■ atît a cerut un „binevoitor” pentru rezolvarea unui dosar de pensionare unde lipseau 2 ani de vechime ■ pentru acoperirea perioadei a fost măsluită o adeverinţă ■ funcţionarii de la Casa de Pensii au dibuit falsul şi au anunţat anchetatorii ■ doi inculpaţi au fost deferiţi justiţiei pentru 11 infracţiuni ■
Doi nemţeni care s-au gîndit să fenteze statul cu o adeverinţă măsluită care ar fi trebuit să acopere o vechime de doi ani pentru ieşirea la pensie a unui doritor, au fost trimişi în judecată de procurorii nemţeni, în sarcina lor fiind reţinute o sumedenie de înfracţiuni.
Trebuie spus că toată treaba nu era gratis, iar cel care s- a oferit să rezolve dosarul de pensionare a cerut de la cel care voia să iasă mai repede din cîmpul muncii nu mai puţin de 10.000 de lei, adică 100 milioane de lei vechi. Direcţia Generală Anticorupţie Neamţ a anunţat că a finalizat cercetările, iar pe 15 mai procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a două persoane fără calitate specială, în legătură cu dosarul de pensie al unei persoane în care există suspiciuni de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie.
Inculpaţii sînt acuzaţi de numai puţin de 11 infracţiuni, respectiv trafic de influenţă, dare de mită, înşelăciune, complicitate la uz de fals, complicitate la dare de mită, tentativă la înşelăciune, complicitate la cumpărare de influenţă, tentativă la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, şi furt. Totul ar fi început în anul 2015, cînd unul dintre inculpaţi l-a abordat pe martorul denunţător, la domiciliul acestuia din judeţul Neamt şi s-a oferit să-i obţină pensie pentru limită de vîrstă, deşi martorul nu avea vechimea necesară în muncă, anunţă anchetatorii.
„În acest sens, a pretins suma de 10.000 lei, din care a primit 1.000 lei, în prezenţa unei martore“, conform DGA. În primavara anului 2016, inculpatul s-a deplasat, împreună cu martorul denunţător în municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita, la o autoritate cu atribuţii în domeniul acordării pensiei, primul avînd asupra sa cartea de muncă a martorului denunţător completată în mod fraudulos. După studierea actelor, un funcţionar din respectiva autoritate le-a comunicat că nu se poate acorda pensie, întrucît lipsesc doi ani de vechime în muncă, deficienţă pe care inculpatul s-a angajat să o remedieze. ….http://monitorulneamt.ro/neamt-10-000-de-lei-pentru-o-pensionare-anticipata/