spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

„Traditii Ostãsesti”, concerte, vernisaje si paradã cu torte la „Noaptea Muzeelor” în Vaslui

- Advertisement -

INVITATIE… Vasluiul se alãturã si în acest an oraselor care, în seara de 18 mai, organizeazã „Noaptea Muzeelor 2019”. Evenimentul va începe la ora 19:00, la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare”, acolo unde organizatorii si oficialitãtile locale vor sustine câteva alocutiuni. La ora 19:30 va avea loc o trecere în revistã a trupei Asociatiei „Traditii Ostãsesti” din Bucuresti, urmatã de vernisajul Expozitiei cu obiecte de epocã ce apartin colectionarilor, membri ai Asociatiei „Traditii Ostãsesti” Bucuresti. Vernisajul se va desfãsura la Sala „Arta” a muzeului.

În intervalul orar 20:00-21:00 sunt programate microrecitaluri vocal-instrumentale, sustinute de tineri muzicieni din municipiul Vaslui. Participã: Asociatia „Duo Art Studio Parfeni&Trufia”, coordonatã de prof. Galina Parfeni si prof. Adrian Trufia; Elevi coordonati de prof. Alexandru Ursu; Fanfara „Rotaria”, coordonatã de prof. Eduard Bîtu si Codrin Tãlmaciu. La ora 21:00 vor avea loc reconstituiri istorico-militare prezentate de Asociatia „Traditii Ostãsesti” din Bucuresti, iar de la ora 21:30, va avea loc o paradã pe traseul Muzeu – Primãrie – Centru Civic – Muzeu, cu torte, drapelul de luptã, arme, împreunã cu publicul vasluian. Oferta de vizitare a Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui cuprinde: Expozitiile permanente ale muzeului: Etnografie si Artã popularã; Arheologie si istorie veche; Istorie Medievalã; Istorie modernã si contemporanã; Personalitãti; Expozitia temporarã „Spre o Românie Întregitã – mãrturii cartografice”, realizatã în colaborare cu Muzeul National al Hãrtilor si Cãrtii Vechi din Bucuresti, în sala „Arta” a muzeului. Programul de vizitare a Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui va fi prelungit special. Intrarea este liberã. A doua zi, 19 mai, de la ora 10:00, se va desfãsura programul Asociatiei „Traditii Ostãsesti” din Bucuresti, în fata clãdirii muzeului. Va cuprinde o trecere în revistã a trupei asociatiei, efectuarea raportului cu o scurtã prezentare a drapelului de luptã, prezentãri de uniforme si echipamente militare ale Armatei Române din Primul Rãzboi Mondial, mânuiri de arme si alte demonstratii specifice.

Ce este „Noaptea Muzeelor”

„Noaptea Muzeelor” este denumirea datã evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte institutii de culturã, îsi deschid liber portile, simultan, pânã târziu în noapte. Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfãsurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit, astfel cã în scurt timp a crescut foarte mult numãrul institutiilor organizatoare, precum si numãrul de vizitatori. În 1999 manifestarea a fost preluatã în Franta sub denumirea de „Primãvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii si comunicãrii, ea desfãsurându-se primãvara, într-o zi de duminicã. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate tãrile semnatare ale conventiei culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului sãu General si având ca public tintã în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. În 2005 acest eveniment este mutat pe durata noptii si schimbã publicul tintã, adresându-se tinerilor si familiilor ce îsi fac program în aceastã perioadã, renãscând sub denumirea actualã – „Noaptea Muzeelor” si extinzându-se în toatã Europa. El este organizat în sâmbãta cea mai apropiatã de data de 18 mai, data adoptatã de ICOM (Consiliul International al Muzeelor) drept Ziua Internationalã a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alãturã UNESCO si Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.