spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

13 milioane de euro pentru fermierii gălăţeni

- Advertisement -

* Aproape 24.000 de fermieri gălăţeni vor primi câte 49 euro/hectar, tranşa a doua din suma de 91 euro/hectar acordată prin SAPS 2011 * La aceste sume se vor adăuga 32,42 euro/hectar, plăţi naţionale directe complementare * Undă verde şi pentru plăţile către fermierii din zonele defavorizate şi subvenţiile din măsurile de agro-mediu *

Fermierii gălăţeni vor primi până la sfârşitul anului întreaga sumă aferentă subvenţiilor directe pe suprafaţă (SAPS) pe 2011. „În total această subvenţie are o valoare de 91 euro şi este acordată din fonduri europene, respectiv Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Din păcate, ea este cu 9 euro mai mică faţă de subvenţia de anul trecut, din cauză că, la nivel naţional, s-a declarat o suprafaţă mai mare faţă de cea luată în calcul în momentul în care s-a făcut alocarea fondurilor„, ne-a declarat Violeta Nanu, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi.

La nivelul judeţului Galaţi, de subvenţiile acordate prin SAPS 2011 vor beneficia 23.819 fermieri, pentru o suprafaţă de 267.589 de hectare. Un prim avans din subvenţiile europene a fost acordat în intervalul octombrie – noiembrie, când fermierii au primit câte 42 euro/hectar, ceea ce, la nivelul Galaţiului, a însemnat o sumă totală de 11,23 milioane de euro. „În aceste zile a demarat autorizarea la plată a fermierilor şi pentru restul sumei de 49 euro, astfel încât toată lumea – cu excepţia cazurilor unde mai sunt unele neclarităţi în declaraţii – să-şi poată încasa banii până la sfârşitul acestui an„, a precizat directorul APIA Galaţi. În tranşa a doua fermierii gălăţeni vor primi în total 13,1 milioane de euro. Astfel, prin SAPS 2011, la nivelul judeţului Galaţi se ajunge la o valoare totală a de 24,33 milioane de euro a subvenţiilor acordate prin SAPS 2011 şi ar fi pentru prima dată în care banii ajung în conturile fermierilor înainte de încheierea anului.

Subvenţii naţionale, după buget
În completare la subvenţiile europene, fermierii gălăţeni vor primi bani şi prin sistemul Plăţilor Naţionale Directe Complementare. Valoarea acestui ajutor a fost stabilită în ultima şedinţă de Guvern la 32,42 de euro pe hectar şi are aceeaşi valoare ca subvenţia acordată anul trecut. Ce-i drept, în urmă cu câteva luni ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, promitea fermierilor că subvenţia ar putea să meargă până la 50 euro pe hectar dacă bugetul o va permite. După cum se vede, n-a fost să fie…

Totalul sumei alocate de la buget, pentru suprafaţa de 6.460.000 hectare (la nivel naţional – n.r.), este de 940,7 milioane de lei din care 106,1 milioane de lei din bugetul anului 2011, respectiv 834,6 milioane de lei din bugetul pe 2012”, a explicat ministrul. El a precizat că, deşi suma acordată pe unitatea de suprafaţă este egală cu cea care a fost acordată anul trecut, suma totală alocată de la bugetul de stat  este, totuşi, mai mare cu circa 200 milioane faţă de anul 2010, suprafaţa fiind în creştere cu circa 400.000 hectare.

Prin urmare, la o sumă de 32,42 de euro pe hectar, fermierii gălăţeni ar urma să primească în total de la bugetul de stat o sumă de 8,67 milioane de euro. Potrivit calendarului plăţi, banii ar urma să intre în conturile fermierilor până cel târziu luna iunie 2012.

Planuri financiare
APIA Galaţi mai are pentru acest sfârşit de an autorizări la plată şi pentru sumele ce se cuvin fermierilor din zonele defavorizate, precum şi pentru subvenţiile acordate pe măsurile de agro-mediu pentru protejarea terenurilor prin întoarcerea rapiţei (Pachetul 4 Culturi Verzi – n.r.). În ceea ce priveşte culturile din zonele defavorizate, fermierii vor primi un ajutor de 89 de euro la hectar. În judeţul Galaţi sunt şase localităţi ce au terenuri încadrate în categoria zonelor defavorizate: Oancea, Rogojeni, Suceveni, Vlădeşti, Tg.Bujor, Nămoloasa. În priveşte protejarea terenurilor, „Pachetul 4”, sumele acordate sunt de 130 de euro pe hectar.

În planurile financiare pe acest an la APIA Galaţi mai intră şi acordarea subvenţiilor la motorina folosită în activităţile agricole. În acest sens, fermierii gălăţeni sunt aşteptaţi la sediul instituţiei pentru încheierea acordurilor prealabile pentru acordarea subvenţiilor. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre accizele standard şi accizele reduse (stabilite la 21 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată în lucrările mecanizate din agricultură.

Credite pe banii vacii
Nu în ultimul, un subiect de interes pentru fermieri este nivelul subvenţiilor ce vor fi acordate crescătorilor de animale. Din informaţiile preliminare se pare că se vor păstrat sumele de 410 lei pe cap de bovină şi 41 de lei pe cap de ovină sau caprine, însă suma va fi „bătută în cuie” abia după ce o reglementare în acest sens va fi publicată în Monitorul Oficial. Lucrurile se pare că se vor lămuri în următoarele zile, dat fiind faptul că nivelul subvenţiei este luat în calcul şi la acordarea unor credite de lucru pentru fermieri, bani absolut necesari pentru acoperirea cheltuielilor pe timpul iernii. „Ideea este că fermierii pot primi credite de până la 80 la sută din valoarea subvenţiilor pe care le au de încasat ca ajutoare acordate crescătorilor de animale. Prin urmare, nivelul creditelor depinde şi de nivelul fixat al subvenţiilor„, a explicat directorul APIA Galaţi, Violeta Nanu. La nivel naţional, APIA are încheiate cu mai multe bănci convenţii pentru acordarea acestor tipuri de credite. În baza acestor convenţii APIA Galaţi eliberează fermierilor adeverinţe-tip în care se precizează sumele ce urmează a fi acordate ca subvenţie. Aceste adeverinţe vor sta la baza acordării creditelor, iar unele bănci sunt chiar dispuse să practice dobânzi ceva mai mici decât nivelul obişnuit al pieţei. În momentul în care APIA trece la plata subvenţiilor, banii vor intra automat în contul băncilor pentru achitarea împrumuturilor.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.