Primii cumpărători au început să vină în fostul oraș minier Anina, din Caraș-Severin, unde un bloc de patru etaje costă cât o garsonieră în Drumul Taberei. Libertatea a mers acolo, la poalele Muntelui Semenic, unde o comunitate de 9.000 de oameni se încăpățânează să meargă mai departe: „Nu e oraș-fantomă, suntem oameni aici”.
E început de februarie, o zi în care fulguie timid. Suntem „la cucurigu”, așa cum numesc locuitorii din Anina cartierul „Orașul Nou” a cărui principală caracteristică este faptul că nu a fost niciodată finalizat. Construite în anii ‘80 pentru oamenii care trebuiau să lucreze la termocentrala din zonă, o parte dintre blocuri de aici au rămas doar niște siluete înalte, fără ferestre sau uși. Termocentrala a funcționat doar patru ani și, odată cu închiderea ei, în 1988, „Orașul Nou” din Anina a rămas doar un început.
„E o zonă foarte frumoasă, la 800 de metri altitudine. E una dintre cele mai ozonate regiuni ale României. Împărăteasa Sissi a Austro-Ungariei s-a însănătoșit acolo”, spune la telefon Marian Cuzdrioreanu, 65 de ani, unul dintre cei doi proprietari ai blocurilor, inginer constructor de profesie. Cuzdrioreanu, un om de afaceri din București, a cumpărat 13 blocuri de la administrația locală în urmă cu 15 ani. Primăria a organizat atunci o licitație și „s-a bucurat că a scăpat de ele”, spune un fost angajat, care preferă să rămână anonim.
Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. 13 blocuri din Anina, care se vând cu 49.000 de euro bucata, reaprind speranța locuitorilor. „Ce-i mai frumos pe lumea asta, ca-n Dallas să vedem”