spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

11 noi tipuri de salarii minime: 4460 de lei, cel mai mare salariu minim

- Advertisement -

PROPUNERE… Parlamentul a adoptat, la mijlocul acestei sãptãmâni, o lege prin care se introduce salariul minim diferentiat pentru angajati, în functie de pregãtirea profesionalã. Astfel, un angajat care are studii superioare finalizate si care si-a luat doctoratul în activitatea pe care o desfãsoarã, urmeazã sã fie plãtit cu cel putin 4.460 de lei brut.

Dacã legea va fi promulgatã de presedintele tãrii, vor exista 11 noi salarii minime, diferentiate în functie de studii si postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent. În functie de pregãtirea angajatului, cuantumul salariului brut lunar se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bazã minim brut pe tarã garantat în platã (2.230 de lei). Coeficientul porneste de la valoarea de 1, pentru muncitorii necalificati si ajunge pânã la valoarea 2, pentru cei cu doctorat. Prin noua lege, un muncitor necalificat este plãtit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei, cel care are scoala profesionalã sau studii superioare va fi plãtit cu 2.676 de lei, în timp ce un angajat care are studii superioare si o diplomã de masterat va ajunge la un salariu brut de cel putin 4.014 lei. „Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationalã se urmãreste garantarea unor forme de protectie minimã a venitului salariatului, precum si mentinerea unei motivãri adecvate a muncii prin evitarea aplatizãrii excesive a grilei de salarizare”, explicã initiatorii legii. Acest proiect de lege a fost initiat de 37 de parlamentari de la toate partidele politice.

Reprezentantii IMM-urilor se opun

Consiliul National pentru Întreprinderile Private Mici si Mijlocii din România nu este de acord cu diferentierea salariului minim pe economie si cere contestarea legii la CCR. „Prin aceastã lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu sustine diferentierea salariului minim pe economie în functie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educatia pentru salariati din diverse sectoare. Noi am spus public cã ar trebui sã fie analizatã posibilitatea introducerii unui salariu minim pe orã, nu pe lunã, plata fiind fãcutã în functie de numãrul de ore lucrate, cu îmbunãtãtirea corespunzãtoare a Codului Muncii”, au declarat, înainte de adoptarea legii, reprezentatii CNIPMMR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.