spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

10 mil euro, prejudiciul nevãzut de DNA, în afacerea cu terenuri de la Husi, a lui Netoiu

- Advertisement -

BOMBÃ ÎN „DOSARUL VINCON”

Scandalul sutelor de hectare de vie luate cu japca în jurul Husului, de cãtre gruparea coordonatã de Gigi Netoiu, riscã sã se transforme si într-un imens scandal financiar, pe lângã latura penalã a povestii. Conform unor surse judiciare, Netoiu are de dat explicatii si în fata Comunitãtii Europene, dupã declaratiile de la DNA. Concret, acesta a primit în plus în jur de 150 de hectare din viile fostei Vidisamp Husi, fatã de cele peste 630 de hectare pe care le-a obtinut cu tot felul de mismasuri pe lângã primari si fosta conducere a Prefecturii Vaslui. Pentru întreaga suprafatã – inclusiv pentru terenurile primite, în mod misterios, în plus – Netoiu a cerut bani de la UE, pentru reconversia suprafetelor de vie. Ori, pentru fiecare hectar de vie din jurul Husului, pentru care nu avea acte de proprietate, afaceristul a primit câte 14.000 de euro de la Comunitatea Europeanã. La suprafata de 150 de hectare primitã în plus, rezultã cã afaceristul Netoiu ar fi cerut, în mod nelegal, în jur de 2 milioane de euro. Sunt semne de întrebare si asupra celor de la fosta conducere APIA Vaslui, care nu s-a interesat nicio clipã asupra documentelor de proprietate pe care le aveau cei care au pus la cale aceastã mega-afacere penalã. Am putea asista si la o loviturã de teatru, dacã UE cere înapoi de la Netoiu banii pentru reconversia celor 770 de hectare de la fostul Vidisamp. În acel caz, frauda pusã la cale de afaceristul de la Vincon, în complicitate cu primarii si sefii Prefecturii, ar depãsi suma de 10 milioane de euro, cea mai mare înregistratã vreodatã în judetul Vaslui.

Se anuntã o loviturã de teatru în dosarul de la DNA Iasi, în care Netoiu si fostii sefi ai Prefecturii, OCPI, Agentia Domeniilor Statului, fostul primar al Husului, Tudor Stafie, dar si multi alti primari, sunt cercetati penal pentru fapte de coruptie. Chiar dacã urmãrirea penalã în dosarul Vincon-Vidisamp a început încã din 2007, de-abia acum procurorii DNA au luat primele mãsuri si au reusit sã evalueze atât prejudiciul creat statului, cât si suma cu care au fost înselati proprietarii de teren. Conform procurorilor DNA, în cursul anului 2007, societatea viticolã Vincon, controlatã de Gigi Netoiu, a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la preturi sub valoarea de piatã, suprafata totalã de 692 de ha de teren, plantate cu vitã de vie, situatã pe amplasamantul fostelor plantatii ale SC Vidisamp SA Husi. Terenul se afla atunci în administrarea Agentiei Domeniilor Statului. Conform hotãrârilor Comisiei judetene de Fond Funciar, Netoiu ar fi trebuit sã aibã doar 636 hectare, dar cineva nu a tinut cont de hotãrâre si i-a dat teren lui Netoiu cu mult peste lege. Când s-au fãcut procesele verbale de predare-primire, cu complicitatea celor implicati, afaceristul a mai luat în plus încã aproape 150 de hectare, sustin cei de la DNA, care spun cã Netoiu ar fi primit peste 770 de hectare de vie. Fostul primar al municipiului Husi, Tudor Stafie, membri din Comisia Judeteanã de Fond Funciar, functionari de la OCPI si ADS, cu totii au închis ochii la aceastã manevrã penalã. Ce a fãcut Netoiu, imediat ce a primit sutele de hectare de vie? A cumpãrat terenurile de la proprietari, la preturi mult prea mici fatã de valoarea realã a terenurilor cu vie – de exemplu, primarii si sefii de la Prefecturã îi gãseau afaceristului Netoiu „clienti” care aveau mari suprafete de teren neprimite în judet, aranjau ca acele suprafete sã fie trecute pe viile fostului Vidisamp, dupã care afaceristul cumpãra terenul de sub vie – la un pret de 400 de lei pe hectar, fatã de minim 800 lei/ha, cu cât se vindeau în acel moment. De aici, încep problemele.

