spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

1.527 lei/familie, restanta la banci

- Advertisement -

Restantele la creditele iesenilor au urcat de zece ori de la inceptul crizei. Judetul Iasi se afla pe locul zece pe tara, dupa volumul
total al restantelor la banci, potrivit datelor BNR. Valoarea totala a creditelor neplatite la timp se ridica la 381,7 milioane lei. In medie, fiecare familie din judet are o restanta de 1.527 de lei.

Iasul ocupa locul zece la nivel national in topul judetelor cu cele mai mari restante la banci. Inaintea noastra, clasamentul este completat de municipiul Bucuresti, pe primul loc, urmat de judete precum Cluj, Timis, Brasov si Bihor.

Daca iesenii au cumulat, conform datelor BNR, pina la finele lunii iulie a acestui an, restante bancare
de 381,7 milioane lei, in Bucuresti
cuantumul lor este de aproape 12 ori mai mare, iar in Cluj si Timis de 1,5 ori.

Daca s-ar raporta restantele totale la numarul total de familii ar insemna ca fiecare din cele 250.000 de familii din Iasi ar datora bancilor 1.527 de lei. Fata de septembrie 2008, moment ce coincide cu falimentul bancii de investitii Lehman Brothers din SUA, restantele iesenilor la credite au urcat de zece ori. Colapsul bancii americane de pe 15 septembrie 2008 este considerat a fi momentul care a amorsat criza economica.

Restantele cele mai insemnate, de la nivelul lui iulie 2010, sint trecute in dreptul imprumuturilor in moneda nationala cu o pondere de 11,3%, la valuta raportul fiind de numai 3,8%.

La capitolul credite, judetul se situeaza pe locul sase pe tara, valoarea totala a imprumuturilor fiind de 6,01 miliarde lei, ceea ce ar insemna 14.800 lei pe cap de familie.

Oamenii de afaceri ieseni sustin ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza deteriorarii starii economiei, iar in momentul de fata, cind auzi la tot pasul ca oamenii au restante la credite, multi nici nu se mai incumeta sa contracteze un imprumut.

Mai bine angajat in afara tarii decit patron

„Este jalnic. Unu la mina, lumea nu mai are incredere sa mai ia un credit si doi la mina, bancile nu mai dau credite pentru ca au ca principal client statul. De ce sa faca 100 de dosare si sa dea credite cind poate face un singur dosar pentru o suma cit cele 100 de credite. Daca in 2008 mergeai la banci si erau mereu salile pline, acum sint aproape pustii. Vor devenii muzee”, a spus Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (PJIMM) Iasi.

Cu privire la pozitia ocupata de judetul Iasi din cauza restantelor, Vitelaru sustine ca situatia este consecinta impozitului minimal, prin urmare, distrugerea economiei. „Cu acel impozit minimal au reusit sa puna economia pe butuci. Cine s-a fript o data sufla si-n iaurt. Decit sa fii patron si sa innebunesti avind grija salariilor, a ratelor si a taxelor, atunci mai bine renunti la tot si pleci in Occident si muncesti. Ai numai grija ta si gata”, a adaugat Vitelaru.

De cealalta parte, Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAI 2003) Iasi, sustine ca valoarea totala a creditelor arata ca in judet exista activitate. „Ar fi trebuit sa fim pe primul loc la credite luate si pe ultimul loc la restante. Totusi, cifrele arata ca exista o activitate, iar oamenii iau credite si fac investitii. Cu toate acestea, in Iasi nu exista si nu se fac investitii ca in alte judete, iar atunci nici cetatenii nu-si asuma riscul cind vad ca autoritatile nu investesc in oras. La Neamt, de exemplu, s-au facut investitii, vin turisti, lucrurile sint puse in miscare, iar oamenii investesc. La noi nu exista punerea in miscare a lucrurilor”, a sustinut Plesu.

Populatia a luat cu 35% mai multe credite decit firmele

Creditele totale realizate la nivelul judetului Iasi se ridica la 6,01 miliarde lei, din care 3,7 miliarde reprezinta imprumuturi facute de populatie, si 2,39 miliarde lei, de catre firmele iesene. Din valoarea totala imprumutata de populatie, 2,7 miliarde lei au mers la consum, iar diferenta, pentru achizitia de case. Trebuie mentionat ca la imprumuturile pentru imobile, creditele in lei reprezinta doar 3% din valoarea totala, diferenta fiind in valuta.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.