DATORII Cifrele sunt de domeniul fantasticului: 12.000 de vasluieni au primit somatii pentru plata taxelor si impozitelor restante la Primãria Vaslui. Din acestia, 6.000 sunt pe cale de a fi executati silit, procedurile ajungând într-un stadiu avansat. Autoritãtile locale spun cã este o situatie fãrã precedent datoratã crizei economice, dar, totodatã, sunt dispuse sã “negocieze“, prin încheierea unor angajamente de platã, recuperarea debitelor. Existã persoane fizice si juridice care nu si-au plãtit datoriile la stat de peste 5 ani!
Dintr-un total de 50.000 de contribuabili, persoane fizice si juridice din municipiul Vaslui, nu mai putin de 12.000 au primit deja prin postã o somatie prin care le sunt aduse la cunostintã datoriile restante pentru plata taxelor si impozitelor. Autoritãtile spun cã prin trimiterea somatiei, procedura executãrii silite este, teoretic, pusã în miscare. Practic, numai jumãtate din cei 12.000 se aflã într-un stadiu avansat al procedurii, adicã se trezesc cu evaluatorii la usã, ori conturile le sunt verificate de functionarii municipalitãtii sau le-a fost pusã poprire pe salariu. “Aprope 50% din restantieri, au amenzi recente sau mai vechi. Aici nu sunt mari probleme, pentru cã mai devreme sau mai târziu, tot le plãtesc, iar sumele sunt mai mici. Oricum, în momentul în care noi trimitem acea somatie, teoretic, procedura executãrii silite este pusã în miscare. Problema este cu ceilalti 6.000 care nu si-au plãtit impozitele pe terenuri sau pe clãdiri. Cei mai multi au datorii de 2.500-3.000 de lei, acumulate chiar din anul 2006 sau 2007. Aici procedurile de executare sunt mai avansate, dar noi suntem deschisi semnãrii angajamentelor de platã prin care acestia evitã sechestrul pe terenuri sau masini“, spune Eugen Bot, seful Serviciului Financiar din cadrul Primãriei Vaslui. La aceastã orã, datoriile populatiei ajung la 5.000.000 lei, din care, cea mai mare parte reprezintã restante ale societãtilor comerciale. Celor care nu îsi vor achita datoriile, li se va pune sechestru pe masini sau terenuri. “Nu putem pune sechestru pe apartament, ci numai pe masini ori terenuri. Dacã contribuabilii cu datorii nu au venit nici bunuri, atunci nu avem ce face, asteptãm“, explicã Bot. În acelasi timp, la 3.000 de datornici, autoritatile locale au efectuat deja popriri pe pensii, salarii sau conturi bancare. Doar 25% dintre debitori au fost de acord sa semneze grafice de esaloanare a datoriilor.
Functionarii din primarie iau cu asalt conturile bancare
În prezent, dintr-un total de 2.500 de contribuabili persoane juridice care au primit deja somatii de platã din parte Primãriei Vaslui, 500 de societãti comerciale sunt în stadiul avansat al executãrii silitã, fiind în pericol de a-si piade spatiile comerciale care vor fi scoase la licitatie. Cu toate acestea, numai la 3 dintre ele le-a fost instituit sechestrul si le-au fost scoase spatiile la licitatie. În acelasi timp, functionarii primãriei verificã conturile bancare ale tuturor datorinicilor. Unii dintre acestia si le-au închis stiind cã aici este un “punct nevralgic“. “Cei care detin societãti intrã în panicã în momentul în care se trezesc cu evaluatorul al usã. Vin la noi si semneazã angajamente de platã. Unii le respectã altii nu. Noi ne facem datoria, îi mai pãsuim, dar în final va trebui sã le punem sechestru“, explicã Eugen Bot. Explozia restantelor are drept cauzã criza economicã care a dus la scãderea veniturilor populatiei. De mentionat cã în anul 2008, în baza municipalitãtii figurau numai 8.000 de datornici, persoane fizice si juridice.