Este de asteptat o pozitie oficialã si a Oficiului de Luptã Antifraudã, în fata situatiei limitã de la Husi

Cum-necum, sunt persoane în acest judet care au avut habar de afacerile derulate de Netoiu, oameni care au avut putere de decizie si l-au fãcut stãpân peste sute de hectare de terenuri pe care se afla vie, în jurul Husului, cumpãrate mai apoi la preturi mici. Comisia judeteanã de fond funciar, formatã din specialisti de la diverse institutii, nu a miscat un deget pentru a afla de ce, în conditiile în care aprobase 636 de hectare pentru Vincon, afaceristul Netoiu a primit 770 de hectare. Tudor Stafie, fostul primar de la Husi, îi dã lui Netoiu titluri de pânã la 700 de hectare, în plus îl mai pune în posesie pentru încã 70 de hectare, total aiurea. În plus, asa cum anunta încã de la preluare, afaceristul cere fonduri europene pentru reconversia celor 770 de hectare de vie, din care aproape 150 de hectare erau detinute fãrã documente de proprietate. UE îi dã acesti bani lui Netoiu, investitiile se fac, iar acum izbucneste scandalul. Ce pozitie va avea Uniunea Europeanã, în acest scandal? Sunt mai multe variante care se iau în discutie, sustin surse judiciare. Primul ar fi ca UE sã cearã înapoi fondurile plãtite pentru reconversia celor 150 de hectare detinute în plus, fãrã documente de proprietate. Fostul director al APIA Vaslui, Petru Botez, este si el implicat în acest scandal, spun sursele noastre, întrucât nu a verificat niciodatã dacã subventiile europene se plãteau în mod legal, respectiv dacã viile lui Netoiu au toate documentele în spate, cum cerea legea. În cazul în care va fi pus sã restituie sumele încasate necuvenit de la UE pentru cele 150 de hectare, prejudiciul ar fi de 2 milioane de euro. Legea spune cã, în cazul reconversiei suprafetelor de vie se plãteste în jur de 14.000 de euro pentru fiecare hectar de vitã-de-vie nouã, în care este cuprins un termen de cinci ani pânã când primele sticle ajung pe rafturi si alti cinci ani pânã se recupereazã banii. Adicã, zece ani de zile, timp în care fondurile europene sunt monitorizate. Ancheta penalã odatã declansatã la DNA Iasi privind suprafetele în plus detinute de Netoiu ar trebui sã vizeze si sumele europene.

Dacã DNA decide cã transferurile de terenuri sunt ilegale, Netoiu trebuie sã dea toti banii înapoi! Cade si fosta conducere APIA Vaslui?

Mai este o variantã care se poate lua în calcul, în lunile urmãtoare, pe mãsurã ce ancheta de la DNA Iasi va lua amploare. Constatându-se cã transferurile de terenuri s-au fãcut în mod nelegal – prin presiuni si tot felul de întelegeri subterane între Prefecturã, primari si reprezentanti Vincon – s-ar putea anula transferul celor 636 de hectare, aprobate de Comisia judeteanã de fond funciar. În acel moment, ar începe haosul. Netoiu si cei de la Vincon ar putea fi obligati de Comunitatea Europeanã si Curtea de Conturi a României la restituirea tuturor fondurilor europene luate pentru reconversie, adicã peste 10 milioane de euro. Surse judiciare spun cã procurorii DNA verificã în acest moment si modul în care s-au fãcut plãtile cãtre firma lui Netoiu si nu ar fi exclus sã auzim cã sunt si alte persoane implicate aici, inclusiv fosta conducere a APIA Vaslui, care ar fi trebuit sã detinã documente clare pe terenurile pe care se fãceau plãti cu fonduri europene în judetul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.