spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Vise“ mutate pe la sate

- Advertisement -

• unul dintre patronii a cărui afacere cu etnobotanice a fost închisă de către autoritătile locale romascane a depus cerere pentru deschiderea unui magazin la Primăria Horia • primarul Vasile Baciu si omologul acestuia din Gîdinti nici nu vor să audă de astfel de initiative • un control la Piatra Neamt s-a lăsat cu amenzi •

Administratorii magazinelor „de vise“ vor să-si mute afacerea în mediul rural, după ce autoritătile din Roman au închis cele două magazine care comercializau plante etnobotanice. La Primăria Horia există o cerere de înfiintare a unui „punct de lucru“ pentru vînzarea etnobotanicelor, solicitantul fiind nimeni altul decît patronul unui magazin închis în Roman. Primarul Vasile Baciu a declarat că în nici un caz nu va fi de acord. „Un domn din Bacău a depus pe 28 februarie o cerere de înfiintare a unui astfel de magazin de plante etnobotanice. Nu am fost de acord cu această cerere. Asa cum în Roman, unde cele două magazine de acest gen au fost închise de către autorităti si în Horia si Cotu Vames există grădinite si scoli. Voi discuta această problemă în următoarea sedintă de consiliu local. Pe de altă parte, voi discuta si cu patronii magazinelor private deschise în Horia să nu accepte vreo propunere de comercializare a unor astfel de produse. Sînt convins că patronii magazinelor de vise vor apela si la privatizatii din comună pentru a-si atinge scopul“, a declarat primarul comunei Horia, Vasile Baciu. Si primarul comunei Gîdinti, Vasile Băbută, a fost vehement împotriva magazinelor de vise. Acesta a precizat că nu va accepta un asemenea magazin, iar în eventualitatea în care o pesoană juridică ar dori să deschidă un asemenea punct, atunci va initia o hotărîre care să interzică un astfel de magazin. Primarul Romanului, Laurentiu Leoreanu, a declarat că va discuta cu primarii de la Gîdinti si Horia, împărtăsindu-le din experienta sa, cu privire la demersurile făcute pentru închiderea magazinelor de plante etnobotanice. „După închiderea celor două magazine din strada Oituz si din zona Pascal, s-a constatat că la nici unul nu s-a mai încercat vînzarea de produse etnobotanice. Din cîte am înteles, magazinele se vor muta în afara Romanului, pe teritoriul comunelor Horia si Gîdinti, unde, deocamdată, legea este permisivă“ a declarat primarul Leoreanu. Acesta a mentionat că prevederile Hotărîrii de Consiliu Local 160/2010, care a reglementat vînzarea de produse halucinogene, se aplică doar pentru Roman, celelalte administratii publice locale urmînd a discuta si lua măsuri în cadrul consiliilor locale.
Protectia Consumatorului Neamt în colaborare cu politistii de la Economic „umbă“ după plate etnobotanice, iar o actiune de acest fel a avut loc luni, 28 februarie 2011. Descinderea a avut loc la un magazin din Piatra Neamt si s-a lăsat cu amenzi si confiscări. „Au fost confiscate 17 plicuri de IPJ Neamt – Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar opt plicuri au fost oprite temporar de la comercializare. S-au mai aplicat două amenzi în valoare de 4.000 de lei“, a declarat Gelu Moldovanu, comisar sef al Protectiei Consumatorului Neamt. Comisarii au găsit la magazinul de etnobotanice produse din diverse mărci în pungi transparente cu închidere ziplock, care nu asigura integritatea si siguranta produsului. Pentru că în unitate s-au găsit stocuri de ambalaje si etichete, este posibil ca ambalarea să se facă chiar în magazin, fără ca acesta să fie autorizat pentu asa ceva. Informatiile de pe eticheta autocolantă aplicată pe produse nu erau complete si corecte. Unele nu aveau denumire si nici destinatia produsului, nu exista adresa distribuitorului si nici provenienta produselor, iar cantitatea era aproximativă nu exactă desi plicurile aveau cîteva grame. Modul de utilizare înscris sugerează că produsele se folosesc pentru aromă sau ca îngrăsămînt pentru plante, dar nu s-a făcut dovada calitătii si, implicit, a efectului de îngrăsămînt. Denumirea sau descrierile prosuselor era de „produsul este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau colectionarilor de plante etnobotanice“, „Forest Humus“, „îngrăsămant natural“ sau „sare de baie“, toate fiind în ambalaje mici, de circa un gram, inadecvate pentru ca îngrăsămînt sau sare de baie.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.