Nimeni nu va plăti în fața legii după ce 12 muncitori români au fost transformați în sclavi în Germania. După aproape 8 ani de proces, prescripția răspunderii penale l-a salvat pe unul dintre cei doi inculpați din dosarul de trafic de persoane instrumentat de DIICOT. Al doilea a fost achitat, considerându-se că rolul său în „afacere” a fost prea puțin important. Victimele vor primi doar despăgubiri, nici acelea prea consistente.
Comision de 250 de euro ca să fi exploatat
Frații Gheorghe și Ioan Feher au fost acuzați că în perioada mai 2013 – aprilie 2014 au recrutat și exploatat 12 conaționali cărora le promiseseră locuri de muncă în Germania, în domeniul construcțiilor. Frații Feher lucrau deja în Germania și își înființaseră firme de plasare a forței de muncă. Cei interesați plăteau o taxă de înscriere de 250 de euro și achitau transportul până în Germania. Ar fi urmat să lucreze în demolări sau ca zidari-tencuitori timp de 8-10 ore zilnic, contra unui salariu de 1.200 euro net. Din acesta se scădeau 120 de euro pentru cazare, diferența reprezentând câștigul muncitorului.
În fapt, după cum au stabilit anchetatorii germani și cei români, muncitorii locuiau în condiții improprii, în clădiri dezafectate. Dormeau pe saltele în camere cu pereții crăpați, nu dispuneau de apă caldă și nici măcar de curent electric. Lucrau până la 17 ore pe zi, primind săptămânal doar sume mici, cuprinse între 5-10 euro și 50 de euro, pentru mâncare. Fără să cunoască limba germană sau legislația țării, fără bani pentru a se întoarce acasă, amenințați constant sau chiar agresați, muncitorii erau practic transformați în sclavi. Muncitorii lucrau practic pentru frații Feher, aceștia obținând lucrări de la contractori germani…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/12-muncitori-transformati-in-sclavi-autoritatile-statului-au-facut-praf-un-dosar-penal-de-o-gravitate-strigatoare-la-cer–1728243.html