la Piatra Neamt, a fost întrebat în cadrul conferintei de presă despre sansele pe care le-ar mai avea fostul inspector sef de a reveni în sistem. „Nu vreau să comentez în nici un fel această posibilitate pentru că nu contează părerea noastră, ultimul cuvînt urmînd să-l aibă Justitia. Stiu sigur că i-a fost respinsă de către Curtea de Apel Bacău actiunea prin care contesta destituirea sa, dar si ordinul ministrului de încetare a activitătii. De asemenea, domnul Soric a cerut si daune morale de 130.000 de euro pentru că s-a considerat nedreptătit în momentul în care a fost demis. Mai există alte două actiuni ale sale mai recente îndreptate împotriva Ministerului si a IGPR. Astfel, el a contestat schimbarea din functia de inspector sef, iar în cealaltă actiune a contestat calificativul acordat în 2010, pe vremea cînd era inspector sef. Aceste două actiuni se află pe rol si urmează ca magistratii să decidă“, a declarat ministrul secretar de stat, chestorul principal Ioan Dascălu.

Procese fără număr

Fostul comandant al Politiei Neamt are pe rolul Curtii de Apel Bacău nu mai putin de patru procese, în trei din cauze luptîndu-se cu fostii sefi din Ministerul Administratiei si Internelor si cei din Inspectoratul General al Politei Române. Numai unul din dosare a fost solutionat de prima instantă, cel în care Aurelian Soric a contestat demiterea din functie. Instanta s-a pronuntat în această cauză pe 11 august 2011, cînd judecătorii au stabilit că nu va fi reîncadrat în sistem. Verdictul a fost dat în lipsa petentului, care nu s-a aflat în sala de sedintă. „Respinge exceptia legată de lipsa calitătii procesulae a IJP Neamt. Respinge ca nefondată actiunea, astfel cum a fost formulată cu toate capetele de cerere“, se arăta în sentintă. Părtile aveau la dispozitie 15 zile de la comunicare pentru a declara recurs, dar pînă în acest moment fostul politist nu a uzat de căile de atac. El se poate adresa Înaltei Curti de Casatie si Justitie, instantă care poate decide dacă-l acceptă în sistem, ori poate păstra sentinta judecătorilor din Bacău. La începutul lunii august 2011 Soric a chemat din nou în judecată MAI si IGPR, în alte două dosare, tot la Curtea de Apel Bacău. Ambele sînt la Sectia contencios administrativ si fiscal si au ca obiect anulare act administrativ. Actiunile au intrat pe rol una după alta, pe 4 august 2011. În fine, cel de-al patrulea război în justitiei Soric îl poartă cu reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate. La începutul lunii iunie 2011 ANI a făcut public un raport în care se arăta că fostul comandant nu poate justifica circa 3,6 miliarde de lei din avere, diferenta între salariul dobîndit si bunurile pe care le-a detinut. Din verificările efectuate s-a constatat că în perioada 1996-2010, familia Soric a detinut mai multe terenuri atît în Piatra Neamt cît si în Iasi, precum si autovehicule care mai de care. Inspectorii ANI au mai identificat cinci conturi la diferite bănci. Ca urmare a celor constatate ANI au dispus sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, în vederea initierii procedurilor de confiscare a sumelor de bani cu caracter nejustificat. Nici Soric nu a stat cu mîinile în sîn si a contestat raportul inspectorilor de integritate, cauza fiind în derulare pe rolul Curtii de Apel Bacău.

Dat afară pe 11 ianuarie

Reamintim că Aurelian Vasea Soric a iesit din rîndurile Ministerului Administratiei si Internelor în data de 11 ianuarie 2011, anuntul fiind făcut chiar de către seful Politiei Române, chestorul Liviu Popa. Ofiterul a plătit cu vîrf si îndesat iesirile sale în public după asasinatul lui Gheorghită Mararu, dar si pentru problemele din activitatea sa ce au fost identificate în urma unui control efectuat de Corpul de Control al ministrului Igas. Soric a reusit să-si enerveze la culme sefii după ce lăsat să se înteleagă că în nici un caz calitatea de cămătar nu s-ar ridica la „gradul“ de infractor. Nici declaratiile făcute în limba engleză la un post national de televiziune nu au fost gustate de mai marii de la Bucuresti. Acest comportament i-a atras o cercetare prealabilă. Ofiterul a mai fost cercetat pentru că i-ar fi instigat pe sefii de post să sară în apărarea sa, dar si pentru rezultatele profesionale.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.